A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a pszichénk és a testünk egészséges működéséhez. De mi a helyes döntés koronavírus idején? Mehetünk edzőterembe, vagy inkább ugorjunk be egy online jógaórára?

Bár Magyarországon még nem szigorították kormányrendeletben az edzőtermek nyitva tartását, egyre több tulajdonos dönt amellett, hogy a fertőzés terjedésének csökkentését segítve ideiglenesen bezárnak, míg mások fokozott higiéniai óvintézkedéseket és kellő felszerelést vezettek be a koronavírus ellen. Több helyen vírusölő vegyszereket használnak, gondoskodnak a légcseréről, a csoportos órák maximális létszámát pedig csökkentették, hogy elég távolság legyen a vendégek között. Ilyen és ehhez hasonló változásokról informálódhatunk, ha a legnagyobb fitneszcentrumok Facebook oldalára látogatunk el. De mi a helyzet velünk, vendégekkel?

Vajon mi a felelős döntés? Ha a koronavírus-járvány idején pihentetjük a bérletünket, vagy betartva az elővigyázatosság szabályait, továbbra is eljárunk edzeni?

Mivel a kórokozó leginkább cseppfertőzés útján terjed, és bizonyos ideig a tárgyak felületein is megél, akkor is megfertőződhetünk, ha egy fertőzött személy által használt tárgyat fogunk meg.  Ezért a fitnesztermek sporteszközei  különösen nagy veszélyhordozók, különösen akkor, ha azokat nem fertőtlenítik rendesen.

Ebben a mi szerepünk sem elhanyagolható, vagyis az edzőtermi mozgás mellett különösen figyeljünk a kezünk higiéniájára. Ne feledjük, ennek hiányában nemcsak megfertőződhetünk, de másokat is megfertőzhetünk, hiszen lehetünk hordozók anélkül, hogy a betegség tüneteit produkálnánk. Ha valaki fertőzötten megy edzeni, akkor minden, amit használ, megfog, vírushordozóvá válik.

A fertőzésveszély miatt döntött úgy Kaptay Annária is, hogy bizonytalan időre felfüggeszti a csoportos órákat, „elsősorban mások védelme érdekében. Mielőtt még elindult a lavina, voltam külföldön is, és alapvetően sok emberrel találkozom és érintkezem a munkámból kifolyólag. Bár tünetmentes vagyok, nem tudhatom, hogy hordozom-e a vírust, és az kire milyen komoly hatással lehet, ha esetleg átadom” – magyarázza, és reméli döntésével másokat is elgondolkodtat. „Bárki lehet fertőző, jobb, ha vigyázunk egymásra” – teszi hozzá.

Ezt kérik vendégeiktől a fitnesztermek:
  • A fertőtlenítőkendőnkkel minden gépet töröljünk át, mielőtt használnánk.
  • Kerüljük a testi kontaktust.
  • Mossunk kezet edzés előtt, közben, illetve akkor is, ha végeztünk.
  • Ha úgy érezzük, hogy betegek vagyunk, maradjunk otthon.
  • Bármi fajta vírusos megbetegedésen estek át, a rá következő 2 hétben kerüljék az uszodát.

A szakemberek szerint épp ezért a koronavírus és sok egyéb fertőzés esetében is az egyik legjobb védekezési mód a rendszeres kézmosás, ez pedig különösen fontos, ha olyan helyre megyünk, mint egy edzőterem, ahol napi több száz ember is megfordulhat. Mindig legyen nálunk kézfertőtlenítő, kézmosás után pedig használjunk papír törlőkendőt, és próbáljuk meg elkerülni, hogy sportolás közben az arcunkhoz érjünk. Hanyagoljuk a csoportos edzéseket, és kerüljük az olyan edzésformákat, amelyeken testközelbe kerülünk a másikkal. Ezekben az időkben különösen fontos, hogy kizárólag csak akkor menjünk edzőterembe, ha egészségesek vagyunk, és csak akkor járjunk el otthonról sportolni, ha közben betartjuk az extra óvintézkedéseket.

(Fotó: Getty Images)

Ne hagyjunk fel a sporttal, keressünk alternatívákat!
Bármilyen hely, ahol egyszerre sok ember tartózkodik együtt, lehetőséget ad arra, hogy átadjuk egymásnak a kórokozókat, ezért a koronavírus járvány közepén különösen magas az edzőtermek fertőzési kockázata, így teljesen érthető, ha rizikósnak tartjuk azok látogatását. Ugyanakkor, még ha a konditermet ki is hagyjuk, a rendszeres testmozgást hiba lenne elhanyagolni, a jó egészségi állapothoz, immunrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy testünket és a lelkünket is karban tartsuk.  Ezzel az edző is egyetért, és úgy véli, még egy lelkileg kevésbé megterhelő időszakban is nagyon fontos a napi mozgás, jelenleg pedig hatványozottan szükség van a belső félelmeink, szorongásaink aktív levezetésére. 

Érdemes a lakásunkban folytatni az edzéseket, vagy amíg nincs kijárási tilalom, futni egy kört a szabadban, vagy bringára pattanni. Lehet, hogy kicsit kényelmetlenebb, vagy kevésbé motiváló otthon leteríteni a jógamatracot, és a széttolt bútorok között kalimpálni, de napi fél óra mozgás garantáltan jót tesz nemcsak a testünknek, hanem az összezártságtól megviselt, hírektől felborzolt idegeinknek is. Keressünk a stream csatornákon sportvideókat, vagy figyeljük a fitnesztermek, jógastúdiók oldalait, ahol egyre több ingyenes, vagy fizetős online órákat tesznek fel az oktatók. „Rengeteg online edzés kering már a neten, nem nehéz olyat találni, ami bejön nekünk. Én egy 14 napos online ‘Karantén Challenge’-et találtam ki, ami segíthet átvészelni ezt a kissé antiszociálisabb időszakot” – mondja Annamária.

Kapaszkodjunk össze virtuálisan, kutassunk fel támogató csoportokat a közösségi platformokon – kimondottan ideálisak azok, ahol hasznos tippeket oszthatunk meg egymással. Ilyen például a Következő egy hónap nevű Facebook csoport, amely azért jött létre, hogy összegyűjtse azokat az online alternatívákat, amelyek segítségünkre válhatnak a #maradjotthon időkben. 

Forrás: Vice, Health, Oxygen Wellness, Life1

Szöveg: Farkas Edina Lina