Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező neve szinte egybeforrt a Mephistóval, érdemes azonban elmerülni a többi, legalább ennyire ikonikus munkájában is. Például a hosszú szünet után elkészült Zárójelentésben, amin a rendező korábbi alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Koltai Lajossal és Eperjes Károllyal dolgozott együtt. A közelgő mozipremier, valamint a rendező 82. születésnapja kapcsán öt filmjét ajánljuk.

Mephisto (1981)

Igazi klasszikus az 1981-es Cserhalmi György, Bánság Ildikó és Klaus Maria Brandauer főszereplésével készült Mephisto, ami egyben fontos darabja is a nemzetközi és hazai filmtörténelemnek: a dráma 1982-ben első magyar filmként kapott Oscar-díjat a legjobb idegennyelvű film kategóriában, ezen kívül pedig több rangos elismerést is elnyert. A történet középpontjában a tehetséges fiatal színész, Hendrik áll, aki a hamburgi színháznál egy kicsit tovább szeretne jutni. Berlinbe megy és leszerződik, hogy eljátszhassa élete legnagyobb szerepálmát, a Mephistót. Hatalmas benne a becsvágy, a sikerért pedig szinte bármire képes. Szépen lassan belekeveredik a politikába és a náci hatalomnak is behódol. A Klaus Mann azonos című regénye alapján készült film máig kultikus Szabó István-rendezés.

A napfény íze (1999)

A magyar-osztrák-kanadai-német történelmi dráma olyan színészekkel lopta be magát a nézők szívébe, mint Ralph Fiennes, Az angol beteg és a Schindler listája szereplője, az 1998-ös Büszkeség és balítéletből ismert Jennifer Ehle, továbbá a magyar származású Rachel Weisz. A mozi a Sonnenschein családról szól, és három nemzedék történetét meséli el a 19-20. századi történelmi viszontagságokon keresztül. Külön érdekesség, hogy a film címe a dédapa gyógynövényekből készített likőrének nevére reflektál. Az alkotás összesen három Európa Filmdíjat nyert: Szabó István és Israel Horovitz a forgatókönyvért, Koltai Lajos operatőri munkájáért, Ralph Fiennes pedig a főszerep megformálásáért részesült elismerésben.

Csodálatos Júlia (2004)

A 104 perces vígjáték Julia Lambertről, a tehetséges és gyönyörű színésznőről szól, aki az 1930-as évek Londonjának színházi kulisszái mögé kalauzol minket. A filmben helyet kap a szerelem, a bolondság, a bosszú és a felfordulás is.  Juliának mindene a színjátszás, olyannyira, hogy azt a színházon kívül sem hagyja abba. Állandóan szerepet játszik, még akkor is, amikor boldog házassága ellenére beleszeret egy fiatal férfiba. Szabó István világszerte ismert filmje olyan színészekkel készült, mint Annette Bening, akit 2005-ben Golden Globe-díjjal jutalmaztak a filmben nyújtott alakításáért, valamint Jeremy Irons és Shaun Evans.

Rokonok (2006)

A magyar produkció Móricz Zsigmond azonos című regényének második filmes feldolgozása, főszerepben Csányi Sándorral, Tóth Ildikóval, Eperjes Károllyal és Marozsán Erikával. A történet középpontjában Kopjáss István áll, akiből hirtelen főügyész lesz, és aki pozíciójának köszönhetően meglehetősen közel kerül a hatalomhoz. A férfi jó ember, világmegváltó gondolatokkal, éppen ezért használják fel a felette állók botrányos ügyeik eltussolására. A film tökéletes korrajzot ad, és bár a forgatókönyv több ponton eltér a regénytől, a Móricz által megírt párbeszédekhez tartotta magát az alkotógárda.

Az ajtó (2012)

Szabó Magda egyik legismertebb regényét 2012-ben vitte filmre Szabó István, a főszerepben az Oscar- és Golden Globe-díjas Helen Mirrennel – aki a budapesti premierre is ellátogatott -, és Martina Gedeck német színésznővel. A mozi hazánkban nézettségi rekordot döntött, de nemzetközi viszonylatban is népszerű lett. Szabó Magda és a különc bejárónő, Emerenc történetét talán be sem kell mutatnunk, annyit azért mégis érdemes megemlítenünk, hogy a két, szigorú elvek szerint élő nő barátságának, valamint életük összefonódásának apró mozzanatai tökéletes módon elevenednek meg a filmben.

 

Ha előfizetők vagyok, akkor már ma, ha pedig az újságosoknál szerzitek be a Nők Lapját, akkor holnap mindenképpen lapozzátok fel a magazin 2020/8. számát, mert Klaus Maria Brandauer osztrák színésszel olvashattok benne interjút.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: mafab.hu