Hagyományt tört II. Erzsébet a háborús hősök megemlékezésén

Egészen máshogy jelent meg eddig ezen a napon a nyilvánosság előtt.

Mi történt?

A királynő Katalin hercegné és Kamilla, cornwalli hercegné helyett az udvarhölgyével állt a királyi család vasárnapi megemlékező szertartásán.

Miért fontos ez?

Egy újabb példája, hogyan alakítja át a mindennapjainkat és az ünnepeinket a koronavírus-járvány.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért viselnek ilyenkor a britek papír pipacs kitűzőt?

Elég látványos volt vasárnap, hogy II. Erzsébet idén nem követett egy bevett szokást a királyi család megemlékezésén, amit az első világháborúban elesetteknek szenteltek. Az ünnepi alkalomból a királyi család tagjai összegyűltek a Kenotáfiumnál London Westminster nevű városnegyedében. A Kenotáfium egy üres, jelképes síremlék azoknak, akik máshol vagy ismeretlen helyen vannak eltemetve, esetleg esély sincs a megtalálásukra, mert a tengerbe vesztek. Vilmos herceg, Edward herceg, és Anne hercegnő is azok között volt, akik koszorút helyeztek el a Kenotáfiumnál, miközben a királynő, Katalin és Kamilla hercegné a Külügyi és Nemzetközösségi Hivatal erkélyeiről nézték az eseményeket, írta az Insider.
Az elmúlt évek szokásaival ellentétben viszont ez alkalommal a 94 éves II. Erzsébet nem a családja körében állt az erkélyen, hanem egyedül az udvarhölgye, Susan Rhodes volt mellette. Katalin és Kamilla hercegnék a szomszédos erkélyen álltak, az erkély két átellenes sarkán.

A Kenotáfium. (Fotó: Pool / Max Mumby / Getty Images)

Hogyan jelent meg eddig a királynő?

A szokásoknak megfelelően a királyi család tagjai egyébként a rangjuknak megfelelő sorrendben sorakoznak fel az erkélyen. Tavaly és tavalyelőtt így a királynő mellett Kamilla és Katalin foglalt helyet, hiszen mindketten jövendőbeli királynék, a férjeik, Károly herceg és Vilmos herceg állnak rangban a legközelebb a királynőhöz, mint az első és a második soron következő személy a trónon. 2017-ben II. Erzsébet mellett a férje, Fülöp herceg állt, aki abban az évben visszavonult a közszerepléstől.
A Mirror szerint az idei változások oka a távolságtartás, ugyanis a két hercegnével együtt hármuknak nem lett volna elég hely az erkélyen, ha betartják a járványra vonatkozó szabályokat. 

(Fotó: Pool / Samir Hussein / WireImage)

Hogy miért az udvarhölgye kísérte most a királynőt?

A királyi családokról tudósító Royal Central szerint azért, mert az udvarhölgy a királynővel közös, a külvilágtól izolált háztartásban él – azaz veszélyes lett volna, ha az idős uralkodó mellett olyan családtagok állnak, akik másik háztartásban élnek, és szabadabban járnak-kelnek és érintkeznek az emberekkel.
Korábban írt már arról a sajtó, hogy a királynő belső köre két hétre önkéntes karanténba vonult, hogy csatlakozhasson hozzá a skóciai balmorali kastélyban, ami Viktória királynő uralkodása óta a brit királyi család kedvenc nyári rezidenciája. Hogy ez a belső kör pontosan hány személyt takar, azt nem lehet tudni, a The Sun októberben 20 emberről írt, ebbe beleszámolva a takarítókat és a karbantartó alkalmazottakat is.

(Fotó: Peter Nicholls – WPA Pool / Getty Images)

Pipacsot tűzni a szív fölé

A november 11-én ünnepelt fegyverszünet napja elég fontos a britek életében. Ahogy Magyarországon március 15-én kokárdát tűzünk a kabátunkra, ilyenkor ők egy pipacsot imitáló papírkitűzővel emlékeznek az első világháborúban harcoló katonákra és hősi halottakra.

A compiègne-i fegyverszüneti egyezmény nagyon szimbolikusan zárta le a világháborút a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján tizenegy órakor.

Hivatalosan ekkor lett vége a harcoknak a nyugati fronton – azért nem mindenhol, mert Oroszország és az Oszmán Birodalom területén még voltak összecsapások.
Ezt a napot azóta a szövetséges hatalmak zöme ünnepnappá nyilvánította, viszont az Egyesült Királyságban 1939 óta a 11-éhez legközelebb eső vasárnap tartják a megemlékezéseket. A piros pipacs a Brit Királyi Légió nevű veteránszervezet jelvénye, a viselésével az összes, azaz az éppen zajló háborúban elesett katonákra is emlékeznek.

(Kiemelt kép: Fotó: Pool / Max Mumby / Getty Images)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.