Felelevenítjük az emlékeket a Nők Lapja 2020/36. számának Korok rovatában.

Bezzeg az én időmben, Hová álljanak a belgák, Mi, szemüvegesek, A tenger: néhány évtizeddel ezelőtt mindenki ismerte ezeket a regényeket, mert a szerzőjük, Fehér Klára a legnépszerűbb írók közé tartozott. Aki viszont manapság olvasni szeretne tőle, annak elsősorban antikváriumokban vagy a könyvtárakban érdemes keresgélnie. Vajon miért felejtődnek el valaha rendkívül kedvelt írók?

Amúltkoriban az egyik könyves oldalon belefutottam egy szavazásba, ahová az olvasók a kedvenc nyitómondataikat küldhették be. A ranglistán igen előkelő helyen végzett a következő indítás: „Hálóingben nem lehet iskolába menni.” A mondat láttán fülig szaladt a szám. Egyrészt azért, mert felismertem kamaszkorom egyik nagy kedvencét, a Bezzeg az én időmbent, másrészt azért, mert megörültem neki, hogy ezek szerint nemcsak én őrzöm jó emlékezetemben Fehér Klára műveit. Gyorsan elő is kerestem a saját példányomat, és újból belevetettem magam Horváth Kati kalandjaiba. Vele izgultam, amikor moziengedélyt kért az igazgatótól, puskát gyártott a tanítványának, fel-leszerelte egy kapualjban a télikabátja szőrmegallérját, megismerkedett a filmgyárban Agamemnón egyik harcosával, Beethoven-hangversenyre ment a Zeneakadémia helyett egy lemezboltba a szerelmével, és vele bánkódtam, amikor a fiút elsodorta mellőle a világháború.
Ez a könyv, a szerző többi, hasonlóképpen „lányregény” műfajba sorolt, és a pöttyös sorozatban megjelent írásával együtt végigkísérte a gyerekkoromat, míg a férjem polcán az inkább a fiúkat célba vevő sci-fije, A földrengések szigete állt ott. Az eredeti példányaink az idők folyamán sajnos elkallódtak, végül a könyvmentők valamelyik szekeréről sikerült beszereznünk a mostaniakat, mert ha körülnézünk az online könyváruházakban, Fehér Klára néhány ifjúsági regénye elérhető ugyan modern kiadásban is, többségük azonban csak antikváriumoktól rendelhető meg.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan lett Fehér Klára újságíróból regényíró?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .