Ilyenekre szoktam otthon izzadni: Farkas E. Lina jógaajánlója

Edzőket, oktatókat tekintve elég szigorú vagyok, vagyis fontos számomra, hogy olyan embertől tanuljak, akinek tényleg megvan a megfelelő, széles körű tudása az adott mozgásformával kapcsolatban. Diószegi Ádám és a Boho Beautiful pont ilyenek.

A karanténnak két nagy favoritja lett: a kenyérsütés és a jóga. Mondjuk engem még a lakásom rabsága sem tudott rávenni, hogy kovászt készítsek, de arra tökéletes volt, hogy  egy kicsit többet megtudjak magamról, és hogy a jógával is szorosabb barátságban legyek. Pedig hosszú évekig csak a szememet forgattam, ha szóba került ez a mozgásforma, szégyen, nem szégyen: az unatkozó lányok sportjának tartottam. Ezt olyannyira így gondoltam, hogy amikor Balin töltöttem egy hónapot, az Ízek, imák, szerelmek című negédes produkcióból híressé vált Ubud jógastúdióit is nagy ívben elkerültem, nem mintha magára, a legturistásabb helyre sok időt szántam volna. A viszonylag lassú mozgásforma valószínűleg azért se hozott sokáig lázba, mert korábban teljesen más jellegű sportokat űztem: kamasz koromig taekwondóztam, atletizáltam,  és később is inkább az intenzívebb mozgásokat preferáltam. Csak pár évvel ezelőtt tört át nálam a fal, egy hirtelen ötlettől vezérelve kipróbáltam a pilatest,  plusz egyre kíváncsibbá tett, hogy az egyik barátnőm (aki ráadásul nem az az unatkozós típus) miért van hosszú évek óta rákattanva a jógára.

Az első pár óra után rájöttem, hogy ideje a saját előítéleteimmel is foglalkozni, ugyanis iszonyúan elkezdtem élvezni, ráadásul a taekwondóban eltöltött éveim jó alapot biztosítanak hozzá, már ami a hajlékonyságot és az önfegyelmet illeti.

Nem mondom, hogy ez lett a fő sportom, a karantén előtti világban a jóga mellett azért hetente egyszer-kétszer elmentem spiningre, most pedig sokat bringázok, de tény, hogy beépült az életembe, a karantén ideje alatt pedig pszichésen is sokat adott. Arról nem beszélve, hogy a két évvel ezelőtt durván összetört, majd összecsavarozott vállamra és felkaromra újra némi izmot varázsolt. Már megérte.

Otthon is tudsz fejlődni, csak válassz jó oktatókat

Elég feszített munkanapjaim vannak, így nincs mindig időm edzőterembe, stúdióba menni,  de olyan is volt, hogy épp pénzem nem volt az amúgy nem túl olcsó bérletre, ezért elég gyakran – a karanténben pedig teljesen rászoktam erre – itthon edzek, és bevett szokásom, hogy a YouTube-on keresgélek videókat. Így találtam rá az egyik kedvenc online jógaoktatómra, a Boho Beautifulra, aki persze pofátlanul szép helyeken forgatja a videóit, és nyilván legalább ennyire jól néz ki ő is. Julianna barátjával, Márkkal, évek óta jógában, életmód tanácsadásban utaznak, ezt megelőzően a lány yoga, pilates és fitness edzőként dolgozott, miután az atlétikai karrierjét fel kellett adnia egy sérülés miatt. Együtt alapították a Boho Beautifult még 2014-ben, aminek ma már elég durva, több mint hatszázezres YouTube követőtábora alakult, természetesen én is köztük vagyok. A feltöltött videó repertoárja elég széles: a nyújtástól kezdve, a láberősítő pilates gyakorlatokon át az izzasztó jógáig sokféle videót lehet találni.  A rövidebbeket ingyen el lehet érni a YouTube-on, ha viszont 60 perces órákat szeretnél lenyomni, az már fizetős műfaj.
A karantén alatt én is pengettem érte, de megmondom  őszintén, két hónap után lemondtam, az egyórás programjait picit unalmasnak találtam. A félórás izzasztásait viszont nagyon szeretem, erősek például a pilates gyakorlatai, amelyekkel kifejezetten egy-egy testrészedet is tudod erősíteni. Mutatom, melyik órája a kedvencem tőle:

Bohóra is szeretek mozogni, de Diószegi Ádám online óráit talán még jobban, ő ugyanis minden egyes mozdulat mellett pontos és nagyon fontos instrukciókat ad arra vonatkozóan, hogyan végezd helyesen a mozdulatot. Ezt egyébként sajnos sok oktató, edző elspórolja, nemcsak az online, hanem az offline órákon is, pedig ők tudják a legjobban (már, ha nem valami gyorstalpalón végeztek), mennyit használhat és árthat akár pár centi különbség is egy mozdulat kivitelezésében. Diószegi órái között lehet találni kezdőt, haladót, fizetős és ingyenes tartalmat, de a Facebookon is érdemes követni, ahol élőben szokott órákat tartani. Ha némi perfekcionizmussal küzdesz, mint én, akkor főleg ajánlom, ugyanis az óráival sokat lehet fejlődni, és ha hallgatsz a mesterre, nagy eséllyel pontosan, szépen tudod kivitelezni a gyakorlatokat. Egyelőre csak online „jártam nála”, de tervben van, hogy ellátogatok a stúdiójába személyesen is.

Edzőket, oktatókat tekintve elég szigorú vagyok, vagyis fontos számomra, hogy olyan embertől tanuljak, akinek tényleg megvan a megfelelő, széles körű tudása az adott mozgásformával kapcsolatban.

Diószegi pedig maximálisan megfelel a kritériumaimnak, tíz éves kora óta tanul harcművészeteket, hatha jóga, gerincjóga, jóga mozgásterapeuta, és sportoktató.  Tőle ez a kedvenc videóm, inkább haladóknak ajánlom:

(Kiemelt kép: Facebook, Instagram)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!