Renáta és Iván olyasvalamibe avatott be, ami fájdalmasan sokakat érint, mégsem szokás róla beszélni. Ahogy Renáta fogalmaz, ezt az egészet a szégyen és a hallgatás működteti. Nyugodtan tegyük mellé az ítélkezést is. Két ember története, de egészen biztos, hogy nagyon sokan a ráismerés érzésével olvassák majd. Hulej Emese írása.

Renáta

– Nem cserbenhagyott lányanya voltam, hanem feleség két kisgyerekkel, nehéz anyagi helyzetben. Az első lányunk születésekor a szülőknél éltünk egyetlen szobában, mégsem merült fel, hogy ne fogadjuk el őt. Amikor megszületett a húga, komoly hitelt vettünk fel, így költözhettünk saját lakásba. Míg gyesen voltam, többször is csak a szüleim segítségével éltünk túl egy-egy hónapot. Szégyen volt bennem emiatt. Mindenképpen dolgoznom kellett ahhoz, hogy működjünk, de csak nehezen sikerült elhelyezkednem. Éppen kezdtünk kicsit fellélegezni, amikor kiderült, hogy a fogamzásgátlás ellenére újra terhes vagyok.
Egyáltalán nem éreztem áldott állapotban magam, sokkal inkább lúzernek, akivel olyan történt, amit ő nem akart, aki elveszítette az irányítást az élete felett. Mindig azt hittem, velem ilyesmi nem történhet meg! Ez egy beszűkült tudatállapot, az ember csapdában érzi magát, és nem érdekli más, csak az, hogyan szabadulhat ki ebből. Felmerült az örökbeadás is, de az még nagyobb csapdának tűnt. Hová rejtem a hasam, mit mondunk a gyerekeinknek? A férjemmel alaposan átbeszéltük, és a két gyerekünk érdekében döntöttünk az abortusz mellett. Egymást toltuk a döntés felé. Mi abban nőttünk fel, hogy az ember annyi gyereket vállaljon, amennyit el tud tartani. Így sem volt könnyű, nagyon megszenvedtük. És hiába értettünk egyet, később mindkettőnkben voltak olyan gondolatok, hogy ha a másik azt mondta volna, hogy ne… Bennem kifejezetten élt egyfajta vád iránta, amiért ilyet kért tőlem, amiért engedte. Megroppant a házasságunk rendesen.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Renáta és Iván döntésük lelki következményeiről vallanak, és arról, hogy sikerült feldolgozniuk az abortuszt.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .