Hogyan reagáltak a járványra a különféle orvosok? A Nők Lapja 2020/31. számának Egészség rovata.

Szeretnénk hinni, hogy pusztító járványok ma már legfeljebb egészségügyi szakkönyvekben és romantikus regényekben léteznek. Ezért most legtöbbünk sokként élte meg, hogy bizonytalanná vált a megszokott életünk, és a korlátozások fegyelmezett betartásától várhatjuk, hogy elkerüljük a fertőzést, mire lesz ellene gyógyszer, a megelőzésére pedig védőoltás.

Az orvos gyógyítani akar, járvány idején is. Miközben védenie kell a páciensei és a saját egészségét.

Fogorvos: nem múlt el a veszély

Dr. Volom András a kijárási korlátozás idején megszervezte rendelőjében a sürgősségi ellátást. Közben sikerült felállítania egy olyan protokollt, amely megteremti a biztonságos ellátás feltételeit.
– Egy megkerülhetetlen lépésekből álló rendszert alakítottunk ki. A páciens a rendelőbe való megérkezésétől a kilépéséig érezheti, hogy a higiéniai szabályok betartása közös érdekünk. Azt szolgálja, hogy az orvos és ő is egészséges maradjon. Belépéskor a páciens fertőtleníti kezét és arcát, védőruhát, maszkot, haj- és lábvédőt kap – sorolja a fogorvos. – Majd a székben, kezelés előtt fertőtlenítő oldattal öblögetnie kell, így nem kerül ki fertőző aeroszol a szájából. Kezelés után újabb fertőtlenítés következik, a páciens becsomagolja a védőruházatát, ami nátrium-hipoklorit-oldattal fertőtleníthető, így újra használható. Személyes védőfelszerelést viselnek az orvosok és az asszisztensek, maszkkal, szemüveggel. A rendelőt, a széket és minden tárgyat fertőtlenítünk. Erre alkalmazható például ózon, germicid lámpa (UV-lámpa), vagy használhatunk hidrogén-peroxidos hidegködöt. Folyamatosan finomítjuk a védelmi rendszerünket, hogy hatékony, egyben környezetkímélő legyen.
A karantén feloldása után hiba lenne azt gondolni, hogy minden veszély elmúlt. Dr. Volom András a közösségi terekben továbbra is megkövetelné a maszkviselést.
– A járvány nem ismer határokat, de globális együttműködésre taníthat. Ha véget ér a veszélyhelyzet, megoldandó problémaként itt marad a klímaváltozás. Közös érdekünk a katasztrófa elkerülése a Földön, mert a fenntarthatatlan élet sokkal több megpróbáltatást tartogat a nem túl távoli jövőben, mint a Covid-19 – figyelmeztet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Egy bőrgyógyász, egy háziorvos és egy orvos-természetgyógyász meséli el a történetét.
Próbáld ki most kedvezményesen!