Bár igazán sosem került be a legismertebb hollywoodi férfisztárok közé, és nem lett belőle egy Leonardo DiCaprio szintű híresség, a most 40 éves Jake Gyllenhaal számtalan nagyszerű alakítást nyújtott. Hiába született bele a filmiparba, szülei nem akarták, hogy színész legyen, később egy sor remek szerepet elbukott, mégis mára az egyik legfontosabb színésszé vált.

Mi történt?

December 19-én lett negyven éves Jake Gyllenhaal a Túl a barátságon, a Zodiákus, a Fogságban és a Pókember: Idegenben Oscar-jelölt színésze.

Miért fontos?

Jake Gyllenhaal igazán sosem került be a legismertebb hollywoodi férfisztárok közé, nem lett belőle Leonardo DiCaprio szintű híresség, de számtalan nagyszerű alakítást nyújtott egy sor remek filmben.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Jake Gyllenhaal befolyásos hollywoodi családba született, a szülei mégsem lelkesedtek azért, hogy színész legyen.
  • Nagy sikerei mellett sok kudarc érte, jópár sikerfilm főszerepéről lecsúszott.
  • Melyek a legjobb filmjei?

Jake Gyllenhaal befolyásos hollywoodi családba született, édesapja, Stephen Gyllenhaal filmrendező, édesanyja, Naomi Foner Oscar-díjra jelölt forgatókönyvíró. Nővéréből, Maggie Gyllenhaalból szintén Oscar-jelölt színész lett, sógora, Peter Sarsgaard ugyancsak ismert színész. Keresztanyja szintén egy hollywoodi sztár, Jamie Lee Curtis. Ezek után azt gondolhatnánk, hogy sima volt az útja a sikeres hollywoodi pálya felé, de ez mégsem volt ennyire egyszerű.

Bár első filmszerepét már 11 évesen megkapta, Billy Crystal gyerekét játszotta az Irány Colorado! című filmben, a szülei nem akarták, hogy sok silány filmben játszó, korán kiégő gyerekszínész legyen belőle.

Ezért, hiába kapott további ajánlatokat, a következő években kevés filmben játszhatott, jobbára azokban, amiket az apja rendezett. Azt megengedték neki, hogy rendszeresen járjon meghallgatásokra, de ha meg is kapta volna a szerepet, nem fogadhatta el.

A szülők más téren is igyekeztek felhívni a figyelmét arra, hogy kivételezett helyzete nem magától értetődő: 13 évesen bar-micvója alkalmából elvitték egy hajléktalanszállóra, hogy önkéntesként segítsen kicsit be, és az ottani közösséggel ünnepelje zsidó vallás szerinti nagykorúvá válását. (Gyllenhaal apai ágon keresztény, anyai ágon zsidó gyökerű, így van keresztanyja és volt bar-micvója is.)

Nehezen jött sikerek

Amikor azonban az 1999-es Októberi égbolt főszerepében, majd a 2001-es Donnie Darkóban is nagy sikert aratott, a szülők nem tiltakozhattak tovább. Gyllenhaal otthagyta a Columbia Egyetemet, ahová szülei kérésére járt, hogy teljesen a színészetnek szentelhesse magát. A Donnie Darko pedig, amiben a nővére, Maggie is játszott, igazi kultfilm lett, amiből máig idézgetnek. A következő nagy dobása, 2005-ben jött el, amikor Heath Ledger partnereként eljátszotta a Túl a barátságon szerelmes cowboyját. Ang Lee melegfilmje sok szempontból megelőzte a korát, Gyllenhaalt és Ledgert pedig Oscarra jelölték a szerepeikért. A két színész annyira összebarátkozott, hogy Gyllenhaal lett a keresztapja Ledger és Michelle Williams lányának, Matilda Rose-nak.
Ezután egy ideig úgy tűnt, hogy ő lehet Hollywod következő A ligás férfisztárja, de a sikerek mégsem jöttek könnyen.

Ugyan jó ízléssel válogatva több jó filmben játszott, de sem a Bőrnyakúak, sem a Zodiákus, sem a Kiadatás nem lett átütő siker.

A Perzsia hercege: Az idő homokja és a Szerelem és más drogok című romantikus vígjáték pedig már nem is sikerültek jól. Gyllenhaal elmondása szerint a Perzsia hercege volt számára a fordulópont, ekkor idegenedett el teljesen a munkájától. Elhatározta, hogy ezentúl nem a vélt siker, hanem teljesen a saját ízlése szerint válogat, ami csupa nagyszerű filmet jelentett: láthattuk többek között a Forráskód, Az utolsó műszak, a Fogságban, az Ellenség, Az éjjeli féreg, az Okja és az Éjszakai ragadozók főszerepében.

Nem lett sem Frodo, sem Batman

Mind olyan filmek, amelyeket a kritika magasztalt, és tulajdonképpen a közönség is szeretett, de azért messze nem blockbusterek. Ami a nagy közönségfilmeket illeti, Gyllenhaal eljátszotta a gonosz Mysterio szerepét a Pókember: Idegenben-ben, de ez inkább kivétel volt a pályáján. Igaz, ez nem csak rajta múlt. Elég sokszor beszélt arról, hogy hány nagy sikerfilm főszerepéről csúszott le az évek során. Nehéz elképzelni, de jelentkezett például Frodo szerepére A Gyűrűk Ura trilógiába. Erről később azt mesélte, hogy a visszahallotta, hogy az övé volt az egyik legborzalmasabb próbálkozás a jelöltek közül.

A Moulin Rouge főszerepéért is versenyben volt, amit végül Ewan McGregor kapott meg, de szóba került Bruce Wayne szerepének eljátszására a Batman: Kezdődikben, ami meg Christian Bale-nél landolt.

Ennél is keserűbb élmény volt, amikor úgy tűnt, hogy megkapja a Pókember 2 szerepét, de  Tobey Maguire végül felgyógyult a forgatásra, és vissza tudta venni a szerepet. Mára azonban Tobey Maguire nincs sehol, Jake Gyllenhaal viszont továbbra is aktív, nem kevesebb, mint hét mozifilmje és egy minisorozata van készülőben.
Ami a magánéletét illeti, ezzel kapcsolatban szinte bizarr módon távolságtartó a sajóval. Egyáltalán nem szeret a kapcsolatairól beszélni, de az is előfordult, hogy azt sem volt hajlandó elárulni az egyik újságírónak, hogy milyen szendvicset evett az interjú előtt. A The Guardian újságírójára pedig azért haragudott meg, mert egy másik interjúban, amelynek 90 százalékában a művészetről, filmekről volt szó, rákérdezett, hogy mit szól volt barátnője, Taylor Swift azon dalaihoz, melyek állítólag az ő kapcsolatukról szólnak. Gyllenhaal ezután azzal vádolta az újságírót, hogy nyilván nem látta egy filmjét sem, azért kérdez ilyeneket.