A sarlatánok és kuruzslók is lecsaptak a koronavírus adta lehetőségre

Afrikában, Európában és az Egyesült Államokban is megjelentek azok a csodadoktorok, akik biztos megoldást ígérnek a koronavírusra. Pedig a legjobb szövetségesünk még mindig az orvos.

Mi történt?

Megjelentek a nemzetközi piacon is az afrikai csodadoktorok, akik azt állítják, biztosan tudják gyógyítani az új koronavírust.

Miért fontos ez?

Jelenleg még nincs ismert gyógymód és vakcina a Covid-19 koronavírusra, viszont számos kutatócsoport dolgozik szerte a Földön azért, hogy kifejlesszék ezeket. Az emberek félelmét kihasználhatják viszont a kuruzslók és egyéb csodadoktorok, akik hamis reménnyel kecsegtetnek, a kezelésük pedig beláthatatlan egészségügyi kockázatokat rejt.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

  • Mit tud egy afrikai sztárkuruzsló?
  • Miért fontos a kételkedés a háziorvos szerint?

Jóképű, megnyerő középkorú férfi állítja, hogy kigyógyult a halálos világjárványt okozó betegségből. Szerinte a kormány nem tesz érdemi lépéseket a pandémia kezelésére, pedig az aranyfa-kivonat lenne a kulcs a megfékezéséhez. A férfi Jude Law, aki a Fertőzés című filmben propagálja a végül hamisnak bizonyuló gyógymódját. Steven Soderbergh kilenc éve bemutatott filmje hátborzongató pontossággal jósolta meg egy világjárvány működését – és azt is, hogy ilyenkor a bizonytalanságból és fenyegetettségből fakadó félelem legalább annyira veszélyes, mint maga a betegség.
Hiszen aki fél, az hajlamos végig nem gondolt, kétségbeesett lépéseket tenni (gondoljunk csak a pánikvásárlással indokolatlanul lerabolt üzletekre). És aki fél, az kiválóan befolyásolható és kihasználható. Ennek a páni félelemnek pedig minden korban megvoltak a maga vámszedői – például a csodadoktorok, akik gyakran a bevett orvosi módszerek ellenében kínálnak hatástalan gyógymódokat.

Fakéregtea és a titkos összetevő

Az afrikai Beninben, Szenegálban és Maliban már nemzetközi felkéréseket is teljesítenek a csodadoktorok. A Le Monde telefonon kereste meg egyiküket, Papa Amanvebát, aki saját bevallása szerint nemzetközi spiritiszta, hagyományos gyógyító, elismert vudu pap, és nagy tehetséggel vesz le bárkiről rontásokat. A cikk apropóját az adta, hogy Papa Amanveba állítása szerint feltalált egy gyógyteát, amely kiválóan véd a koronavírus ellen, sőt 16 nap alatt garantáltan megsemmisíti a vírust. Ezzel pedig Papa Amanveba nemcsak a drámai léptékben megfertőződő kontinensen szerez egyre több pácienst, hanem Franciaországból, Spanyolországból és Ázsiából is megkeresik. Sőt, a Le Monde-nak elbüszkélkedett azzal, hogy négy olasz beteget is meggyógyított.
És hogy mi van a teában? Különböző fakérgek, gyökerek… és persze a titkos összetevő, amit már csak fizetség ellenében hajlandó elárulni. A teához kétféle módon juthatunk hozzá, az egyik egészen hagyományos megoldás: a nemzetközi csomagküldő DHL szolgáltatás. A másik sokkal gyorsabb, ám annál drágább mulatság, másfélezer euróba (kb. 544 ezer forint) kerül a Western Unionon keresztül: a jó doktor odavarázsolja mellénk.
Mikor az újságíró megjegyezte, hogy ez kissé borsos ár, a doktor dühösen letette a telefont, de előtte még sérelmezte, hogy megkérdőjelezik az ő „minőségi munkáját” és ismét hangsúlyozta, hogy pedig őt „világszerte ismerik”.
Papa Amavenbához hasonló kuruzslókból rengeteg van Afrikában, de a tevékenységük általában kimerül abban, hogy szerelmi bájitalokat kevernek vagy pénzügyi problémákat oldanak meg egy lopótökkel. A tavasz folyamán viszont ők is átnyergeltek a koronavírus bizniszre.
A szenegáli Amadou Lamine Seye például „komoly, gyors és diszkrét” megoldást kínál: a Koránból küld gyógyító erejű részleteket kb. 2600 forintnak megfelelő nyugat-afrikai valutaközösségi frankért Nyugat-Afrikába, kb. 8000 forintért Európába, és ennek duplájáért Kínába. Amadou Lamine Seye szerint a koronavírus nem komoly kórság, de ha a Covid-19 elterjed az országban, akkor kész belemerülni az áldott kútba, amely szerinte az 1980-as évektől védi a közösségét az Afrikában pusztító agyhártyagyulladás-járványtól.
A Le Monde megkereste Dr. Ousmane Gueye-t, a szenegáli National Educational and Information Service for the Promotion of Health igazgatóját, aki elismerte, hogy a csodadoktorok hatása Afrikában nemcsak elképesztően erős, de a koronavírussal kapcsolatos hivatalos információk terjesztését is zavarja. Amit az állami szerv tenni tudott, hogy megpróbálta elválasztani a sarlatánokat a hagyományos gyógyítóktól. Utóbbiak képviselőivel egy találkozón egyeztettek a járványhelyzetről. A stratégia sikeresnek bizonyult, mert a gyógyítók így megőrizték a tekintélyüket, kezelik a tüneteket, de a gyanús eseteket a kórházakba irányítják.

