kepes andrás

Ezek a könyvek az idei karácsony legnagyobb slágerei

Az év végi időszak mindig a legfontosabb a könyvesboltok forgalma, könyveladások szempontjából. Messze ilyenkor vesszük a legtöbb könyvet ajándékba vagy akár saját magunknak. A forgalmazók toplistáiból jól látszik, hogy milyen könyvekre pörögtek rá a magyar vásárlók az év végi időszakban. Valószínűleg az idei, különösen nehéz év miatt most nagyon mennek az önsegítő, tanácsadó könyvek, de jól fogynak az önéletrajzok és a főzéssel kapcsolatos könyvek is. Utóbbiak közül főleg azok, amelyek többet nyújtanak egyszerű receptgyűjteményeknél.

Önsegítő könyvek

,,Régóta foglalkoztat a kérdés, vajon miért gondolják az emberek, hogy a tudatlanság a boldogság, és aki igyekszik felelősen szemlélve megérteni a világot, csak pesszimista lehet. Holott valamennyien szeretnénk egyszerre boldogok, okosak, sikeresek és optimisták lenni, és ilyesmit kívánunk a gyerekeinknek is. Úgy döntöttem, saját (kísérleti terepemre), az életemre támaszkodva, a kultúrtörténet és a tudomány segítségével a végére járok, lehetséges-e ez egyáltalán” – írja Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós című könyvéről.

A könyv persze nem klasszikus önsegítő könyv, inkább egy önironikus utazás, amelynek során a szerző a boldogság esélyét kutatja egy gyorsan átalakuló, ellentmondásos világban. Hogy milyen sokakat érdekel ez a kérdés, jól mutatja, hogy a könyve megjelenése óta a listák élén tanyázik. 
Nem hagyományos önsegítő könyv Csender Levente Böjte Csaba füveskönyve – Örömhöz segítő gondolatok című munkája sem. Csender öt hetet töltött Böjte Csaba ferences szerzetessel, több ezer kilométert utaztak Erdélyben, útközben pedig beszélgettek életről, halálról, hitről, szolidaritásról. Ebből született meg ez a könyv, amelyben  gyakorlati tanácsok is vannak arról, hogy milyennek kellene lennünk, hogy boldogabbak legyünk, és mit kellene cselekednünk, hogy ez a világ jobb és élhetőbb legyen.

Szintén népszerű Csernus Imre pszichiáter Főnix című könyve, amelyben a szerző azt járja körül, hogy a koronavírus-járványtól sújtott időszak milyen, soha nem látott lehetőségeket kínál az embereknek a megújulásra. Csernus a főnix legendájából kiindulva egész rendszert épít fel, amelyben ezúttal is rávilágít mindennapos hazugságainkra, végigveszi a buktatókat és bemutatja az újjászületés feltételeit. Csernushoz hasonlóan Almási Kitti is országosan ismert pszichológus, aki Ki vagy Te? című könyvében arra ösztönzi olvasóit, hogy gondolják végig, mi áll cselekedeteik hátterében. Többek között azt a kérdést teszi fel, hogy kiknek akarunk megfelelni és miért éppen nekik. 
A döntés szerzőjének Edith Eva Egernek új könyve, Az ajándék – 12 életmentő lecke szintén a változtatásra buzdítja az olvasókat. A könyv gyakorlati tanácsokat tartalmaz, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, és szabadabban élvezhessük az életet. A félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen és az elkerülés mind szóba kerülnek, ahogy az is, hogy miképpen lehet leküzdeni őket.

Bár tavaly jelent meg, még mindig az eladási listák élmezőnyében van Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai című könyve. A könyv azt járja körül, hogy amikor valaki elakad az életében, szorongásai, elhibázott párkapcsolatai, ismétlődő kudarcai okát keresi, de nem találja, akkor érdemes tágabb perspektívában szüleink, nagyszüleink sorsát is megvizsgálni.

