Stop abúzus, példaképek és örökbefogadás a Nők Lapja Psziché új számában

Hogyan lehetnénk biztonságban az interneten? Guruljunk, ha feszültek vagyunk? Most akkor jók vagy rosszak a bohócok? Mit takar a virtuális szexfüggőség, mint jelenség? Miért jó workshopokra járni? A legújabb Nők Lapja Psziché magazinban sok más érdekes kérdés mellett ezekre is választ kaphattok.

Galériánkra kattintva ízelítőt kaptok a lap tartalmából:

Galéria | 12 kép

Ne csak akkor, ha látnak!

– Ne mondd tovább! Nem akarom hallani! – kértem Beát, aki épp felolvasta, milyen üzeneteket kapnak a sztárok, akiket képvisel. Olyan elképzelhetetlenül durva, lelketlen üzenetek, melyeket nem lehet leírni, és nem is akarom, hogy olvassa őket valaki, mert ugyanúgy beleragadnak a szavak az emlékezetébe, mint nekem. Aki kapta, éppen kismama, amiért kapta… nehéz megmagyarázni, talán mert híres, mert fiatal, vagy mert éppen boldog.
Az online kultúránk, mint olyan, nem létezik. Nem fejlesztésre, javítgatásra szorul, hanem gyakorlatilag nincs. Amikor elkezdtem a Stop Abúzus kampányunkon dolgozni, azt gondoltam, elkészítem az interjúkat, nem lesz különösebben újdonság, hiszen hallottam már olyat, hogy közismert embert zaklatnak. De az első órában lesokkolt, mi az, amiről nem is tudunk. Az ismert, kortárs író arról mesélt, hogy abban a nehéz időszakban, amikor az élete volt a tét, is kapott üzeneteket arctalan trolloktól, akik a legrosszabbat kívánták neki. A világszerte keresett modell elmondta, a kommentek néha úgy kikészítették, hogy nem tudott a tükörbe nézni úgy, hogy ne a trollok megjegyzései jutottak volna eszébe. Volt olyan is, aki örökre törölte magát a közösségi oldalakról. A színésznő családját bántották, a zenész százszámra kapott mocskolódó üzeneteket. A gyermekjogi szakértő pedig olyan történeteket mesélt neten zaklatott gyerekekről, hogy komolyan elgondolkodtam, elkobzok otthon minden kütyüt.
Nem rózsás a helyzet, de ahogy a kampány elindult, jöttek az üzenetek, tanárok írtak, osztályfőnökök, hogy tanítják már (bár nem a tanterv része), hogyan kommunikáljanak a kamaszok a neten, mire figyeljenek, és mit okozhatnak másoknak a beszólásaikkal. Színészek, zenészek kerestek meg bennünket, mennyire fontos az edukáció, ők is szívesen segítenének történetekkel, javaslatokkal. Szóval valami elindult. Talán mire a mostani generáció felnő, nem kell külön figyelmeztetni őket: gondolkodj, mielőtt kommentelsz, és ne csak akkor viselkedj, ha látnak!

Akovács Éva, főszerkesztő 

Ha a cikkek felkeltették az érdeklődéseteket, akkor ejtsétek útba az újságárust, vagy kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol előfizethettek a nyomtatott verzióra. A Psziché magazin 2020/4. számát október 15-től keressétek az újságosoknál!