A sussexi hercegnő szerint a királyi udvar is hozzájárult a róluk szóló hamis híresztelések fenntartásához, a páros pedig nem fél a retorzióktól, amelyek az Oprah-bak adott interjú után érhetik őket.

Az Oprah Winfrey-nek adott interjú – amelyet vasárnap a CBS televízióban mutatnak be – előzetesében Meghan arról beszélt, hogy nem tart annak következményeitől, hogy férjével, Harry herceggel együtt nyíltan beszélt a brit királyi udvarral való viszonyáról. A CBS közleménye szerint az Egyesült Államokban vasárnap, Angliában hétfőn sugárzott interjúban Meghan a királyi családba való belépéséről, a házasságról és az anyaságról beszél, valamint arról, hogyan kezeli a nyilvánosság miatt ránehezedő nyomást. A beszélgetéshez Harry herceg is csatlakozik, és a házaspár mesél arról, hogy tavaly Amerikába költöztek, valamint beszámolnak további terveikről is. Az előzetesek alapján azonban valami sokkal mélyebbre, akár sokkoló vallomásokra is számíthatnak majd a nézők.

Az interjút szerdán beharangozó részletben Oprah Winfrey megkérdezte a hercegnőt, mire számít a palotától, miután elhangzik az interjú, amelyben a saját igazát mondja el.

Meghan erre azt válaszolta, hogy azok után, hogy az udvar „aktív szerepet vállalt a róluk szóló hamis híresztelések fenntartásában, nem várhatták, hogy továbbra is csöndben maradjanak”. Illetve mondott egy igen erős mondatot is, ami várhatóan igan izgalmas részletekethez vezet majd el a teljes beszélgetésben:

„Ha ez azzal a kockázattal jár, hogy elveszítünk dolgokat… hát, azt gondolom, már így is sok minden elveszett” – fogalmazott.

A félperces klipet azután hozták nyilvánosságra az Egyesült Államokban, hogy a Buckingham-palota szerdán bejelentette: vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy a hercegnő állítólag megalázóan bánt a királyi udvar személyzetével.

A palotában folyó vizsgálatban Meghan személyzetének tagjait hallgatják meg bizalmasan a hercegnővel kapcsolatos tapasztalataikról.

A vizsgálat a The Times angol napilap cikke nyomán indult, amely azt írta, hogy a hercegnő ellen 2018 októberében – amikor Meghan és Harry herceg a Kensington-palotában lakott – panaszt tettek megalázó bánásmód miatt. A lap a személyzet egy tagjának kiszivárgott e-mailjét is közölte, amely szerint Meghan állítólag két személyi asszisztensét elbocsátotta és a személyzet egy harmadik tagjának bizalmát is aláásta – olvasható a BBC News honlapján. A személyzetet alkalmazó Buckingham-palota közleményben reagált a The Timesban megjelent cikkre, mint írták, aggódnak a lapban megjelent állítások miatt, és a személyzeti csoportjuk megvizsgálja a cikkben leírtakat. Leszögezték, hogy a királyi udvar régóta nagy hangsúlyt fektet a munkahelyi méltóság megőrzésére, és nem tűri el a munkahelyi durvaságot vagy zaklatást. Meghan szóvivője korábban egy közleményben hangsúlyozta, hogy a hercegnőt elszomorította a személyét ért támadás, különösen azért, mert maga is zaklatás célpontja volt korábban, és elkötelezetten támogatja azokat, akiknek ilyen fájdalmat és traumát kellett átélniük.

Sokkoló állítások várhatók

Az interjú első előzetesét úgy vágták össze, hogy aszerint biztosan számíthatunk rá, hogy Meghan és Harry olyan dolgokat is elmondtak a médiamogulnak, amelyek a nyilvánosság számára eddig ismeretlenek voltak. Oprah Winfrey egy ponton eltartott kézzel annyit mond, hogy „Állj, állj, várjatok egy percet.” Illetve megkérdezi Meghan Markle-től, hogy „Hallgattál vagy elhallgattattak?”, amire egy jelentőségteljes nézés a válasz – a folytatás a vasárnapi interjúban lesz hallható.

Sussex hercege és hercegnője 2020 márciusában mondtak le királyi feladataikról, és jelenleg Kaliforniában élnek. A királyi családtól való eltávolodás mégis csak idén februárban vált véglegessé, hiszen tavaly megállapodás született arról is, hogy a döntést mindkét részről egy év után felülvizsgálják. A Buckingham-palota februári közleménye szerint ez megtörtént, és immár véglegessé vált, hogy Harry és Meghan a jövőben sem lát el hivatalos feladatokat a királyi család tagjaként. 

Harry attól félt, a történelem megismétli önmagát

Harry herceg korábban elmondta: a visszalépéssel meg akarta védeni magát és családját a sajtótól. A március 7-én megjelenő teljes interjú egy másik előzeteésben édesanyjáról, Diana hercegnőről beszélt, aki 36 évesen halt meg egy autóbalesetben, miközben lesifotósok üldözték Párizsban. Megemlíti édesanyja 1995-ös interjúját, amelyet a BBC műsorvezetőjének, Martin Bashirnak adott, és amelyben először beszélt Károly herceg és Kamilla Parker Bowles viszonyáról. Harry azt is elárulta, hogy még mindig nem tette túl magát édesanyja halálán. „Nagyon megkönnyebbültem és boldog vagyok, hogy itt ülhetek a feleségemmel az oldalamon és veled beszélgethetek, mert most kezdem csak megérteni, milyen lehetett neki [Dianának] egyedül végigmenni ezen a folyamaton sok évvel ezelőtt. Mert számunkra is hihetetlenül nehéz volt, de mi legalább itt voltunk egymásnak.”

A teljes, kétórás interjú március 7-én kerül adásba az Egyesült Államokban.

Kiemelt kép: Getty Images