George Floydot a halála mártírrá emelte, a haldoklásáról készült felvételek pedig a hatvanas évek óta nem látott tiltakozási hullámokat indítottak el az Egyesült Államokban. De tényleg jogunk van hozzá, hogy egy ember utolsó pillanatait végignézzük? Mi történik azokkal, akiket ez traumatizál, és mi van, ha a sokk még a jobbik eset?

Nem emlékszem, hogy indult el a videó. Arra igen, hogy egy átlagos este volt, lazán ültem az ágyon, görgettem lefele Facebookon, amikor láttam a képet, amint egy fehér rendőr térdel egy fekete férfin. Itthon a férjemmel követjük, mi történik az Egyesült Államokban, így biztos, hogy megálltam a kép fölött, hogy ez megint mi. Azt tudom, hogy nem olvastam el a hozzá tartozó szöveget. És aztán talán csak elindult magától a videó, ahogy ezt egy ideje csinálja a Facebook? Vagy egy cikk volt, és rákattintottam, és megnyílt új oldalon? Figyelmeztetett bármi, hogy felkavaró, 18+-os tartalom következik? Ez végképp nem rémlik. Szerintem azért, mert sokkot kaptam.
Amire emlékszem, az az a pillanat, amikor felfogtam, hogy amit látok, az egy valódi gyilkosság. Hogy egy embert itt és most, a szemem előtt megölnek.
És akkor már képtelen voltam elkapni róla a tekintetem. Lefagytam. „I can’t breathe” – könyörgött a férfi, és valami szűkölt bennem, de nem tudtam leállítani a videót, nem tudtam megmozdulni. Aztán a férfi sem mozdult többet.

Beleremeg a föld, ahogy százezrek kiáltanak: I can’t breathe!

Hetek óta hordozom magamban ezeket a képsorokat. Közben országos, majd világméretű tiltakozás tört ki. George Floyd halála volt a szikra, ami berobbantotta az évszázadok fortyogó kegyetlenségén dagadó bombát az Egyesült Államokban. Hogy tömegeket fosztottak meg az emberségüktől, hogy legitimizálják az ellenük elkövetett agressziót és kizsákmányolást. Hogy aztán az elnyert ál-szabadság nyomorban tartotta őket, mert a szegregációs jogi és szocializációs okok nem hagytak teret a társadalmi felemelkedésnek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Vajon mit szólna George Floyd, hogy a haldoklását nézzük a laptopunkon?
Ki tanít meg feldolgozni a halált?
És mi az, amit végképp nem kéne megszoknunk?
Próbáld ki most kedvezményesen!