Downton Abbey, Ad Astra és még mi minden! 12 filmpremier, amit látni kell szeptemberben

Tizenkét okunk is van arra, hogy moziba menjünk szeptemberben: magyar alkotások, klasszikusok új köntösben, akció és történelem, művészet és animáció is vár a hozzánk hasonló filmrajongókra. Nem is ragozzuk tovább, inkább mutatjuk a kínálatot!

Downton Abbey

A világszerte ismert és kedvelt sorozat mozifilm formájában tér vissza szeptemberben. A Crawley család és elszánt személyzete a Downton birtok eddigi legnagyobb eseményére készül: hamarosan vendégül látják az angol királyt és királynét. A hírre az egész ház felbolydul, a dolgok pedig nem várt fordulat vesznek…

Szereplők: Maggie Smith, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Hugh Bonneville

Bemutató: szeptember 12. (Forgalmazó: UIP-Duna Film)

https://www.youtube.com/watch?v=mkrpST2ERLU

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

Az életrajzi dráma és történelmi film a magyar származású rendező, Kertész Mihály (Michael Curtiz) életébe és munkásságába enged betekintést. Az Egyesült Államokban járunk, méghozzá a második világháború küszöbén, valamint a Casablanca forgatásának idején. A stáb, köszönhetően a felügyelő hivatalnokoknak, folyamatos nehézségekbe ütközik, Curtiz a filmet azonban mindenképpen sikerre akarja vinni. Az alkotás 42. Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat nyert, ezért is várjuk annyira.

Szereplők: Barabás Nikolett, Bordán Lili, Declan Hannigan, Lengyel Ferenc

Bemutató: szeptember 12. (Forgalmazó: Soldivision, JUNO11 Pictures)

Ad Astra – Út a csillagokba

Nem sűrűn látjuk Brad Pittet mindenre elszánt asztronauta szerepében, most viszont erre is sor kerül. A színész egy műszaki tisztet játszik, aki útra kel, hogy felkutassa édesapját. Az apa húsz évvel korábban azért utazott a világűrbe, hogy idegen életformák után kutasson, és a feltételezések szerint még ma is él, ráadásul egyesek szerint komoly veszélyt jelent az univerzumra. Kíváncsian várjuk, mi sül ki ebből a történetből!

Szereplők: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, Liv Tyler

Bemutató: szeptember 19. (Forgalmazó: Fórum Hungary)

Az aranypinty

Szívszorító dráma Az aranypinty, melyben egy fiú történetét ismerhetjük meg. Egy rangos New York-i múzeumban bomba robban, sokan életüket vesztik, köztük a 13 éves Boris édesanyja is. A fiú szerencsére kijut az épületből, sőt magával visz egy 17. századi festményt, amit ettől kezdve mindig magánál tart: történjenek vele jó dolgok, vagy kerüljön bajba, az alkotás vele marad és befolyásolja az életét…

Szereplők: Nicole Kidman, Sarah Paulson, Finn Wolfhard

Bemutató: szeptember 19. (Forgalmazó: InterCom)

János vitéz

Jankovics Marcell klasszikusa digitálisan felújított verzióban tér vissza a mozikba. Kukorica Jancsi történetét talán senkinek sem kell bemutatni, a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága és a Pannonia Entertainment együttműködésének köszönhetően pedig újra részesei lehetünk a kalandoknak.

Szinkronhangok: Cserhalmi György, Nagy Anikó, Kútvölgyi Erzsébet, Körmendi János

Bemutató: szeptember 19. (Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.)

https://www.youtube.com/watch?v=4rpklmZwQB8

Amire még érdemes beülni:

Szintén magyar alkotás az Akik maradtak, melyben egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának sztoriját követhetjük nyomon. A második világháború után mindketten szeretnének új életet kezdeni, de vajon túl tudják élni a múlt tragédiáit és az egyre borúsabb jövő képét?

A francia-belga dráma, az Isten kegyelméből egy, a közelmúltban Franciaországban kirobbant botrányt dolgoz fel: egy papot gyerekek zaklatásával, felettesét pedig az ügy eltussolásával vádolják meg. A filmben három felnőtt férfi meséli el ifjúkori traumáit.

A Folyékony arany egy csodálatos magyar dokumentumfilm, amely a tokaji borvidék és a világhíres aszú világába kalauzol el. Elkötelezett borászok és a magyar borkultúra nagykövetei avatnak be szenvedélyükbe, melynek része az öröm, a nehézség, de a természet szeszélyeivel való küzdelem is.

A művészet templomai – Tintoretto: Egy lázadó Velencében az olasz reneszánsz nagy alkotójának 500. születési évfordulója előtt tiszteleg. Az epizódból megismerhetjük többek között a festő életét, de kortársaival való rivalizálását és a korabeli várost is.

A kultikus film rajongói mindenképpen írják be a naptárukba a Rambo V – Utolsó vér című akcióthriller premierjét! Az 1982-ben indult sorozat utolsó részében újra harcba száll mindenki Rambója, izgalmakból ezúttal sem lesz hiány.

A legkisebbek sem maradhatnak ki a sorból, nekik ajánljuk a Playmobil: A film animációs kalandfilmet. A szeleburdi Charlie egy nap az emberiből a Playmobil varázslatos világába csöppen. Nővére, Marla a nyomába ered, hamar rájönnek azonban, hogy játékfiguraként egy ismeretlen terepen nem is olyan egyszerű boldogulni. Vajon eligazodnak és sikerül barátokra lelniük ebben az útvesztőben? A filmből kiderül.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: IMDb