Készen állsz a változásra? – kérdezi Menczel Zsuzsa pszichológus frissen megjelent, Az összkomforton túl című könyvében, amelyben az elméleti fejezetek és a praktikus tanácsok egymást követve segítenek válaszokat találni a hobbisportolók életében gyakran felmerülő kérdésekre. Könyvbemutatón jártunk.

Mi történt?

Sok hobbisportoló érzi azt, hogy egyszer csak elakad, nem fejlődik, motivációját veszti, vagy egyszerűen már nem ad számára örömöt az a mozgásforma, amit addig gyakorolt. Ezekre a hétköznapi problémákra is kínál megoldást Dr. Menczel Zsuzsa tanácsadó szakpszichológus Az összkomforton túl – Mozgással a testi-lelki jóllétért című könyve, amelyet tegnap mutattak be egy belvárosi kávézóban.

Miért fontos?

Különleges könyvet forgathat az olvasó, ugyanis a pszichológus szerző nagyon is praktikus tanácsokkal segíti az embert abban, hogy a sport ne konfliktusok, frusztrációk forrása legyen, hanem örömöt és energiát adjon. Ha valaki azt érzi, hogy elakadt a sportban, Menczel Zsuzsa könyvében fogódzókat találhat az újrakezdéshez és a folytatáshoz.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Életközepi válság ellen sport? Kiégés? Motivációdat veszítetted, és ezért elakadtál? Nem rég szültél és szeretnéd újra visszakapni a formádat? Sportfüggő lettél? Vagy épp ellenkezőleg: míg korábban aktív voltál, most alig bírod rávenni magad, hogy mozogj? Milyen okok állhatnak a háttérben? Ezek a kérdések is előkerültek a budapesti könyvbemutatón.

Családias hangulatban hallgathattuk végig csütörtök este Menczel Zsuzsa pszichológus első könyvének bemutatóját a budapesti Restro Puskin kávézóban. A közönség soraiban leginkább a hobbi futók domináltak, a budapesti közösségi futásokról ismerős arcok.

Dr. Menczel Zsuzsa

– A könyvben mennyire támaszkodtál a személyes tapasztalataidra és mennyire hoztad be a pácienseiddel való munka során szerzett tudásra? – indította a beszélgetést az est moderátora, Markocsán Sándor, azaz Sanyosz, futóedző, több futóközösség életre hívója.
– Rengeteg a személyes tapasztalat benne, de persze támaszkodom arra az ismeretre is, amelyet a páciensekkel folyó terápiák alatt szereztem meg. Igyekeztem úgy megírni a könyvet, hogy a gyakorlati kérdések mellett behozzam a kapcsolódó pszichológiai elméleteket, és megadtam a vonatkozó szakirodalom címét, elérhetőségét is azoknak, akiket mélyebben érdekel egy-egy téma – felelte Menczel Zsuzsa.
– Szóba kerül-e a kiégés? A futók gyakran érzik ezt.
– Abszolút! Ennek szenteltem egy külön fejezetet is. Én is megtapasztaltam. 2011-ben kezdtem futni, aztán volt egy pont, amikor azt éreztem, már nem szívesen megyek, nyűg volt, nem volt hozzá kedvem – mesélte, hozzátéve, hogy ez volt az a pont, amikor félretette a futást, és más sportot próbált ki.

A könyv hangsúlyt fektet erre az állapotra, a kiégésre, ami amatőr sportolók esetében is gyakran kialakul: ha az illető már nem talál örömöt abban a mozgásformában, amit addig űzött, érdemes más sportokat kipróbálni, sőt, akár más hobbik után nézni.

– A sport olyan dolog, amelyben jól kell magunkat érezni, örömöt kell adnia. Ne engedjük, hogy kényszerré váljon – tette hozzá.

Markocsán Sándor futóedző és Menczel Zsuzsa, szakpszichológus

– Mennyire lehet a sportpszichológián keresztül az élet egyéb dolgait is rendbe hozni? – tette fel az egyik legfontosabb kérdést Sanyosz. – Van egy amúgy a sportjában nagyon sikeres biciklista páciensem, hangzott a válasz, aki egy ideje mégis kudarcosnak éli meg a napjait a sportban. Kiderült a beszélgetéseink során, hogy szoros összefüggésben van a jelenlegi problémája azzal, hogy hogyan bántak vele gyerekkorában a szülei. Ez egy rendszer, amelyben minden mindennel összefügg. Egy másik példa. Azért megyek el futni, mert annyira rossz otthon, és menekülök? Vagy azért, mert nincs senki otthon, magányos vagyok? De miért nincsenek kapcsolataim, miért alakul ki magány körülöttem? Ezekhez a kérdésekhez jutunk el a sporton keresztül, és ilyenkor szakpszichológusként vagyok jelen – fogalmazott a szakember.

A beszélgetés során kiderült az is, hogy az egyik leggyakoribb probléma, amivel hozzáfordulnak a sportolók az, hogy nem fejlődnek. Ilyenkor tisztázni kell, jók-e a célok, honnan táplálkoznak a motivációk, belső- vagy külső nyomásnak akar-e a sportoló megfelelni. Páciensei között több olyan eset is volt, akik a gyakori sérülés miatt kértek segítséget tőle. – A fáradásos törések, visszatérő gyulladások utalhatnak arra, hogy nincs minden rendben a sportoló magánéletével. Volt egy focista kliensem, aki nagyon komoly sérülésekkel küzdött, és kiderült, elhagyta az élettársa és a kutyája is meghalt. A fizikai sérüléseknek lehet lelki hátterük – mesélte Menczel Zsuzsa.
És miért ez a könyv címe, hogy „összkomforton túl”? – Amikor változtatni szeretnénk az életünkön, például beilleszteni a rendszeres mozgást, vagy újrakezdeni a rendszeres sportolást, az nem egy könnyű folyamat. Akármilyen változásról legyen szó, az sokszor nem komfortos, előfordul, az is, hogy fájdalmas, hiszen az ember máshogy kezd élni, mint addig. Minden páciensemnek ajánlom a mozgást, mert túl azon, hogy nagyon jó stresszlevezető módszer, kitágíthatja a szociális életünket is. Én is azt hittem, hogy futni az emberek egyedül mennek, aztán, amikor elkezdtem, az interneten találtam egy csapatot, azon a környéken futottak, ahol lakom. Rengeteg motivációt kaptam tőlük. Az első 5 majd 10 kilométer lefutásához is ebből a közösségből kaptam bátorítást. Tartós barátságokra is leltem a futás által – fejtette ki, és biztosan hallgathatunk rá, hiszen férjét is egy futás alkalmával ismerte meg.

A könyv egyik legérdekesebb fejezete, amely a sporthoz szükséges motivációkról szól. Hogyan lehet feléleszteni a motivációt, amely forrása a napi mozgásnak? Hogyan lehet megtartani az egyensúlyt a célok meghatározásánál, hogy a célok hajhászása ne kényszerré váljon? Ha magunkra ismerünk ezekben a problémákban, a szerző konkrét tippeket, tanácsokat is ad, ettől emelkedik ki ez a könyv igazán a többi közül.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép forrása: Dr. Menczel Zsuzsa/Facebook)