Fordítók, maszkvarrók és táboroztatók. Szavazzunk a legmenőbb önkéntesekre!

Idén is eldönthetjük, hogy ki kapja az Év Közösségi Kezdeményezése közönségdíját. Olyan civil szervezetek, csoportok közül választhatunk, akik a járvány és a karantén idején is másokért dolgoztak önként, ellenszolgáltatás nélkül.

Mi történt?

Idén újra szavazhatunk az Év Közösségi Kezdeményezése 2020 közönségdíj jelöltjeire. A díjat olyan helyi, kisebb szervezetek vagy közösségek számára hirdették meg, amelyek a közvetlen környezetükben példaértékű önkéntes tevékenységet végeznek a közösség érdekében.

Miért fontos?

A legjobb önkéntes kezdeményezéseket évek óta díjazza az Önkéntes Központ Alapítvány. Több kategória van, a beérkező pályázatokat két szakmai zsűri bírálja el. Az egyik zsűri felel az Év önkéntese és a Civil szervezeti önkéntes programja díj elbírálásáért, míg egy vállalati szakemberekből álló zsűri értékeli az Év vállalati önkéntes programja és az Év pro bono kezdeményezése pályázatokat. Mi pedig a közönségdíjról dönthetünk, ha leadjuk a szavazatunkat ezen az oldalon.
A kezdeményezés azért született, mert Magyarországon, összevetve például a nyugat-európai országokkal, még mindig kevesen vállalnak rendszeresen önkéntes feladatokat. A cél, hogy minél többen halljanak ezekről a kezdeményezésekről, és vegyék észre, hogy ők mit tehetnének a saját környezetükben. Azt is szeretnék elérni, hogy az önkéntes munka elismertsége nagyobb legyen itthon.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Kik nyerték tavaly a közönségdíjat?
  • Milyen önkéntes kezdeményezésekre szavazhatunk ebben az évben?
  • Hogyan kapcsolódnak ezek a koronavírus-járványhoz?

Önkéntes maszkvarrók, fordítók és táboroztatók

A tavalyi közönségdíjas a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány a Vadon Élő Madarak Megmentéséért lett. Ők évente körülbelül hatszáz madarat látnak el, amihez évről évre egyre több önkéntes csatlakozik, akik sérült madarak szállítását vállalják, a röpdék takarításában, a madarak ellátásában segédkeznek. Nagyobb feladatokra önkéntes napokat szerveznek, de önkéntesek dolgoznak a nyári gyerektáboraikban is, és ők szerkesztik a közösségi felületeket, kezelik a kapcsolattartást.

Az idei jelöltek közül érthetően többek önkéntes munkája kapcsolódik valahogyan a koronavírus-járványhoz.

Az egyik ilyen kezdeményezés a Covid1001 önkéntes szakfordítói csoport. Ők a koronavírus okozta megbetegedéssel kapcsolatos, idegen nyelven elérhető orvosszakmai, illetve ismeretterjesztő információk magyarra fordítását és publikálását vállalták önkéntes munkában. A releváns dokumentumokat nyelveket beszélő, orvosokból, biológusokból, közgazdászokból álló csapat kutatja fel, elsősorban online platformokon. A fordítók munkájával javulhat a betegellátás hatékonysága és lehetővé válik a friss eredmények alkalmazása a klinikai gyakorlatban. Eddig több mint száz általuk fordított cikk került fel a weboldalukra, aminek terjedelme egyébként bőven meghaladja a Gyűrűk ura trilógiát.

Egy másik, a járványhoz kapcsolódó kezdeményezés a tavaszi első hullám alatti átmeneti maszkhiányra reagált. A Maszkot a Frontra nevű kampány keretében az Adománytaxi több, mint 3 millió forint gyűjtött össze. A fokozatosan befolyó forrásból anyagot vásároltak, melyből profi és önkéntes varrónők előre meghatározott varrásminta alapján maszkokat gyártottak. A szükséges anyagokat az Adománytaxi önkéntes sofőrjei szállították el a varrónőkhöz, ahogy az elkészült maszkokat is ők szállították tovább az intézmények számára.
Szintén jelölt a Szikra Tehetséggondozó Egyesület SZIKRA Tábor 2020 programja, amelyben 40 érdi autista gyerek ingyenes fejlesztése és táboroztatása valósult meg a közösség erejéből.

A szervezők célja az autista gyerekek és családjaik segítése volt, akik a karantén alatt az online oktatásban nem tudtak részt venni, a szükséges fejlesztéseket nem kapták meg.

Mivel az ingyenes Erzsébet táborokba sem kerülhettek be szakemberhiány miatt, az egyesület elhatározta, hogy megszervez nekik egy külön tábort. Mindössze másfél hónap kellett az ötlettől a megvalósításig.
Akadnak azért a járványtól független önkéntes programok is, az egyik ilyen a Zöld Tabánért csoport. Ők három másik tabáni csoporttal karöltve közel húsz éve dolgoznak azért, hogy a Tabán még zöldebb és szebb legyen. Fákat ültetnek, takarítanak, ha kell, jeget törnek és elszántan igyekeznek megakadályozni azokat a beépítéseket, amelyek szerintük nem illenek a környezetbe. (Eddig kétszer sikerült is nekik.) A csoport azt szeretné elérni, hogy felnőttek, idősek, gyerekek, kutyások és kutya nélküliek kerítések nélkül is jól tudják érezni magukat a nemrégiben igényeik szerint felújított parkban.
Az Újszászi Városi Könyvtár Szamóca önkéntes bábcsoportja egyszerre tűzte ki célul a gyerekek szórakoztatását, és hogy valahogyan bevonzzák őket a könyvtárba. A városi óvodások, iskolások rendszeresen járnak az önkéntesek bábelőadásaira, amit közös játék követ. Amióta a program tart, megnőtt az új beiratkozók száma a könyvtárba. A karantén alatt online előadásokat tartottak a gyerekeknek.
A legszimpatikusabb önkéntes programokra 2020. november 4-ig szavazhatunk.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Getty Images)