Magyar illusztrátor képei díszítik A Da Vinci-kód szerzőjének első gyerekkönyvét

Bátori Zsuzsannát 300 művész közül választották ki.

Mi történt?

Dan Brown első gyerekkönyve, a Vad szimfónia szeptember 9-én jelenik meg Magyarországon, Bátori Zsuzsanna illusztrációival.

Miért fontos ez?

A világhírű regényíró legújabb – hazánkban a GABO kiadó gondozásában megjelenő – kötete több szempontból is különleges.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Hogyan lesz egy gyerekkönyvből kódfejtés és nagykoncert?
  • Megismerheted Bátori Zsuzsannát, a könyv illusztrátorát. 

Dan Brown A Da Vinci-kód szerzőjeként futott be bő tíz évvel ezelőtt. Ez a nagyon sok vitát kiváltott nyomkeresős krimi évekig vezette a sikerlistákat, ám nem csupán műfaja legnépszerűbb, de csattanója miatt a legtöbb vitát kiváltó kötete is lett. (Spoiler: a – szerző által is többször hangsúlyozottan fikciós – regény végkövetkeztetése az, hogy Jézus leszármazottai ma is élnek, Jézus és Mária Magdolna frigyének köszönhetően.) A szerző gyermekkönyve Dan Brownhoz hűen számos rejtvényt tartogat, a magával ragadó illusztrációkat pedig egy elismert magyar grafikusművész, Bátori Zsuzsanna készítette.

Bátori Zsuzsanna (Forrás: ACG)

A világhírű regényíró több mint 40 országban megjelenő mesekönyvének illusztrálásához 300 művész közül választották ki Bátori Zsuzsannát. A külföldön Susan Batori néven ismert tervezőgrafikus, illusztrátor és karakterdesigner a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanult, majd reklámügynökségeknél helyezkedett el. A grafika számos területén bizonyított, munkája során pedig több neves szakmai díjat is nyert, egy idő után azonban az illusztráció felé fordult, amivel nemzetközi karriert futott be. A Vad szimfónia egyébként nem az első könyv, amelynek illusztrálására felkérték, hiszen számos külföldön megjelent kötet képeit készítette már el.

A Da Vinci-kód szerzőjének első gyermekkönyvében azonban nem csak a képek varázsolnak el minket: minden karakterhez párosul egy-egy, a szerző által komponált zenei tétel is, amelyek egy nagykoncertté állnak majd össze.

 

Részlet a könyvből (Forrás: ACG)

A Vad szimfónia című zenei mű október 10-én mutatkozik be a nagyközönségnek Zágrábban, ezt követően pedig világszerte hallható lesz. A nagykoncertet az adott országokban felkért zenekarok előadásában hallhatjuk majd – Magyarországon a Budafoki Dohnányi Zenekar jóvoltából. A járványhelyzet miatt az előadások 2021-re tolódnak, a Margó Irodalmi Fesztiválra látogatók azonban kaphatnak egy kis ízelítőt az irodalmi-zenei műből, hiszen egy vonósnégyes ott mutat majd be néhány tételt.
Dan Brown különleges könyve több szempontból is érdekes: nem csak egy mese, de családi kaland is lehet. A versek, bölcs üzenetek és vidám illusztrációk mellett a kicsik megkereshetik az oldalakon át bújócskázó méhecskét vagy az elrejtett betűket, amelyek végül hangszerek neveit adják ki. Sőt, a szerzőre jellemző módon a legvégén – természetesen – egy kódolt üzenetet is megfejthetnek. A Vad szimfónia olvasása közben a főszereplő, Cin művész úr vezetésével sokféle állatot (és élőhelyeiket), valamint hangszereket ismerhetnek meg a gyerekek, egy ingyenes telefonos applikációval pedig a zenei részleteket is meghallgathatják szüleikkel.

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Kiemelt kép: Részlet a Vad szimfónia című könyvből. Forrás: ACG)