Anyák sorfala védte a portlandi tüntetőket a rendfenntartóktól

Mikor az amerikai elnök jelzés nélküli szövetségi rendfenntartókat küldött a rasszizmus ellen lassan két hónapja demonstráló Portlandbe, a helyi anyák egy csoportja megelégelte az értelmetlen erőszakot.

Mi történt?

Egy csapat anya csatlakozott a Black Lives Matter tüntetőkhöz az Oregon állambeli Portland belvárosában, amikor Donald Trump jelöletlen egyenruhájú, szövetségi rendfenntartókat rendelt a városba.

Miért fontos ez?

Mert ez a társadalmi összefogás és szolidaritás szép példája a járvány, a rasszizmus elleni tüntetések és az elnökválasztási kampány miatt túlfűtött és terhelt Egyesült Államokban. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mi háborította fel az anyákat?
  • Miért kaptak az anyák könnygázt az arcukba?
  • Kikkel szolidarítanak még az anyák?

Lassan Az éhezők viadalához hasonló disztópiákat idézik az amerikai események. A George Floyd halála miatt kirobbanó Black Lives Matter tüntetésekre és a rasszista, rabszolgatartó vagy gyarmatosító történelmi alakok szobrait rongáló megmozdulásokra válaszul, Donald Trump elnök múlt hétvégén szövetségi rendfenntartókat rendelt az Oregon állambeli Portlandbe – ahol közel két hónapja tartanak a tüntetések.
Az egyes államok szuverenitása és a tiltakozások oka (rendőri erőszak, túlkapások és rendszerszintű rasszizmus) miatt az elnök reakciója már akkor nagy felháborodást keltett, mikor Trump még csak fenyegetőzött vele. Az pedig végképp kicsapta a biztosítékot, hogy a katonának kinéző és úgy viselkedő gépfegyveres, testpáncélos, maszkos szövetségi rendfenntartók tényleg megjelentek, és nem volt rajtuk jelzés – azaz nem lehet beazonosítani, így számon kérni őket az amerikai állampolgárok ellen elkövetett esetleges túlkapások esetén. 
Ebben a felfokozott közegben jelent meg mintegy harminc anya szombat este Portlandben, hogy élőláncot formálva válassza el a tüntetőket a rendfenntartóktól.

Az Anyák Falát (Wall of Moms) alkotó nők abban bíztak, így megakadályozhatják, hogy a jelöletlen szövetségi ügynökök továbbra is random kiragadjanak tüntetőket a tömegből és szintén jelöletlen autókba tuszkolva elvigyék őket – ami egyébként jogi szempontból is minimum megkérdőjelezhető. A helyi tisztviselők szerint a szövetségi ügynökök túllépték a hatáskörüket, és ezzel csak tovább rontottak a helyzeten, írja az Insider
Az anyák megmozdulását összeszervező, 35 éves Bev Barnum a Wall of Moms Facebook-oldalon azt írta, hogy a résztvevő nőket elborzasztotta, hogy azt olvasták és látták a hírekben, hogy ok nélkül is bántalmaznak tüntetőket. És meg akarják védeni a békés demonstrálók tüntetéshez való állampolgári jogát. Barnum és a Wall of Moms csoport több tagja ez előtt még nem vett részt a tüntetéseken.

Az anyák szombat este valamennyien fehér ruhában jelentek meg, ezzel is hangsúlyozva, hogy nem fenyegető szándékkal jöttek. A biztonságuk érdekében azért biciklis bukósisakot és egészségügyi maszkot is viseltek. A nők azt az angolul rímelő mondatot skandálták, hogy „Itt vannak az anyák, a szövetségiek maradjanak ki ebből” (Moms are here, feds stay clear). Emellett táblákat is hoztak, olyan feliratokkal, mint „Dühös anyamedve BLM” (Angry mama bear BLM), vagy „Az anyák kiakadtak” (Moms are pissed), vagy „Hagyjátok békén a gyerekeinket” (Leave our kids alone).

Az anyák békés demonstrációja pár órát tartott, este 10:45-kor a szövetségi ügynökök villanógránáttal, gumibottal és könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget. Az anyák tiltakozása is véget ért, miután több tagjuk könnygázt kapott az arcába.

Nem mintha ez megfutamította volna az elszánt anyákat. Vasárnap este ismét megjelentek, és ahogy Barnum fogalmazott:

Addig leszünk kint, amíg már egyetlen tüntetőnek sincs szüksége védelemre.

Az Wall of Moms-os anyák szombati programja egyébként azzal kezdődött, hogy a Don’t Shoot PDX nevű társadalmi igazságosságot képviselő nonprofit szervezettel együtt részt vettek Shai’India Harris virrasztásán – a 18 éves fekete lány júliusban lett gyilkosság áldozata a városban. A csoport utána csatlakozott a tüntetőkhöz.
A szolidaritás része az is, hogy fehér és latina nők állnak ki a fekete anyákért. „Az egész (a Wall of Moms – a szerk.) arról szól, hogy fekete anyák nap mint nap veszítik el a gyerekeiket, férjeiket, fivéreiket, barátaikat” – mondta a 29 éves Brenna Burnett a BuzzFeed News-nak. „Ez a Black Lives Matter mozgalomról szól. Nem arról, hogy jönnek a fehér nők és mindent megoldanak.”

(Kiemelt kép: Anyák a Mark O. Hatfield amerikai bírósági épület felé tartó tüntetési menet első vonalában, a George Floyd halála miatti tüntetések 54. napján, 2020 július 20, Portland, Oregon. (Fotó: Nathan Howard / Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!