Édesség 1x1. A Nők Lapja 2020/38. számának Egészség rovata.

A nassolás nem az étkezést záró desszert elfogyasztása, hanem titkos örömszerzés, amiről maga az érintett is szívesen megfeledkezik, ha fel kell sorolnia, mikor mit evett. Pedig a kontroll nélkül bekapott boldogító falatok jelentik a nap csúcspontját, a lelki egyensúly visszanyerésének ízletes módját. De súlyos ára van, mert gyakran elhízáshoz vezet.

Kutatások szerint a szerotonin, egy idegi ingerületátvivő anyag, más néven örömhormon felelős a lelki harmóniáért. Szakértők szerint a depresszió és a pánikbetegség hátterében is a szerotonin csökkent szintje vagy hiánya állhat. Ha kevesebb termelődik ebből az örömhormonból, fölébred a vágy valamilyen boldogító ennivaló után, ami gyorsan megemeli a szerotonin szintjét. Ilyenkor általában nem egy kalóriaszegény táplálék vezeti a kívánságlistát, hanem valamilyen szénhidrátban gazdag finomság, jégkrém, habos sütemény, csokoládé, vajas keksz, hasonlók.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit tud a szerotonin? 
És a dopamin?
Próbáld ki most kedvezményesen!