Nem tűnik létszükségletnek a pandémia kellős közepén szabadnapot kivenni, különösen akkor, amikor a járvány terjedését korlátozó intézkedések miatt az életterünk leszűkült az otthonunkra, pedig a mentális egészségünk érdekében igenis fontos, hogy egy-egy napot pihenéssel és feltöltődéssel töltsünk.

Kreatívnak és produktívnak lenni úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt sokunk lassan egy éve otthonról dolgozik, nem egyszerű. Persze vannak, akik ugyanolyan hatékonyan tudják a munkájukat végezni az ebédlőasztalnál ülve, mintha csak az irodájukban lennének – sőt, vannak, akiknek még flottabbul megy otthonról a meló. Így volt ezzel Sir Isaac Newton is, aki a nagy pestisjárvány alatt, home office-ban dolgozta ki a gravitációelméletet, de azt azért hozzá kell tennünk, hogy neki nem kellett napi több Zoom-meetingen részt vennie, és nem bombázták éjjel-nappal e-mailekkel és Messenger-üzenetekkel a kollégái.
Mert bizony sokan panaszkodnak arra, hogy az otthoni munkavégzést hátráltatja, hogy nehezebben tudnak koncentrálni, problémáik akadnak az időbeosztással, és borzasztóan élik meg, hogy összefolynak a hétköznapok és a hétvégék. Ha ezek az érzések felettünk is elhatalmasodtak, az annak a jele, hogy ideje kivennünk egy szabadnapot. Persze nem elég szabira menni, az sem mindegy, hogyan töltjük az extra pihenőnapunkat. És attól még, hogy jelenleg limitáltak a lehetőségeink, egyetlen napból is kihozhatjuk a maximumot.

1. Tudjuk le az elintéznivalókat!

A szabadnapnak nyilván a pihenésről és a szórakozásról kellene szólnia, de az igazság az, hogy a legtöbbünknek ilyenkor is van egy-két halaszthatatlan dolga. Hogy ezek az elintéznivalók ne nyomasszanak minket egész nap, igyekezzünk letudni őket minél előbb, lehetőleg egyszerre. Mondjuk szánjuk arra a reggeli órákat arra, hogy rendet teszünk az otthonunkban, elindítunk egy mosást, és elintézzük a bevásárlást. Ha túlvagyunk a kötelező körökön, a nap hátralevő részében koncentrálhatunk magunkra és a feltöltődésre.

2. Mozogjunk!

Meglehet, hogy a szabadnapunkon legszívesebben ki sem kelnénk az ágyból, vagy egész nap a tévé előtt ülnénk, ám a legjobb, amit tehetünk, ha egy kis mozgásra bírjuk magunkat. A fizikai aktivitás fantasztikus módja annak, hogy feltöltődjünk – plusz erősíti az izmainkat, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának a kockázatát és javítja a hangulatunkat. Ha szívesen húzunk futócipőt vagy pattanunk biciklire, az szuper, ám ne feledjük, a semminél bármi jobb. Az alacsony intenzitású mozgásformák – mint például a sétálás – is jelentős hatással vannak az egészségünkre. És akkor a szabad levegőn töltött idő pozitívumairól még nem is beszéltünk.

3. Saját igényeink szerint töltődjünk!

Van, akinek az energiaraktára akkor töltődik fel, ha a barátai vagy a családja társaságában tölthet időt, míg másnak egyedüllétre van szüksége ahhoz, hogy új erőre kapjon. Bármelyik típusba is tartozunk, fontos, hogy a saját igényeinkhez igazítsuk a szabadnapunkat, ne akarjunk mások elvárásainak megfelelni, mert azzal épp az ellenkezőjét érjük el, és csak még stresszesebbek leszünk.

