A legpocakosabb medve szépségversenyt nyert a téli álom előtt

Az idei nyertes már júliusra annyit evett, hogy készen állt a hibernációra.

Mi történt?

Meglett a Kövér Medvék Hete nevű verseny győztese, aki a szavazatok szerint a legtekintélyesebb pocakkal hajtja téli álomra a fejét.

Miért fontos ez?

Inkább aranyos. Közvetve pedig a kezdeményezés felhívja a figyelmet, hogy az élővilágban minden mindennel összefügg: a medvék akkor tudják ilyen szépen felhízlalni magukat, ha van elég lazac a folyókban, ami pedig attól is függ, elég tiszták-e a folyók.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Ki lett a győztes és mit tudunk róla?
  • Miért olyan fontos a kövérség a téli álomhoz?

Eltelt a nyár, mindjárt vége a rövidke ősznek is Alaszkában – ennyi idő jutott idén is, hogy a medvék degeszre egyék magukat lazaccal. A jókora zsírpárnák táplálják majd őket a téli álom idején, míg tavasszal ismét elő nem bukkannak. A természet ősi körforgásának része ez is, a Katmai Nemzeti Park pedig most már hagyományosnak mondhatóan évente megszavaztatja az érdeklődőkkel, hogy kit tartanak a legkövérebb mackónak ebben a szezonban.

A Bajnok (Forrás: explore.org)

Idén szeptember 30. és október 5. között lehetett szavazni, szerdán pedig a győztest is kihirdették: 747-es.
Kicsit lehangoló, hogy nincs még saját neve, hiszen nagy riválisa, akit épphogy lehagyott, Chunk névre hallgat – de hátha a bajnoki címnek köszönhetően el is keresztelik valahogyan.
Mindenesetre 747-est 2004 óta ismeri a nemzeti park, de eddig soha nem jutott be a Kövér Medvék Hetének döntőjébe. Idén viszont a parkőrök szerint már júliusra olyan szépen kipárnázta magát, hogy készen állt volna a téli hibernációra – azóta pedig csak erősített a versenysúlyra, írja a CNN.

Ha sok a lazac, boldog a medve

Minél kövérebben kezdi egy medve a téli álmot, annál egészségesebben fog tavasszal kijönni a hibernációból. A téli álom legalább öt-hat hónapig tart, és az a cél, hogy ebben az állapotban túléljék az akár -37 fokos teleket is. Ehhez pedig sok lazacot kell megenniük, nagyon sokat. A kifejlett barna medve egy átlagos napon akár 30 lazacot is felfal. 
A medvéknek egyébként jó dolguk van a Katmai Nemzeti Parkban, mert a Brooks folyó lazacai különösen nagyok és egészségesek. Ennek is köszönhető, hogy az alaszkai Bristol-öbölben, aminek partján részben a park is elterül, több barna medve él, mint ember.
A park szerint 747-es igazi alázatos győztes, miután megnyerte a versenyt, egyszerűen visszacammogott a Brooks-vízesés közelében lévő kedvenc horgászhelyéhez – hogy egyen még egy kis lazacot.

Nemzeti park a Tízezer Füst Völgyéért

A Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátum eredetileg emlékpark volt, és 1918-ban alapították, hat évvel azt követően, hogy a Novarupta vulkán kitörése létrehozta a Tízezer Füst Völgyét (Valley of Ten Thousand Smokes). A parkkal a különleges képződményt akarták megóvni, amelyben száz négyzetkilométeren a völgyet 30-200 méter vastag vulkáni hamu fedi, kis nyílásokon (fumarolák) pedig gőzök és gázok törnek a felszínre. Az 1980-ban nemzeti parkká alakított, 19122 négyzetkilométeres területen összesen 18 vulkán található. És medvék meg lazacok.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!

(Kiemelt kép: explore.org)