Mese, dráma, vígjáték és még mi minden! 13 májusi mozi, amit nem érdemes kihagyni

Nagyszerű alkotásokat láthattok ebben a hónapban is a mozikban. Élőszereplős Disney-mese, megható dráma Almodóvartól, csajos vígjáték Anne Hathawayjel, életrajzi krimi egy sorozatgyilkosról, animációk a legkisebbeknek, magyar zenés dokumentumfilm és még sorolhatnánk, mi minden vár rátok májusban, ha filmezni támad kedvetek. Ehelyett inkább mutatjuk az előzeteseket.

Fájdalom és dicsőség

A spanyol kultrendező, Pedro Almodóvar Antonio Banderas és Penélope Cruz főszereplésével készítette el legújabb filmjét, amelyben egy rendezőt helyezett a középpontba. A férfi élete alkonyán tekint vissza az elmúlt évekre és alkotásain, szerelmein, magánéletén keresztül próbálja meg értelmezni személyes válságát. A mozi az alkotói tevékenység, a szenvedély és a nosztalgia eszközeivel mutatja be a szóban forgó életutat.

Szereplők: Antonio Banderas, Penélope Cruz

Bemutató: május 23. (Forgalmazó: Cinetel Kft.)

Aladdin

Idén több Disney-klasszikus is újjászületik élőszereplős verzióban. Májusban az Aladdint láthatjátok modern köntösben a mozivásznon. A történet nem változott, Guy Ritchie rendező tökéletesen hozza az 1992-es mese cselekményét. A kifejezetten látványosnak ígérkező kalandfilmben Will Smith alakítja a Dzsinnt.

Szereplők: Will Smith, Naomi Scott, Mena Massoud

Bemutató: május 23. (Forgalmazó: Fórum Hungary)

Két lépés távolság

Szívszorító film a Két lépés távolság, ami egy fiú és egy lány történetét meséli el. A fiatalok teljesen átlagosak és próbálják a serdülők szokásos életét élni, valami azonban elválasztja őket ettől: idejük nagy részét komoly betegségük miatt kórházban töltik. Miután megismerkednek, hamar vonzalom alakul ki kettejük között, a szigorú előírások viszont tiltják, hogy azt a bizonyos pár lépés távolságot átlépjék…

Szereplők: Haley Lu Richardson, Cole Sprouse, Claire Forlani

Bemutató: május 2. (Forgalmazó: UIP-Duna Film)

Csaló csajok

Szélhálmosként láthatjátok viszont Anne Hathawayt a mozivásznon, aki meglehetősen profi módon szedi rá a férfiakat, hogy megbosszulja rajtuk korábbi csalódásait. Miután összehozza a sors a kisstílű Pennyvel (őt Rebel Wilson alakítja), egyesítik erőiket és még nagyobb akcióba lendülnek: céljuk, hogy minél több hímneműt kopasszanak meg. Szem valószínűleg nem marad szárazon, ha megnézitek ezt a filmet.

Szereplők: Anne Hathaway, Rebel Wilson

Bemutató: május 9. (Forgalmazó: Fórum Hungary)

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

Valós eseményeket dolgoz fel Joe Berlinger filmje, ami Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosának történetét mutatja be. Ted jóképű, okos, karizmatikus és gyengéd, nem is csoda, hogy az egyedülálló anya, Liz nem tud ellenállni neki. Hatalmas a boldogság köztük, míg egy napon letartóztatják a férfit és könyörtelen gyilkosságokkal vádolják. A nő nem hisz a rágalmaknak, idővel azonban kénytelen rádöbbenni, hogy álmai férfija mégsem az, akinek gondolta… Kifejezetten kíváncsiak vagyunk a színészi alakításokra.

Szereplők: Zac Efron, Lily Collins, John Malkovich

Bemutató: május 23. (Forgalmazó: Big Bang Media)

Amit még érdemes megnézni:

Ha érdekel titeket Leonardo da Vinci munkássága, akkor semmiképpen se mulasszátok el a A művészet templomai: Leonardo 500 című olasz ismeretterjesztő filmet, ami az egyetemes művészettörténet egyik legjelentősebb alakja előtt tiszteleg, halálának 500. évfordulója alkalmából.

Ebben a hónapban se hagyjátok otthon a csöppségeket, ha moziba indultok, hiszen több kedves történet is vár rájuk májusban. A Manu, a legsirályabb fecske egy fecske életéről szól, aki sirályok között próbál boldogulni. A Pokémon – Pikachu, a detektív a nagyobbaknak lehet jó választás, míg a Hamupipőke és az elvarázsolt herceg a klasszikus tündérmesék kedvelőit szórakoztathatja. Ha pedig valami varázslatos helyre repítenétek a kicsiket, akkor üljetek be az Undipofik című animációra – szerintünk sok nevetésben lesz részetek.

A magyar zene szerelmeseinek ajánljuk a Pécsi szál zenés dokumentumfilmet, amelyből többek között azt is megtudhatjátok, hogyan lett Pécs a hazai könnyűzene fellegvára. A 73 perces filmben olyan bandákkal találkozhattok, mint a Kispál és a Borz, a 30Y, a Halott pénz vagy a Punnany Massif.

A lengyel-ukrán-litván-magyar-olasz Éter kicsit komolyabb vizekre evez, izgalmas fordulatokban gondolja újra Faust történetét. Végül, de nem utolsó sorban egy tabutémát bemutató dán-svéd drámát, a Szívek királynőjét is a figyelmetekbe ajánljuk: a mozi egy középkorú nő és egy fiatal fiú románcát mutatja be.

 

Összeállította: Légrádi Júlia

Nyitókép: IMDb