Hulej Emese virtuálisan készített riportot a jelenlegi oktatási helyzetről.

Nem így képzeltük a fordulatot az oktatásban. Péntekről hétfőre, minden előkészület nélkül, egy vírus vezényletével. De ez történt. Virtuális(an készített) riportunkból kiderül, hogy a digitális oktatás helyett többnyire távoktatás zajlik, és az is, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek lemaradása nagy eséllyel tovább nő. 

 

Fotó: Getty Images

Az olvasót nem szoktuk azzal traktálni, hogyan dolgozik az újságíró. Most elárulom, hogy az én kedvenc műfajom a riport, akkor is, ha néha hajnalban kell kelni hozzá. Az ember beül egy kiváló fotós mellé, nekivágunk a városnak, az országnak, találkozunk, beszélgetünk, igazi élményeket szerzünk. Most, hogy az élet négy fal közé, a kapcsolatok a virtuális térbe helyeződtek át, jó, ha nem feledjük: az újságírás közege a húsvér valóság.
Ehhez képest most itt ülök a szobámban, és riportkészítéshez az imént YouTube-videókat néztem az elektronfelhő szerkezetéről meg a trapéz szerkesztéséről. Mahler Hajnalka töltötte fel őket az évek során. Az online oktatástól megrettent szülők és keresgélő pedagógusok bukkantak rájuk, és adják, osztják tovább, mint oly sok segédanyagot mostanság.
– Nyolc vagy tíz éve influenzajárvány söpört végig az iskolán, volt, hogy a huszonhét gyerekből nyolcan ültek az órán – kezdi a videók történetét Mahler Hajnalka békéscsabai matematika– kémia szakos tanárnő telefonon. – Miután meggyógyultak, mindenkinek egyenként kellett elmagyarázni, mit tanultunk addig. Ez volt az egyik ok, amiért kitaláltam, hogy videón magyarázom el az anyagot. A másik ok, hogy sok családnak nincs pénze különórákra, de így otthon, nyugalomban még egyszer lehetőség van meghallgatni, megnézni, megérteni az anyagot. Ezek tömény magyarázatok, nem ezt nevezik digitális oktatásnak. Csupán segítség, ami most is jól jöhet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Olvass tovább, és megtudhatod, hogyan oktat a járvány alatt egy magyar pedagógus Svájcban, és hogyan egy olasz tanár Olaszországban.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .