Chile+Kuba=Budapest? Néha igen. A Nők Lapja 2020/32. számának egyik élettörténete.

A találkozások lehetnek egyszeriek, átmenetiek, élethosszig tartók, de az ritka, hogy két latin-amerikai fiatal annyira más módon landoljon Budapesten, és mégis egymásra találjon, mint a chilei Fritz Sepúlveda Pablo Arnoldo és a kubai dr. Ruenes Rodríguez Carina.

A két hónapos terhes asszony 1975-ben kézen fogta a négyéves Pablo Arnoldót, és elmenekült Chiléből. Családját, imádott férjét – akit letartóztattak, mert politikai aktivista volt – hátrahagyva, üldözöttként, rettegve haladt át országokon, remélve, befogadják valahol. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága intézte a repülőjegyet, és a gép végül a mi fővárosunkban tette le a várandós asszonyt és kisfiát, mint menekültet.
Carinát, a kitűnően tanuló öntudatos fiatal nőt évtizedekkel később Kubában búcsúztatta a család és tucatnyi barátnő, és a göndör fürtű lány nagy reményekkel indult Szegedre, az orvosi egyetem gyógyszerész karára.

A fiaink otthona Budapest 

A budai lakás tágas, ragyogó és modern. A közgazdász férfi és a gyógyszerész doktor asszony harminc éve házasok, fiaik felnőttek, diplomások. Az idősebb, Alejandro Arnoldo, sportösztöndíjas focistából lett alkalmazott matematikus és közgazdász, befektetési banki karriert kezdett New Yorkban. A fiatalabb, Pablo Antonio végzős orvostanhallgató, épp egy tanulmányútról, Buffalóból várják haza. Azt mondják a szülők, a neurológia, a stroke ellátása és a radiológia érdekli, meg azt, ő hazajön, itt akar élni és gyógyítani, neki ez a hazája, és számára Budapest a világ közepe. 
– Chilében egy sport létezik, a foci. A tanulás mellett a fiúk fociztak, a sport, a zenetanulás kötelező volt, ahogy annak idején nekem is. A nagy csendesebb, szabálykövetőbb fiúként nőtt fel, a kicsi viszont mindig különös, erős akaratúként. Régen kis bajkeverőnek becéztük. Egy nap odaállt elénk, és azt mondta: apu, büszke vagyok a chilei gyökereimre, de bennem kubai vér is folyik, bokszolni fogok. Másnap ott volt a KSI-ben. Bennünket is meglepett, hogy egy év alatt országos bajnok lett. Büszkék vagyunk a fiainkra! Hihetetlen a kitartásuk, okos, művelt, jó gyerekek – hallom az édesapától.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan alakult az életük, mielőtt megismerkedtek?
Miért fontos a történetükben Pécs?
Próbáld ki most kedvezményesen!