Az tartja jól a fejét, akinek az orrába esik az eső – Kipróbáltuk a felnőtt balettoktatást

Pór Attila balettórán járt. A Nők Lapja 2020/31. számának riportja.

Azt képzeltem, hogy a klasszikus balettot csak gyerekkorban lehet elkezdeni, amikor még hajlékonyak vagyunk, továbbá hogy a szép mozdulatokhoz elengedhetetlen a szigorú mester és a fájdalmas gyakorlás. Aztán eljutottam egy felnőtteknek szóló balettiskolába, ahol találkoztam hetven feletti tanítvánnyal is, az oktatók pedig olyan vezényszavakat használtak, hogy ropi a popiban. Pór Attila riportja.

Kezdő csoport a Miami Balett Budapest hosszú termében. Tizenketten állunk a két oktatóval szemben.
– Gyere csak bátran, Attila! Itt, az első sorban közelről láthatsz minket – szól Lukács Annamária, amikor próbálok hátul elbújni. Utána a többiekhez fordul. – A múlt héten már megbeszéltük, hogy titokban nem lehet balettozni. Nőből vagyok, tudom, néha nem esik jól tükörbe nézni, de fontos, hogy lássátok magatokat.
A lábamon szoros balettcipő. Rajtam kívül mindenki nő. Az óra előtt az öltözőben találkoztam egy fiúval, ő már a haladókhoz jár. Azt mondta, a balett jó kondit ad. Megkérdeztem tőle, a barátai nem ugratják-e a hobbija miatt.
– Felnőttek vagyunk – felelte tömören.
Az óra elején átbeszéljük a helyes alaptartást és az első karpozíciót, a kezünket enyhén megemeljük. –
Magasan a tekintetünk. Tudjátok, a mesternő mindig azt mondta, az tartja jól a fejét, akinek az orrába esik az eső – magyarázza Annamari, majd olyanokat mond, hogy benne a ropi a popiban, szippantsuk össze, meg de szép munka, torzul az arcunk, most a tuti. Kitárjuk a karunkat, az oktató csettinteni kezd, és ritmusra kántálja, mire figyeljünk. (Nagy palota, kis sufni, és ne csináljatok zuhanyrózsát!) Megismételjük a mozdulatokat zenére is.
– Sokat fejlődtetek! – folytatja. – Mondanám, hogy egyre könnyebb lesz majd, de ez nem igaz. Viszont jobban fog kinézni.

Minden falat lebontottak 

Lukács Annamária az iskola művészeti vezetője. Az alapítóval és vezetővel, Miskovitz Jánossal azt tűzték ki célul, hogy megreformálják a felnőtteknek szóló oktatást.
– Az emberek fejében az él, hogy a klasszikus balettot gyerekként kell elkezdeni, és csak lányoknak, a nagyon ügyeseknek meg a vékonyaknak való – mondta, amikor korábban beszélgettünk. – Mi minden falat lebontottunk, hozzánk kortól, nemtől, testsúlytól, testi adottságtól függetlenül bárki jöhet. Egy küzdősportolót az edzője küldött hozzánk nyújtani, egy nagyon kötött izomzatú bokszolót kellett rávennem a kecsesebb, lágyabb mozdulatokra. De a nyújtások segítenek a mindennapi rugalmasságban is, hogy például valaki erőlködés nélkül be tudja kötni a cipőfűzőjét, vagy meg tudja mosni a hátát. Küzdünk a sztereotípia ellen is, hogy itt nagy a szigorúság. Persze, ügyelünk a gyakorlatok pontos végrehajtására, az eleganciára, de belefér az is, hogy jól érezzük magunkat.
Annamari számára a balett teljes önkifejezés.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit ad a résztvevőknek egy balettóra?
Hogyan boldogult a gyakorlatokkal Pór Attila?
Miért kell a tükör az órán?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .