Lady Gagán és Jennifer Lopezen kívül több sztár is fellép majd Joe Biden virtuális beiktatásán.

Január 20-án beiktatják az Egyesült Államok 46. elnökét, Joe Bident, és ugyan a koronavírus-járvány és részben a múlt heti események okozta biztonsági aggodalmak miatt (amikor is a Trump-párti tömeg betört a Captioliumba) a személyes ünneplés elmarad, a televíziókban milliók követhetik az eskütétel körüli ünnepi eseményeket. A Celebrating America (vagyis Amerika ünneplése) egy 90 perces élő műsor lesz, amelynek keretein belül nemcsak Biden és alelnöke, Kamala Harris lesz a középpontban, de a koronavírus-járvány elleni küzdelem hőseiről is megemlékeznek majd.

LANSING, MICHIGAN – DECEMBER 14: Electoral College elector Mark Miller wears a Joe Biden/Kamala Harris button after electors cast their votes for President of the United States at the state Capitol on December 14, 2020 in Lansing, Michigan. Michigan’s 16 electors met this afternoon to certify the electoral college vote. (Photo by Carlos Osorio-Pool/Getty Images)

És mivel az Egyesült Államokról van szó, nem létezhet tévés esemény sztárok nélkül sem: a műsor házigazdája Tom Hanks lesz, a szórakoztatás könnyedebb részéért pedig olyan énekesek és dalszerzők felelnek majd, mint Lady Gaga (ő fogja énekelni az amerikai himnuszt), Justin Timberlake, Jennifer Lopez, Demi Lovato, Ant Clemons és Jon Bon Jovi, rajtuk kívül pedig megjelenik majd Amanda Gorman, 23 éves afroamerikai aktivista költő is. A műsor koncertjei az ország több pontján előre felvett, valamint élőben előadott fellépések keverékéből állnak majd össze.  Az eskütételi ünnepségen a hűségesküt Andrea Hall tűzoltóparancsnok vezeti. 

Valaki nem lesz ott

 

Donald Trump leköszönő elnök bojkottálja a január 20-án tartandó ceremóniát, távolmaradási szándékát egyértelműen tudatta. Ezzel másfél évszázados hagyományt szakít meg, hiszen a hagyománynak számító,

a leköszönő és az újonnan beiktatott elnök közös sétáját eddig három leköszönő elnök tagadta csak meg: John Adams 1801-ben, John Quincy Adams 1825-ben és Andrew Johnson 1869-ben.

Mike Pence amerikai alelnök viszont részt vesz Joe Biden leendő elnök beiktatási ünnepségén. Mindeközben az amerikai képviselőház megszavazta a republikánus párti Donald Trump elnök felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását. A vád ezúttal az, hogy Trump a törvényhozás biztonságát veszélyeztette azzal, hogy a Capitolium ostroma előtt feltüzelte híveit, így gyakorlatilag lázadás szításával vádolják. Ezzel Trump történelmet írt, hiszen eddig egyszer sem fordult elő, hogy elnök ellen kétszer is megindítsák az alkotmányos felelősségre vonást.

Bloomberg Best of the Year 2020: Former Vice President Joe Biden, Democratic presidential nominee, second left, and Senator Kamala Harris, Democratic vice presidential nominee, wear protective masks while holding hands next to Jill Biden, left, outside the Chase Center during the Democratic National Convention in Wilmington, Delaware, U.S., on Thursday, Aug. 20, 2020. Photographer: Stefani Reynolds/Bloomberg via Getty Images

Először 2019-ben azért akarták felelősségre vonni, mert visszaélt hatalmával, ám akkor a szenátusi többséget birtokló republikánusok teljes mellszélességgel álltak ki mellette, így a vád elbukott. Ezúttal már más a helyzet, az eddig Trumpot támogató Mitch McConnell (ő a republikánusok szenátusi csoportjának vezetője) sem ellenezte a felelősségre vonást, álláspontja viszont egyelőre nem egyértelmű. De korábbi támogatói számára is azt diktálhatja a politikai racionalitás, hogy ezúttal ne álljanak ki mellette.

Hogy néz ki a beiktatás?

1801, azaz az USA harmadik elnökének beiktatása óta a ceremóniát a fővárosban, Washingtonban tartják, négy évente. Hivatalosan ezzel veszi kezdetét a megválasztott elnök mandátuma. Az Egyesült Államok alkotmánya egyetlen kötelező mozzanatot ír elő, ez pedig az eskütétel, amelynek washingtoni idő szerint pontban délben kell megtörténnie. Az eskü szövegének elmondásával a megválasztott jelölt hivatalosan is elnök és a hadsereg főparancsnoka lesz. Az elnöki eskü előtt nagyjából negyedórával leteszi a hivatali esküt az alelnök is. Azért ő az első a sorban, hogy akkor is legyen demokratikusan megválasztott vezetője az országnak, ha az elnök éppen az eskütétel közben halna meg. A pontos szöveg magyarul:

„Ünnepélyesen esküszöm, hogy az Egyesült Államok elnökének tisztét híven gyakorolom, és legjobb képességeim szerint fenntartom, óvom és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát”.

Ehhez hozzátehető még az „Isten engem úgy segéljen” kifejezés, de ezt nem írja elő az alkotmány. Az elnökök általában az eskü közben bal kezüket a Bibliára teszik, de ezt sem követeli meg semmilyen jogszabály. Franklin Pierce (1853) és John Quincy Adams (1821) a törvénykönyvekre tette kezét, Lyndon Johnson egy dallasi repülőgépen talált katolikus misekönyvet használt, Theodore Roosevelt (1901) könyv nélkül esküdött fel. Dwight Eisenhower (1953), George H.W. Bush (1989) és Barack Obama pedig több Bibliát használt.

(Forrás: USA Today, Euronews, kiemelt kép: Getty Images)