Le Carré a második világháború utáni brit kémregény-irodalom egyik leghíresebb írója.

Családjának hétfő hajnali bejelentése szerint John le Carrét 89 éves korában, rövid betegség után érte a halál még szombaton. Az író a tájékoztatás szerint tüdőgyulladásban hunyt el. A család hangsúlyozta, hogy John le Carré nem az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben halt meg.
John le Carré 1931-ben született a délnyugat-angliai Dorset megye Poole nevű kisvárosában, David John Moore Cornwell néven.

A titkosszolgálatokkal nem csupán regényei fűzték össze: Cornwell több évig dolgozott a brit hírszerzésnek.

Az MI6 ügynökeként a hatvanas évek elején diplomáciai szolgálatot teljesített Bonnban és Hamburgban, és bonni megbízatása idején kezdte el John le Carré írói álnevén irodalmi tevékenységét. Első regénye 1961-ben jelent meg Call for the Dead (Ébresztő a halottnak) címmel. Ez volt az első regénye az időközben legendássá vált George Smiley sorozatnak.
A sikert és a világhírt 1963-ban kiadott The Spy Who Came in from the Cold (A kém, aki bejött a hidegről) című kötet hozta meg számára. A fordulatokban gazdag kémtörténet, amely a George Smiley sorozat harmadik része (a sorozat második része az egyetlen olyan regény a sorozatban, amely nem a titkosszolgálat köreiben játszódik), számos díjat és elismerést nyert; ezek között volt 1964-ben a Somerset Maugham-díj is. Az 1965-ös filmfeldolgozás főszerepét Richard Burton alakította.

John le Carré 1964-ben felhagyott a titkosszolgálati munkával, mivel a hírhedt kettős ügynök, Kim Philby (a Cambridge-i Ötök egyike) tevékenységének köszönhetően lelepleződött. Megvált a brit hírszerzéstől és az irodalomnak szentelte életét.
Ezután szinte folyamatosan adta ki jórészt saját tapasztalatait feldolgozó regényeit, amelyek közül többet meg is filmesítettek. A panamai szabót Pierce Brosnan, Az elszánt diplomatát Ralph Fiennes és Rachel Weisz, a Suszter, szabó, baka, kémet Gary Oldman főszereplésével vitték filmre. A The Nigh Manager – Éjszakai szolgálat című regényéből Susanne Bier rendezett minisorozatot Tom Hiddleston, Hugh Laurie és Olivia Colman főszereplésével.

Legutóbb, 2014-ben Az üldözött című filmjét mutatták be, Anton Corbijn rendezésében, az azóta elhunyt Philip Seymour Hoffman főszereplésével.
A regényeiből készült filmek közül néhányban – rendszerint egy-egy pillanatra – ő is feltűnik, mint itt 0:40-nél. Ő az az ősz hajú úriember, aki feláll az asztaltól énekelni:

John le Carré több mint négy évtizedig Cornwallban élt, születési helyétől nem messze, itt érte a halál is.
Kilenc éve az Oxfordi Egyetem patinás Bodleian Könyvtárának adományozta könyv-, magánkézirat- és fotóarchívumát. A gyűjteményben leghíresebb regényeinek vázlatai és kéziratai is szerepelnek.
Le Carré élesen bírálta a Brexitet és az azt támogató politikusat azzal vádolta, hogy hamis nosztalgiát ébresztenek az emberekben egy letűnt kor után, és ezt használják politikai fegyverként.

(Kiemelt kép: John le Carre (David John Moore Cornwell) brit szerző a “The little drummer girl” című sorozat világpremierjén a londoni BFI London Filmfesztivál idején, 2018. október 14-én. Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP )