Hogy sikkaszthat egy ilyen rendes ember? – Sándor Anna ajánlója

Szórakoztató és tanulságos film, nem mellesleg Hugh Jackman egyik legjobb alakításával.

Frank Tassone minden diák, szülő és kolléga álma volt. A New York állambeli Roslyn tanfelügyelőjeként a lerobbant kis semmirevaló iskolát évek kemény és kitartó munkájával a legjobbak közé emelte, a diákjaik a legjobb amerikai egyetemekre jutottak be. És persze a modora. Mr. Tassone-nak mindig volt egy jó szava a kollégáihoz, időt szakított a szülőkre, sőt, részt vett az anyukák olvasókörén, és számon tartotta az iskola összes diákját. Ismerte a nevüket, a családjukat, hogy miben jeleskednek, és lelkesítette őket.
Tassone-nál ideálisabb szakembert elképzelni sem lehetett, és így még azt a kis piperkőc furcsaságát is elnézték neki, hogy méregdrága öltönyökben és autókkal jár, hogy plasztikai sebész feszesíti az arcbőrét, és visszataszító diétákkal sanyargatja magát, hogy fitt maradjon. Szegény ember, hiszen olyan korán elvesztette a feleségét… Az iskolára ugyan ráfért volna az alapos tatarozás, mert hiába Tassone ambiciózus iskolafejlesztő tervei, valahogy mégis rendre beázott például a mennyezet.

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb iskolai sikkasztási botrányát feldolgozó Romlott oktatás kapcsán nem spoiler elárulni, hogy ez a gondosan építgetett (lég)vár bizony összedőlt, amikor kiderült, hogy az elbűvölő tanfelügyelő és az asszisztense évek óta dollármilliókkal károsítja meg az iskolát. A bizonyítékokat ráadásul egy újságírónak készülő tanuló túrta elő a pincében porosodó aktákból, akit – legalábbis a film szerint – maga Tassone bátorított, hogy kövesse a szimatát.
Cory Finley az HBO-nak készített egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató filmet az esetből. A forgatókönyvíró Mike Makowsky maga is roslyni diák volt, ismerte is a szóban forgó tanfelügyelőt, ami egészen különleges csavart ad a Romlott oktatásnak. Már csak azért is, mert Makowsky így bravúros empátiával képes egyszerre megmutatni, hogy egyfelől egy kvázi kis közösség számára mit jelent a leleplezés sokkja, hogyan küzdenek az átlagemberek a lojalitásukkal, a hitetlenségükkel és a felháborodásukkal, hiszen az elkövetők évek-évtizedek óta a kollégáik, jó ismerőseik voltak. Másfelől azt az ellentmondásos pszichés állapotot, amivel emberek úgy képesek egyre többet ellopni az iskolára és végső soron a gyerekek jövőjére szánt állami pénzből, hogy közben tényleg meg is dolgoznak azért, hogy a Roslyn elismert oktatási intézménnyé váljon, amit a diákjai is imádnak.

Stílszerűen azt is mondhatnánk, hogy amit ebben a filmben látunk, az a képmutatás és az önigazolás magasiskolája, ami segíthet jobban megérteni a mindennapi politikai-gazdasági folyamatok emberi oldalát is.

A film magas színvonalához hozzájárul, hogy a főszerepben Hugh Jackman élete talán legjobb alakítását nyújtja. És ha valakinek, hát neki tényleg elhisszük, hogy ez az ember, azaz Tassone hogyan és miért tudta az ujja köré csavarni a teljes környezetét. Jackman lenyűgözően karizmatikus, az arca minden rezdülése, minden gesztusa a helyén van. A szatíra felé kacsintgató Romlott oktatás tehát önmagában is érdekes lenne, de Jackman és az asszisztensét alakító Allison Janney úgy mutatja be két ember fokozatos összeomlását, ami emlékezetes drámává is emeli a filmet.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!

(Kiemelt kép: IMDb)