4. Együnk jókat!

A home office alatt könnyen eshetünk abba a hibába, hogy végigdolgozzuk az ebédidőt, amikor pedig délután ránk tör a farkaséhség, csak bekapunk pár – többnyire egészségtelen – falatot a számítógép előtt ülve. Ha a munkával töltött napokon nem is tudunk kényelmesen és ráérősen többfogásos ebédeket elfogyasztani, legalább a szabadnapunkon engedjük meg magunknak ezt a luxust. Persze ez nem jelenti azt, hogy most jöhetnek a zsíros és cukros ételek minden mennyiségben, a hangsúly inkább a minőségen legyen.

5. Készüljünk elő a következő napra!

Nem ez lesz a legszórakoztatóbb része a szabadnapunknak, de másnap biztosan hálásak leszünk magunknak érte, hiszen egy kis előkészülettel garantálhatjuk, hogy simábban menjen a reggel, és jobb hangulatban teljen a munkanap is. Mit is kell tennünk? Lefekvés előtt tegyünk rendet a konyhában, készítsük elő a reggelihez és a kávéhoz szükséges kellékeket, sőt akár az ebédünket is megcsinálhatjuk előre. Bármi, amivel reggel néhány percet megspórolhatunk, hasznos lehet.

6. Szundítsunk egyet délután!

Egy rövid délutáni alvás a szabadnapunkon felér azzal, mintha két napot töltöttünk volna szabadságon. Honnan az extranap? Több tanulmány is rávilágított arra, hogy a délutáni szundítás milyen sok jótékony hatással bír – beleértve a koncentrációs készség javulását és a jobb stressztűrő képességet is. A kutatások szerint a délutáni alvás optimális ideje 20-30 perc.

7. Csínján az alkohollal!

Ha fáradtak és stresszesek vagyunk, netán relaxálni vagy ünnepelni szeretnénk, gyakran nyúlunk alkoholtartalmú italokhoz. Míg a legtöbben úgy gondolják, hogy semmi rossz nincs abban, ha mértékkel fogyasztjuk ezeket, hosszú távon igenis rossz hatással lesz az egészségünkre. Ha a szabadnapunkon azt vesszük észre, hogy már a negyedik pohár bort kortyoljuk lazítás címszóval, ne csodálkozzunk, ha másnap olyan fáradtan kelünk, mintha 24 órát dolgoztunk volna végig.

8. Kényeztessük magunkat!

Bár mostanság igencsak korlátozottak a lehetőségeink azt illetően, hogy a szabadnapunkat különlegessé tegyük, könnyen feltalálhatjuk magunkat a négy fal között is, vagyis nem kell kimozdulunk otthonról ahhoz, hogy feldobjuk a hangulatunkat. A pihenésre és feltöltődésre szánt napunkon vegyünk forró fürdőt, tegyünk fel egy hidratáló fátyolmaszkot, fogyasszunk el egy szeletet a kedvenc süteményünkből (miközben kiélvezünk minden egyes falatot), vagy egy izgalmas könyv társaságában bugyoláljuk be magunkat egy pihe-puha plédbe. Mert ha nem is tudjuk a szabadnapunk mind a 24 óráját úgy tölteni, ahogy szeretnénk, legalább néhány órát a kedvünk szerint alakíthatunk – és már ez is elég lehet ahhoz, hogy helyre billenjen a lelki békénk.

9. Kapcsoljunk ki mindent, amit csak lehet – és élvezzük a napot!

Minden bizonnyal ezt a pontot lesz a legnehezebb betartani, hiszen a home office alatt annyira természetessé vált, hogy az otthonunk minden helyiségébe magunkkal visszük a telefonunkat, és mindig elérhetőek vagyunk. Most az egyszer próbáljuk ki, hogy nem görgetjük a közösségi oldalakat, nem csekkoljuk tízpercenként az e-mailjeinket, hanem csak magunkra fókuszálunk – meg fogunk lepődni, hogy alig, vagy talán egyáltalán nem is maradtunk le semmiről a szabadnapunk alatt.

(Kiemelt kép: Getty Images)