Életrajzok, önéletrajzok

Uralja a karácsonyi könyvpiacot Presser Gábor a Presser könyve I. című önéletrajza, ahogy a kiadó fogalmaz “több száz oldalnyi sajátkezű Presser-szöveg: emlékek, jegyzetek, meglátások, tévedések, megtörtént – vagy a szerző szerint megtörtént – valós események, hallomások, látomások, dokumentumok és áldokumentumok, dalszövegek, filmnovellák, fotók, lábjegyzetek, netán még kották is”. Az Omegától az LGT-n át a Vígszínházig Presser életének valamennyi fontos állomása szóba kerül, szigorúan szubjektíven, ahogy ő megélte az eseményeket. A folytatás, a Presser könyve II. jövőre érkezik.

Nemcsak nálunk, hanem az egész világon nagyon várták Barack Obama Egy ígéret földje – Elnöki memoár I. című önéletrajzát. A könyv ennek megfelelően mindenhol a sikerlisták élére ugrott.

Obama végig kalauzolja az olvasót korai éveitől 2008. november 4-en át, amikor az Egyesült Államok 44. elnökévé választották, és ezzel ő lett az első afroamerikai elnök. Belülről mutatja meg többek között a gazdasági válsággal való küzdelmet, a Putyinnal való tárgyalásokat, az egészségügyi ellátás kiterjesztéséért folytatott harcokat, az Afganisztánnal kapcsolatos stratégia alakulását és persze az Oszáma bin Láden halálához vezető Neptun Lándzsája Akciót.

,,Ötven éve élem ezt az életet, negyvenkét éve próbálom kiókumlálni a rejtélyét. Lejegyzek sikereket és kudarcokat, örömöket és bánatokat, dolgokat, amik ámulattal töltenek el, és dolgokat, amiktől kirobban belőlem a nevetés. Hogyan legyek igazságos. Hogyan stresszeljek kevesebbet. Hogyan érezzem jól magam. Hogyan bántsam kevésbé az embereket. Hogyan bántsanak engem kevésbé. Hogyan legyek jó ember. Ha az ember tudja, hogyan és mikor boldoguljon az élet kihívásaival – hogyan viszonyuljon relatívan az elkerülhetetlenhez -, akkor élvezheti a sikernek azt az állapotát, amit úgy nevezek, elkapni a zöldlámpát” – írja az Oscar díjas színész, Matthew McConaughey Zöldlámpa című könyvében. A Mielőtt meghaltam, A Wall Street farkasa és A törvény nevében sztárja nem hagyományos önéletrajzot, hanem egy önsegítő-tanácsadó-visszatekintő könyvet írt.

Főzős könyvek 

A szakácskönyvek persze mindig jól mennek, de most év végén igazán azok kapósak, amelyekben van egy kis csavar, többet nyújtanak receptek gyűjteményénél. A Konyhafőnök műsorvezetője, Fördős Zé könyvei, a Megúszós kaják 1 és 2 például azzal, hogy azt állítják, nem kell sokat időzni a konyhában ahhoz, hogy jó minőségű ételt állítsunk elő.  A gasztrobloggerként is ismert Zé eddig öt szakácskönyvet írt, de messze a Megúszós kaják a legnépszerűbb közülük nagyon egyszerű, nagyon könnyen elkészíthető ételeivel.

Az Egyasszony szerzője, Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva író, újságíró is gasztrokönyvvel jelentkeztek idén.

Damaszt és paprikás csirke című könyvükben azonban nemcsak kedvenc receptjeikről, hanem barátságuk történetéről és életük fontos eseményeiről is olvashatunk.
Szintén népszerű Dragomán György, A fehér király és a Máglya szerzőjének új könyve, a Főzőskönyv – Írások főzésről és evésről. Dragomán évek óta ír gasztro témájú cikkeket, többek között az otthoni kenyérsütésről és a nagy családi főzésekről. Most könyvet is írt a témáról, amelyben a recepteket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, regényrészletekkel körítve rakja az olvasó elé.