Tudomány és hagyomány határán

Amíg a fenti kuruzslók tevékenysége egyértelműen veszélyes, bonyolultabb a helyzet a komolyabbnak kinéző természetgyógyászok esetében, mint amilyen Jean-Baptiste Niéki is, aki immár 20 éve gyárt gyökerekből és fakéregből kapszulás, gyógyhatású készítményeket.

 

Hagyományos gyógynövényeket értékesítő árus Szváziföldön. (Fotó: Edwin Remsberg / VWPics / Universal Images/ Getty Images)

Negyvenféle keverékével állítólag kezelni tudja a tífuszt, a fertőzéseket, a cukorbetegséget és a magas vérnyomást, ráadásul nemrég kifejlesztette a koronavírus ellenszerét is kínafakéregből. Ez az a fa, amelyből kinint nyernek ki, azt az alkaloidot, amelynek szintetikus helyettesítője a klorokin.
– A tünetek hasonlítanak a maláriához, amit már tudunk kezelni. A klorokin bevált, mi pedig a természetes verzióját használjuk – érvel Niéki, még úgy is, hogy a reményteli kezdetek után a tudományos kutatások szomorú eredményre jutottak. Azaz, hogy a klorokin kifejezetten ártalmasnak bizonyult a koronavírusos betegek esetében. 
Mielőtt levonnánk a téves következtetéseket, a kuruzslás nem afrikai probléma. Január óta szélhámosok és önjelölt gyógyítók próbálnak előnyt kovácsolni a járványhelyzetből Európában és az Egyesült Államokban is. Légtisztítókat, UV-lámpákat, csodafőzeteket kínálnak bárkinek, aki hajlandó fizetni érte. Az amerikai Alex Jones rádiós műsorvezető ezüst tartalmú fogkrémet reklámozott a koronavírus ellen, Jim Bakke televangelista vírus elleni gélt kínál eladásra.

Az orvos nem mindenható, de most a legjobb szövetségesünk

A bizonytalanságban persze valamennyien kapva kapunk a biztosnak tűnő válaszokért, és egészen demoralizáló, mikor egy tesztről vagy egy ígéretes hatóanyagról kiderül, hogy mégsem válik be. Becze Ádám háziorvos, kerületi alapellátási vezető szerint viszont ebben a helyzetben éppen azt kell fenntartással fogadnunk, ha valaki teljesen biztos válaszokat vagy abszolút megoldást ígér, hiszen ezt a koronavírust alig fél éve ismerjük, és napról napra derülnek ki az újabb tények róla.
Becze szerint több okból is veszélyes és káros lehet most, ha az állami ellátás helyett az alternatív gyógyászatban keressük a megoldást.
A riadt páciensek ugyanis hiába költik a pénzüket. A koronavírusnak jelenleg nincs ellenszere, a betegek 80 százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel magától meggyógyul. Akinek pedig kórházi ellátásra van szüksége, azt semmilyen alternatív kezelés nem helyettesíti. Ráadásul, ha valaki tünetmentes fertőző, akkor másokat is veszélybe sodor, ha azt hiszi, az alternatív módszer hatásos.
– Ez egy magas fertőzőképességű vírus, és más kórokozókhoz képest sokáig fertőz. Plusz a tünetei (a végtagfájdalom, magas láz, a felső légúti tünetek, mint a köhögés) többféle betegségre jellemzőek. Egy jó természetgyógyász ismeri a saját munkája korlátait, azok a veszélyesek, akik nincsenek ezzel tisztában, és azt mondhatják a koronavírus fertőzöttnek, hogy nem lesz semmi baja, ha bizonyos készítményeket alkalmaz.
Becze szerint ezek a gyógyító szándékú emberek nem feltétlenül rosszindulatúak, viszont probléma, ha egyáltalán nem kérdőjelezik meg a saját kompetenciáikat: – A tudományos gondolkodás kőkemény alapja kellene, hogy legyen mindenhol, hogy mindig kételkedni kell a tesztekben, a diagnosztikában és a saját mindenhatóságban. A laikus páciensek a bizonyosságra vágynak, hogy a teszt tökéletes, az orvos szava szent, de ez sajnos nem így működik.
Becze azt tanácsolja, hogy ha tünetesek vagyunk, ha nem, írjuk össze magunknak a kérdéseinket, mik azok, amik a legnagyobb bizonytalanságot, információhiányt okozzák, és azokra következetesen kérjünk választ. Főleg a koronavírus kapcsán eligazíthat, hogy ha valaki „biztos”, „100 százalékos” válaszokat ad, akkor érdemes gyanakodnunk, mert ilyeneket nem lehet mondani.
A másik oldalról, ha a háziorvos ismeri a betegét, és tudja, hogy lelki megerősítésre, megnyugtatásra van szüksége, akkor kevésbé szárazan tálalja a tényeket, hanem igyekezzen empatikusan, együttérzően megfogalmazni, miért nincsenek most egyértelmű válaszok.

 

(Kiemelt kép: Hagyományos afrikai gyógyító, Getty Images)