Bármennyire is hihetetlen, a 2020-as év elmúlt, és ahogy megyünk bele a tavaszba, egyre-másra jönnek a különféle elemzések azzal kapcsolatban, hogy mégis hogyan telt ez a teljesen unortodox, a többség számára négy fal között töltött év. Egy új elemzésből kiderült, hogy mégis milyen edzésformákat kerestünk a Youtube-on!

Hogyan jellemezhető legjobban 2020? Ha megpróbáljuk a derűsebb oldaláról nézni ezt az egyébként cseppet sem derűs esztendőt, mondhatjuk, hogy sokak számára a kenyérsütés éve volt. Vagy a kovász készítés (pardon, nevelés) éve, a balkonkertészkedésé, a véget nem érő home office-é. Illetve természetesen az otthoni edzések éve.
A járvány miatt világszerte bezártak az edzőtermek, és noha sokaknak nem ez volt a legnagyobb problémája, olyanok is bőven akadtak, akik számára a testmozgásra lehetősége veszett el ezzel. (Persze, mozogni bárhol és bármikor lehet, de nem mindenki éli ezen elv szerint az életét.) Márpedig a mozgásra igencsak nagy szükség volt tavaly is, hiszen a kijárási korlátozások egészen biztosan nem tettek jót az átlagember sportolási hajlandóságának. Annál inkább az evési- és alkoholfogyasztási hajlandóságának.

Ezért fontos edzeni

Pedig legyen járvány vagy gazdasági recesszió, az nem változtat a tényen, az emberi jólét és egészség alapvető feltétele a fizikai aktivitás. Egy kis ismétlés, ha esetleg kiment volna a fejedből:

a rendszeres testmozgás nemcsak az alakodnak tesz jót, hanem fontos szerepe van a kardiovaszkuláris megbetegedések és a diabétesz megelőzésében, de a már kialakult cukorbetegség kezelésében is.

Erősíti a szívet, a tüdőt, az immunrendszert, segít a vázrendszer egészségének megőrzésében, segíthet megelőzni a csontritkulást, illetve a daganatos betegségek megelőzésében is segíthet.

Korábban is túl sokat görnyedtünk ülve, a home office és a délutáni, esti programok hiánya pedig még azt a kevés sétálási lehetőséget is elvette, amit megszoktunk. Nem véletlen hát, hogy 2020 egyik legfontosabb és legáltalánosabb hívószava az otthoni edzés volt. Milliók és milliók próbáltak otthon eleget mozogni: volt, aki kiment futni, de sokkal többen voltak, akik a négy fal között, a Youtube-on kerestek edzést maguknak. Egy brit étrend-kiegészítőket forgalmazó cég, a Garden of Life arra vállalkozott, hogy analizálja ezeket a Youtube-os kereséseket, és megnézte, melyik fitness edző, vagyis fitness influencer kaszált hatalmasat, illetve mely edzéstípusokra keretsek rá legtöbbször.

Egymilliárd forintot gyúrt össze

A Garden of Life csapata nagyon alapos munkát végzett. ha érdekel a metódus, ami szerint dolgoztak, illetve a legtöbbet kereső fitneszinfluenszerek teljes, 50-e slistája, akkor olvasd el a kutatás ereményeit itt! A legnézettebb fitnesz influenszer 2020-ban a 24 éves Pamela Reif volt, az ő videói 778 749 036 megnézést produkáltak tavaly (nem ennyi ember nézte, hanem ennyi alkalommal kattintottak összesen videóira) és videónként csaknem hatmillió forintot keresett.

Ugyan ő hozta a legtöbb kattintást, mégsem ő kereste a legtöbb pénzt: a legnagyobb bevételt a több mint 1,2 milliárd forintnak megfelelő összeget Athlean-X ugrálta össze tavaly, aki nézettsége alapján egébként a harmadik. Athlean-X polgári neve Jeff Cavalier, több híresség személyi edzőjeként dolgozik, emellett pedig fizikoterapeuta és erőnléti edző.

A második legtöbb kattintást  Adriene Mishler színésznő és jógaoktató generálta, akinek ez a 441 391 188 videólejátszás olyan 720 millió forintot hozott a konyhára. A második legtöbb bevételt a nézettségük alapján negyedik helyen álló Daniel és Kelli, a Fitnessblender oldal megalkotói keresték. 

A legnépszerűbb edzések

A felmérésből az is kiderült, hogy milyen típusú edzésekre kerestek rá legtöbbször. A  legtöbb keresés, 15 millió 960 ezer, a zumbára érkezett 2020-ban a Youtube-on. A zumba egy Kolumbiából származó, edzésforma, ami latin ritmusokra épülő tánc és fitneszprogram is egyben: a mozdulatok aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze. Olyan táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco, calypso, reggaetón és a hastánc.

Egyszerre kardió és izomerősítő mozgásforma, és nem véletlenül olyan meglepő, hiszen mivel gyakorlatilag interval tréning (magas intenzitású, szakaszos edzésmód), magas kalória felhasználással jár. Az pedig, hogy mindez pörgős zenére történik, az egésznek szinte bulihangulatot ad, ami nyilván mindenkinek hiányzott tavaly. (És mivel idén is, jó eséllyel most is sokan zumbáznak otthon.) A második, és ezzel talán nem okozunk meglepetést, a jóga volt, 14 millió 400 ezer Youtube-kereséssel. A harmadik a boksz, a negyedik a kardió edzés, az ötödik a pilates. Ezen kívül hasizomra, mellkasra, teljes testre kerestek még sokan edzést, ezután jött a kar, a láb, a felsőtest, illetve több százezren szerettek volna olyan edzést találni, amely csupán 20 percen, 15 vagy 10 percen át tart. A top 32 keresésért kattints ide.

(Kiemelt kép: Getty Images)