Házasságtörés a virtuális térben. Okok és megoldási lehetőségek a Nők Lapja Psziché 2020/4. lapszámának cikkében.

Milyen jelek utalhatnak rá, és mit tehet az, aki virtuális házasságtörést tapasztal a partnere részéről? Bár még a pszichológiában jártas szakemberek számára is viszonylag új ez a terület, azért vannak támpontok, amelyek segítségül szolgálhatnak.

A téma egyik legszakavatottabb képviselője dr. Kimberly Young amerikai pszichológus, aki a The Center for Internet Addiction honlapon gyűjtötte össze a leggyakrabban használt definíciókat:

Online szexfüggőség (Cybersexual Addiction): tipikusan azt jelenti, hogy valaki pornografikus képeket, filmeket nézeget, letölt vagy vásárol, vagy igénybe vesz olyan chatroom-szolgáltatásokat, ahol fantáziaszex működik a résztvevők között.

Online hűtlenség (Infidelity Online): az online hűtlenség a házastársi hűtlenség új formáját jelenti. Az interneten kialakított szerelmek során sokan letagadják, hogy házasok. A virtuális kapcsolatok ugyanakkor valódi lelki zavarokat hagynak maguk után, ha hirtelen megszűnik a kapcsolat a virtuális szerelmi vagy szexuális partnerek között.

Virtuális flört (Cyberaffair): gyakori hiedelem, hogy a cyberaffair, vagy másképpen internetes szex nem igazi kaland, hiszen fizikailag nem is érintik meg egymást a felek. Ugyanakkor érzelmileg, különösen a női partnerek, erősen bevonódnak.

Kiberözvegy (Cyberwidows): ezt a kifejezést használja Young az internet miatt elhagyatott nőkre. Ezt az érzelmi problémát különböző internetes oldalakon próbálják kezelni, például a Cyberwidows Support Group weboldalán. Kézikönyv is segít a pároknak újraépíteni a valós kapcsolatukat.

Virtuális házasságtörés (Virtual Adultery): Kimberly Young szerint fontos definiálni, mit is jelent a házasságtörés, ha virtuálisan zajlik. Megkérdezték a nagyobb egyházakat is, hogy mi az álláspontjuk erről. Mindenképpen fontos kérdés tisztázni, hogy mi számít házasságtörésnek és mi nem. A megkérdezett egyházak véleménye szerint a virtuális házasságtörést is komolyan kell venni, mert bár a virtuális térben történik, a következménye nagyon is valós érzelmi összeomlással jár a partner részéről.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .