Veszélyes videót osztott meg Madonna a koronavírusról

Olyan orvosnak adott hitelt, aki hajmeresztő dolgokat állított már a múltban is.

Mi történt?

Madonna is megosztotta annak a kétes hírű orvosnak a videóját, aki téves és ezért veszélyes információkat terjeszt a koronavírusról.

Miért fontos ez?

Mert ez is mutatja, mennyire fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk, főleg, ha a saját és mások egészsége a tét.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért lett olyan rossz híre ennek a bizonyos orvosnak?
  • Hogyan reagált a szintén énekesnő Annie Lennox Madonna bejegyzésére?
  • Miért lett olyan népszerű ez a videó?

Miközben az Egyesült Államok a koronavírus által leginkább sújtott országok között van, és mostanra több mint 150 ezren haltak meg a betegség miatt, veszélyes videó terjed az interneten. Kedden Madonna is megosztotta a felvételt, amiben egy houstoni orvos, Stella Immanuel hamis információkat terjeszt a COVID-19-ről, írja a Vogue. Immanuel szerint ugyanis már létezik egy gyógymód, csak nem osztják meg a nyilvánossággal, emellett szerinte a maszk viselése felesleges.
„Az igazság szabaddá tesz mindannyiunkat, de vannak emberek, akik nem akarják látni az igazságot, főleg azok nem, akiknek hatalmuk van, és pénzt akarnak csinálni annak a vakcinának az elhúzódó kereséséből, ami már hónapok óta elérhető” – írta Madonna a bejegyzésében, majd hozzátette: – „Ez a nő a hősöm.”
De hogy ki ez a doktornő?
Stella Immanuel nem virológus, hanem gyerekorvosként és lelkészként dolgozik, és egészen hajmeresztő állításokat is tett már a múltban. 

Szerinte az orvosok földönkívüliek DNS-ét használják a gyógyításhoz, az endometriózis és más nőgyógyászati betegségek oka pedig a démoni sperma, mivel az érintett nők démonokkal szexelnek álmukban.

Hírességek pro és kontra

Madonna posztjára rengeteg komment érkezett, többek között énekes kollégája, Annie Lennox is kifakadt: „Ez tiszta őrület!!! Nem tudom elhinni, hogy támogatod ezt a veszélyes kuruzslást. Remélem, csak arról van szó, hogy feltörték az oldaladat, és mindjárt elmagyarázod ezt.”

Sajnos Lennox csalódni fog. Márciusban Madonna „nagy egyenrangúsítónak” nevezte a járványt, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban a kór elsősorban a szegényebb rétegeket, a fekete és latino közösségeket sújtja. Májusban pedig posztolta, hogy a koronavírus antitest tesztje pozitív lett, de azt tervezi, hogy nagyot kocsikázik, lehúzza az ablakot és belélegzi a COVID-19-es levegőt. Madonna végül azóta mégis törölte a virális videót (a posztjáról készült képernyőfotók viszont megmaradtak), miután az Instagram jelezte, hogy valótlanságok és pontatlanságok vannak benne. A Twitter, a Facebook és a YouTube is eltávolította a felvételt, de már későn, Donald Trump ugyanis megosztotta a több mint 84 millió követőjének – tévesen magasztalva a hidroxiklorokin előnyeit. Ezzel Trump újabb 180 fokos fordulatot vett, vissza a tudományos eredmények tagadása felé, pedig az országos koronavírus-krízis közepette múlt héten már azt mondta az amerikaiaknak, hogy hordjanak maszkot.

Miért olyan népszerű ez a videó?

Az olyan bizonytalan időkben, mint amilyen ez a koronavírus-járvány, természetes, hogy az emberek 100 százalékos, fix válaszokat akarnak. Az emberi psziché számára a bizonytalanság ugyanis hatalmas stresszfaktor, ezért minél hamarabb meg akar szabadulni tőle.

Az igény teljesen érthető, csak közben azt a fajta koronavírust, ami a COVID-19-et okozza még csak most ismeri meg az orvostudomány. Gőzerővel folynak a kutatások és minden nap megtudunk valami újat, vagy cáfolódik egy korábbi feltételezés – de a tudományos megismerésnek sajnos ez a tempója, ritmusa.
Minderről Dr. Becze Ádám háziorvos is beszélt már a nőklapja.hu-nak, amikor arról írtunk, miért lesznek egyre sikeresebbek világszerte az afrikai kuruzslók és sarlatánok. 
A kutatások alakulására jó példa a klorokin és a hidroxiklorokin esete. A démonszexszel érvelő Immanuel korábban például váltig állította, hogy ennek segítségével gyógyított meg koronavírusos betegeket. A hírekből pedig ismerős lehet, hogy a tavasz folyamán a kutatók nagy reményeket tápláltak a malária ellen használt klorokinnal kapcsolatban. Úgy tűnt, hogy szigorú orvosi felügyelet mellett segíthet a nagyon súlyos lefolyású esetekben. Csakhogy a tesztelések és az adatelemzések abba az irányba mutattak, hogy nemcsak hatástalan, hanem halálos is lehet. Folynak még kutatások a klorokinról és a hidroxiklorokinról, de a gyakorlati alkalmazásában mondhatni behúzták a kéziféket, és nagy óvatosságra intenek velük kapcsolatban.
Az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése körül is nagy viták vannak világszerte, tavasszal Magyarországon is megtapasztalhattuk, hogy a különböző hivatalos és szakértő szervek többször egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor a maszk viselését javasolja, és hozzáteszi, hogy ez nem váltja ki a rendszeres és alapos kézmosást és a távolságtartást.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!