Okok és lehetséges gyógymódok a Nők Lapja 2020/35. számának Egészség rovatában.

A köhögés maga nem betegség, hanem tünet. Reflexes folyamat, nehéz tudatosan elfojtani. De nem is kell, mert a célja az, hogy a légutakba került ingerlő anyagot, váladékot vagy idegen testet eltávolítsa. Ekkor a levegőt a légzőizmok erőteljes összehúzódásával, nagy sebességgel löki ki a tüdőből. Az így keletkezett nyomásnövekedés hirtelen kinyitja a hangrést, ez adja a köhögés hangját.

Hétköznapi ok lehet a félrenyelés: akár egy falat, akár egy korty folyadék megy tévútra, a reflexes (akarattól független) köhögés visszalöki a szájüregbe. Ugyancsak ingerlő lehet a levegőben lebegő pollen (fű, fa, cserje, gyom virágpora), a por, a gépjárművek közlekedéséből származó szennyező anyagok, a koromszemcsék, a nehézfémek, például az ólom, a légköri folyamatok eredményként keletkező gázok, mint az ózon, vagy a fertőtlenítésre használt klórgáz.
Leggyakrabban a köhögés hátterében valamilyen légúti gyulladásos megbetegedés áll, például nátha, influenza, COVID–19 okozta megbetegedés, torok-, gége-, légcső-, hörgő- vagy tüdőgyulladás. Ezek kórokozói többnyire vírusok, baktériumok, ritka esetekben gombák.
Köhögésre ingerlő a dohányfüst, a dohányzás ártalmaként kialakult krónikus légúti gyulladás (bronchitisz), az asztma, a mellhártyagyulladás, a tbc (tuberkulózis) Köhögést okoznak egyes jó- és rosszindulatú daganatok, leggyakrabban a tüdőrák, illetve a gége, a mellhártya, a mellüreg tumorai.
Köhögéssel járhatnak különböző heveny és idült szívbetegségek. Előfordulhat pszichés alapon, jelentkezhet például a feszültséget levezető krákogás vagy kínzó köhögési roham formájában.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit kérdez az orvos? 
Milyen természetes gyógymódokkal enyhíthetünk a tüneteken?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .