Honnan merítsünk erőt, ha a négy fal közé vagyunk zárva?

Hogyan álljunk talpra és küzdjünk meg a nehézségekkel a megváltozott helyzetben?

Újfajta, négy fal közé zárt életünkben újfajta problémákkal, másféle nehézségekkel, és szokatlan előnyökkel szembesülhetünk. Közben mindig adódhatnak mélypontok, amikor nem tudjuk, hogyan, merre tovább. Honnan meríthetünk ilyenkor erőt, hogy újra talpra állhassunk?

Mindenkinek vannak már létező stratégiái arra, hogyan oldjon meg különféle nehézségeket. Erika például igazi közösségi ember, a mindennapjaihoz mindig hozzátartozott a barátok, az ismerősök közelsége, a sok társasági program. Újabban online videochatekkel pótolja a hiányt, minden estére jut egy kis közösségi aktivitás. Ez ugyan nem szerez akkora örömöt, mint a személyes találkozások, de átlendíti a nehézségeken pusztán az is, hogy hallja, mások hogy érzik magukat, mitől szenvednek, milyen ötleteik támadnak.
– A kliensemen látom, hogyan változott az utóbbi időben az életük – fogalmaz Bokor Judit klinikai szakpszichológus. – A kezdeti ijedtséget felváltotta a beletörődés, aztán pihenőszakasz következett, amit a legtöbben úgy éltek meg mint egyfajta nyaralást. Közben jutott idő hozzászokni a változásokhoz, és ezt aztán a megtorpanás követte, mert az élet még ekkorra sem állt helyre. Lassan világossá vált, hogy ez az időszak hosszan elhúzódhat, a megszokott stratégiák nem működnek, hiszen még senki nem került hasonló helyzetbe.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Történetek arról, hogyan küzdenek meg a nehézségekkel azok, akiknek megváltoztak a munkakörülményeik, vagy elvesztették az állásukat.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .