Visszavonul az Oscar-díjas színész, Geoffrey Rush, akinek 6 filmjével nosztalgiázunk

A színész felesége néhány órával ezelőtt közölte a hírt, miszerint férje, Geoffrey Rush úgy döntött, visszavonul a nyilvánosság elől és nem vállal több filmszerepet.

Geoffrey Rush

Jane Menelaus a döntést a sydneyi Daily Telegraph-ban 2017 decemberében megjelent cikkel magyarázta, amelyben a színészt zaklatással vádolták meg. Rush rágalmazás miatt még akkor beperelte a lapot, viszont a körülötte kialakult botrány nagyon megviselte és teljesen bezárkózott, ezért határozott úgy, hogy visszavonul. Reméljük, hogy ez nem végleges, addig is összegyűjtöttünk hat emlékezetes alakítást a 67 éves színésztől.

Ragyogj! (1996)

Az igaz történeten alapuló filmdrámában az ausztrál színész a főszereplőt, Davidet játssza, aki egy egészen zseniális zongoraművész. Édesapja gyermekkorában szigorúan neveli, ám a fiú egy napon megszökik a családi házból, hogy érvényesülni tudjon. Beleszeret egy asztrológusnőbe, Gillianbe, aki elég erőt ad neki ahhoz, hogy elszakadjon apja emlékétől és visszatérjen a színpadi sikerek világába. A film a 45 éves színésznek is meghozta a világsikert, játékáért 1996-ban megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Szerelmes Shakespeare (1998)

A 2001-ben összesen 13 Oscar-díjra jelölt emlékezetes alkotásban Geoffrey Rush színház igazgatót játszik, aki teljesen eladósodott. Hogy vissza tudja fizetni a helyi uzsorásnak a tartozását, felajánlja Shakespeare legújabb komédiájának bevételét törlesztésként. Arról azonban nem tud, hogy a fiatal Shakespeare alkotói válságban szenved. Szerencsére megjelenik a gazdag családból származó Viola (Gwyneth Paltrow), akibe az ifjú író azonnal beleszeret és ez a szerelem meghozza számára az ihletet is. A briliánsan alakító Geoffrey Rush-t egy évvel később BAFTA-díjra jelölték, 2001-ben pedig a Golden Globe-on és az Oscar-díjátadón a legjobb mellékszereplőnek járó díjra.

Elizabeth (1998)

Mások is észrevették, hogy az ausztrál színésznek mennyire jól állnak a történelmi filmek, még ugyanabban az évben szerepet kapott Shekhar Kapur történelmi drámájában. Az I. Erzsébet angol királynő életét bemutató filmnek 2007-ben elkészült a folytatása Elizabeth: Az aranykor címmel, amelyben szintén feltűnik a karakteres színész. 1999-ben Geoffrey Rush az alakításáért átvehette a legjobb férfi mellékszereplőnek járó BAFTA-díjat.

Frida (2002)

A Frida Kahlo mexikói festőművész életét bemutató drámában a színész Lev Davidovics Trockijt, a zsidó származású orosz-szovjet marxista politikus, forradalmárt alakítja, akivel állítólag a művésznő olyannyira bensőséges viszonyt ápolt életében, hogy a férfinak 1937-ben az egyik legszebb, legragyogóbb önarcképét, a Függönyök között címűt oda is ajándékozta.

A király beszéde (2010)

Thomas Hooper rendezte az átütő filmdrámát, ami VI. György brit király életére, beszédhibájára és annak kezelésére fókuszál. Az alkotást 12 Oscar-díjra jelölték 2011-ben, amelyből négyet díjra is váltott. A történetben Geoffrey Rush a király (Colin Firth) személyi logopédusát és beszédtanárát, Lionel Logue-t játssza. Természetesen briliánsan!

A könyvtolvaj (2013)

5 évvel ezelőtt debütált a mozikban a Markus Zusak könyvéből készült egész estés mozi, amely az 1940-es években játszódik. A színész a történetben egy tangóharmónikást alakít, aki magához veszi a kis Liesel Memingert, aki lopásból tartja fenn magát. Liesel a nácik által elégetésre ítélt könyveket csen, a bombatámadások idején megosztja azokat szomszédaival és a pincében bujkáló volt bokszolóval. A gondoskodó nevelőapa aztán megtanítja a kislányt olvasni, akiből lassan író válik…

Szöveg: D.E.
Nyitókép: IMDb