Tudós és felfedező lány lett „az év gyereke” a Time magazinnál

Még csak 15 éves, de már többet tett le az asztalra, mint sokan egy élet alatt.

Mi történt?

Egy 15 éves tudóst és feltalálót választott a Time magazin az első „az év gyerekének”.

Miért fontos ez?

Mert fontos szakítani azzal a sztereotípiával, hogy a lányok ne lennének jók a természettudományokban. És ideje tudatosítani, hogy a gyerekek, kamaszok is felmutathatnak figyelemre méltó kutatási eredményeket, és példát is mutathatnak mindenkinek.

A Time magazin minden évben megválasztja az év emberét, idén először viszont „az év gyereke” díjat is meghirdették.
A nyertes a Colorado állambeli Gitanjali Rao lett, akinek a nevéhez mindössze 15 évesen már számos hasznos találmányt kötnek. Ráadásul különböző tudományos területeken! Köztük van egy olyan eszköz, amivel azonosítani lehet az ólmot az ivóvízben – ezt 13 évesen fejlesztette, ami után zsenigyerekként kezdték emlegetni. De figyelemre méltó az az alkalmazás és az internetböngésző Chrome kiterjesztése is, amely mesterséges intelligencia segítségével deríti fel az online zaklatást.
Rao a megválasztását követően azt nyilatkozta, reméli, hogy másokat is inspirál majd, hogy olyan ötletek megvalósításán dolgozzanak, amivel segíthetnek megoldani a világ problémáit, írja a Guardian.

Raót 5000 amerikai jelölt közül választotta ki egy fiatal emberekből álló bizottság és Trevor Noah televíziós műsorvezető és komikus. A jelöltek közül öten jutottak a döntőbe – őket és természetesen Raót jövő pénteken egy tévéműsor keretében díjazzák.
Egy, a humanitárius aktivista színésszel, Angelina Jolie-val készült közös interjúban Rao azt mondta: 

„Nem úgy nézek ki, mint ahogy a legtöbben a tudóst elképzelik. Akiket a tévében tudósként látok, azok idősebb, általában fehér férfiak.”

Az ifjú tudós szerint ez azért fontos, mert a saját tapasztalata is az, hogy megnehezíti a dolgunkat, ha csak olyanokkal találkozunk, mint mi magunk, és nem látunk másmilyent.

„Amit igazán üzenni szeretnék: Ha én meg tudom csinálni, te is meg tudod csinálni, és mindenki meg tudja csinálni.”

Ebben az inspiráló Ted Talkban pedig többek között arról beszélt, milyen módon bátoríthatjuk a gyerekeket, hogy természettudományokkal foglalkozzanak, milyen tanári és felnőtt hozzáállás segít a gyerekeknek, hogy új és nagyszerű ötleteknek járjanak utána. Arról is beszélt, hogy tapasztalatai szerint az, hogy kevesebb lány köteleződik el a természettudományok iránt középiskolában, nem azért van, mert ne lenne hozzá képességük, hanem mert eredendően nem támogatják őket ebben.

A Time 1927 óta adja át az év embere kitüntetést – de idén először az év gyerekét is díjazzák. Az új kitüntetést a Nickelodeon csatornával közösen hozták létre. Tavaly egyébként a klímaaktivista Greta Thunberg lett az év embere. 16 évesen ő lett a valaha volt legfiatalabb személy, akit megválasztottak. Magyar vonatkozása a díjnak, hogy 1956-ban a magyar szabadságharcos lett az év embere.

(Kiemelt kép: Gitanjali Rao beszél a 2018-as MAKERS konferencián, Hollywoodban, 2018. február 6-án, Los Angeles, Kalifornia. Fotó: Rachel Murray / Getty Images for MAKERS)