Kalandozások Észak-Magyarország tájain. A Nők Lapja 2020/33. számának riportja.

A Szalajka-völgy Észak-Magyarország egyik legnagyobb természeti kincse, az erdő, a hegyi tavak és a vízesések látogatók ezreit csalogatják ide. A völgyet a 959 méter magas Istállós-kő vigyázza.

A napokban a Szilvásváradról induló Szalajka-völgyben jártunk, és jóllehet tudtuk, hogy népszerű, meglepett, milyen sokan kirándultak ide ezen a júliusi hétköznapon. Ezért azzal kezdem, hogy előző este szálljanak meg, sok szép apartmant, faházat adnak ki a környéken, a balatonihoz képest baráti áron. Keljenek fel jó korán, és érkezzenek a völgybe lehetőleg reggel nyolc óra előtt. Mert az erdő szépségét csöndben, kevés ember társaságában lehet igazán megcsodálni és átélni.
A Szalajka-völgy 1976 óta a Bükki Nemzeti Park része. Ősi vidéken járunk, a hegység kőzete több mint 150 millió év alatt rakódott le, és szinte folyamatos tengeri üledéksort – mészkő, agyagpala, dolomit és homokkő – alkot. A fák koronáján beszűrődő napsugár ezüstösen csillan az ásványokon, amerre csak lépünk. Egy félórás könnyű séta után már kizárólag gyalogosan mehetünk tovább a völgyben, de babakocsival vagy kerekesszékkel is kényelmesen.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért különlegesek az itt található pisztrángostavak?
Érdekességek a Fályol-vízesés teraszairól.
Utazás az erdei kisvasúttal.
Próbáld ki most kedvezményesen!