A Nők Lapja 2020/41. számának történelmi barangoló cikke.

Száz éve Trianonban újrarajzolták Magyarország térképét, hatalmas területek és azok lakói váltak egy csapásra határon kívüliekké. Sorozatunkban időről időre szemezgetünk egy-egy település múltjából, történetéből és történeteiből – a teljesség igénye nélkül!

„ A világ legszebb helye mégiscsak Zenta…” – üzente haza Tóth István szobrászművész Hollywoodból. A film fővárosában gyönyörű háza volt, saját műterme, szépen gondozott zöldséges- és gyümölcsöskertje. Ott, a kaliforniai domboldalon szülővárosából küldött magokból nevelte a szegfűt, az estikét és a húsos, zamatos zöldpaprikát. Zenta szülöttének több munkáját őrzi a Nemzeti Galéria, Munkácsyról mintázott műve az Epreskertben látható, készített szobrot az űrutazás ihletésére, kifaragta Ronald Reagan portréját, Venezuela több közterét is az ő munkája díszíti. Legismertebb alkotása mégis Steven Spielberg filmje, a Cápa címszereplője. Merthogy a tengeri ragadozó modelljét is ő tervezte a Walt Disney Stúdió munkatársaként. Nem volt különösen büszke erre, mint ahogy arra sem, hogy a világ leggyorsabb kezű szobrászaként szerepelhetett sok rendezvényen és tévéműsorban, mert fél óra alatt képes volt bárkiről portrészobrot alkotni. Gyanítható, hogy a sok válás kényszerítette ezekre, ugyanis összesen négyszer nősült, és mindig magyar nőt vett feleségül.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több érdekesség Zentáról a cikk folytatásában.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .