Míg a felnőttek és a hatévesnél nagyobb gyerekek esetében egyértelműek a szabályok, és kötelező maszkot hordani például a közértben vagy a buszon, addig a kisebb gyerekeknél már nem ilyen egyszerű a helyzet. Sok szülő bizonytalan, hogy mikor kellene és mikor felesleges maszkot adni a legkisebbekre. Gyerekorvosokat kérdeztünk a legkisebbek maszkviseléséről.

„Most már tudom, hogy milyen nehéz az orvosoknak!” – ötéves kislányom ezzel a felkiáltással vette le magáról a maszkot, amikor kiléptünk egy boltból. A boltban – mivel ez nekik kötelező – minden felnőtt és az iskoláskorú gyerekek is viseltek maszkot. A kisebbeknél azonban, akiknél nincs ilyen előírás, változatos volt a kép: voltak, akik maszkban, míg mások anélkül kísérték bevásároló szüleiket. A tömegközlekedési eszközökön hasonló a helyzet: a felnőtteken és a nagyobb gyerekeken van maszk, míg a hatévesnél kisebb gyerekeken vagy van, vagy nincs. A játszótereken a gyerekek nagy része maszk nélkül játszik, de ott is akadnak, akikre a szüleik ráadják. A bölcsődékben, óvodákban természetesen maszk nélkül vannak együtt egész nap. 
A koronavírus az eddigi tapasztalatok alapján a kisebb gyerekekre kevésbé veszélyes, mint a felnőttekre, vagy pláne a legidősebb korosztályra. A gyerekek nagy többsége enyhe tünetekkel vagy teljesen tünetmentesen esik át a betegségen. A koronavírus terjesztésében azonban ugyanúgy részt vesznek, ahogy a többi korosztály. A tünetmentes gyerekek is tovább tudják adni a vírust a felnőtteknek, idős, vagy krónikus betegséggel élő nagyszüleiknek, óvónőiknek, tanáraiknak. Kérdés, hogy szülőként mikor cselekszünk helyesen? Ha rájuk adjuk a maszkot a közösségi terekben, a boltban vagy a villamoson, vagy felesleges ezzel terhelnünk őket?
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint hatéves kor alatt semmiképpen nem szabad kötelezővé tenni a maszkviselést a gyerekeknek. Kétéves kor alatt pedig kifejezetten tilos maszkot adni a gyerekre, hiszen ami egy felnőttnek is kényelmetlen, amiben egy felnőtt is nehezebben tud lélegezni, az egy ilyen kisgyereknek különösen megterhelő. De nem is életszerű, hogy a kisbabákra maszkot húzzunk.

Ami az óvodás gyereket illeti, Póta György azt javasolja, hogy ha a szülő úgy látja, hogy a gyereket nem zavarja a maszk, és tudja szabályosan hordani, akkor adjuk rájuk.

 De ha azt látjuk, hogy a gyerek megijed tőle, akkor inkább ne erőltessük, mert ezzel többet árthatunk, mint amennyi haszna van. „Érdemes otthon játékosan próbálgatni velük a maszkviselést, és ha nincs vele problémájuk, akkor jól tesszük, ha adunk rájuk a tömegközlekedési eszközökön vagy a boltban” – mondja.
A krónikus betegséggel élő gyerekeknél Póta György szerint a betegség típusa a meghatározó. Az immunrendszert erősen igénybe vevő betegségekkel, daganatos betegségekkel, cukorbetegséggel élő gyerekek a rizikócsoportba tartoznak, nekik jobban oda kell figyelni a maszkviselésre. Ugyanakkor meglepő módon az egyensúlyban tartott asztmás betegek nincsenek nagyobb veszélyben, mint az egészséges gyerekek.

Hároméves kor felett megoldható

Tordas Dániel gyerekorvos szerint alapvető, hogy hordjunk maszkot zárt térben, mert a megfelelően viselt maszk a kilélegzett levegőben levő cseppek nagy részét felfogja, így hatékony eszköz a légúton terjedő vírusok ellen. (Zárt térben ráadásul a cseppek tovább megmaradnak a levegőben.) Ha pedig mégis elkapnánk a fertőzést, maszkhordás esetén várhatóan enyhébb lefolyású lesz, mivel kevesebb vírusrészecske kerül be a szervezetünkbe.

A maszkviselést szerinte is szokni kell, de ha arra gondolunk, hogy a maszk az a pajzs, ami megvédi a tüdőnket, és most ez az ára annak, hogy találkozhassunk egymással, szabadon mozoghassunk, dolgozhassunk, talán könnyebben elfogadható”. 

Szerinte a 6 évesnél fiatalabb gyerekek esetén is erősen javasolt hordani, de ebben a korosztályban nem mindenki tudja megfelelően és megbízhatóan viselni. „Természetesen újszülöttekre, csecsemőkre tilos maszkot tenni, de tapasztalatom szerint körülbelül 3 éves kortól már vannak, akikkel megoldható. Ugyanis lényeges, hogy a szájat és az orrot egyaránt eltakarja, emellett a már felhelyezett maszkhoz nem szabad nyúlkálni. Azonban megfelelő odafigyeléssel, és az érdeklődés felkeltésével kisebb gyerekek is biztonsággal hordhatják”.
Ami a nyílt tereket, például a játszótereket illeti, Tordas Dániel szerint itt nem kell hordani, de arra figyelni kell, hogy a gyerekek ne nyúlkáljanak a szájukba, mert így könnyen összeszedhetik a fertőzést, illetve a játékok összefogdosásával más gyerekeket is megfertőzhetnek.

Hagyjuk, hogy a gyerek válasszon!

Mindennapi használatra, ha nem kell koronavírus-fertőzött betegekről gondoskodunk, Tordas Dániel a kétrétegű textilmaszkot, vagy a sebészeti maszkot megfelelőnek tartja mindenkinek. „Gyerekeknek, ha van rá módunk, hagyjuk kiválasztani, hogy milyent szeretnének” – javasolja. Fontos, hogy a maszkokat gyerekek esetében is naponta cserélni kell, vagy akár sűrűbben, ha átáztak, szennyeződtek. A textilmaszkot pedig minimum 60 fokon mosni kell minden használat után. Ezért is érdemes többet tartani belőle, és akár váltómaszkot is magunkkal vinni.
A gyerekorvos szerint a helyes maszkviselés könnyebb, ha megfelelő a maszk mérete és szabása: a szélein rásimul az arcra, de az orr és a száj előtt van megfelelő tér, és a maszk elég merev ahhoz, hogy ne érintse a szájat, orrot minden belégzésnél, így ne ázzon át, és ne legyen kellemetlen.
Nagyobb gyerekeknél, különösen hatéves kor felett pedig érdemes sokat beszélgetni is a témáról, hogy miért fontos a maszk viselése, hogy ezzel akadályozzuk a járvány terjedését. „A gyerekek a helyes maszkviselést tőlünk is tanulják, így ha mi is azt hangoztatjuk előttük, hogy már elegünk van a maszkból, vagy megkérdőjelezzük szükségességét, akkor ne várjuk, hogy gyermekünk minden gond nélkül hordani fogja. Tegyünk úgy, mintha a normális életünk része lenne. Érdemes olyan maszkot adni a gyerekre, ami tetszik neki, akkor a társai előtt is büszkélkedhet vele. Nagyon fontos az is, hogy a gyerekek, főként az iskoláskorúak, akkor hordanak maszkot szívesebben, ha a társaik ezt egy normális, fontos, vagy akár különleges dolgoknak tartják, amit menő viselni”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.