A 20. századi Mexikó emblematikus alakja egy kivételes tehetségű festőművész, aki az életében átélt gyötrelmeit és örömeit vitte vászonra. Frida Kahlo 113 éve született, ebből az alkalomból az élete néhány fontos pillanatát vettük górcső alá.

Megszületett a modern Mexikó és Frida Kahlo

Frida Kahlo

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón 1907-ben harmadik lányként jött a világra Mexikóváros Coyoacán nevű külvárosában. A festő születési évét egész élete során 1910-re datálta a mexikói forradalom tiszteletére.

Egy szoknya és egy nadrág

frida-kahlo-by-antonio-kahlo-1946

Hatéves korában elkapta a járványos gyermekbénulást, a betegség következtében bal lába vékonyabb lett a jobbnál. Később kiderült, hogy már eleve genetikai rendellenességgel született. Ezt leplezendő, fiatal lányként előszeretettel öltözött férfiruhába, majd földig érő mexikói szoknyákba.

Rosszkor, rossz helyen

Tizennyolc éves volt, amikor a busz, amin utazott, karambolozott egy trolival. A balesetben megsérült beteg gerince, valamint eltört több bordája és az egyik kulcscsontja is. Tizenegy helyen tört el a jobb lába, és kificamodott az egyik válla.

Férje iránt táplált anyai érzelmeket

frida-and-diego rivera

A balesetet követő műtétek egyike során fémet építettek a medencéjébe, amiért nem születhetett gyereke. 1929-ben férjhez ment Diego Riverához, akitől háromszor esett teherbe, az első alkalommal elvetélt, később pedig a komplikációk miatt abortuszokon esett át.

Egy év szünet

frida-kahlo-es-chavela-vargas-1950

Férjének rendszeresen voltak házasságon kívüli kapcsolatai, Diego Frida húgával, Cristinával is viszonyt kezdett. Frida nem érezte tovább kötelezőnek a házastársi hűséget, így nyílt viszonyba kezdett néhány ismert és kevésbé ismert férfival és nővel. Férjével 1939-ben elváltak, de egy évvel később újra összeházasodtak.

Kíváncsi szemek

frida-kahlo-in-her-studio-at-home-in-coyoacan-mexiko-1931

Frida elsősorban magának festett, meglepte, hogy mások is érdeklődnek alkotásai iránt.

Közéleti feladatok

frida-kahlo-by-fritz-henle-xochimilco-mexiko-1937

Az 1940-es években egyre aktívabb lett, a festés mellett tanított és tagja lett a mexikói kultúrát támogató testületnek is.

35 műtét

frida-kahlo-by-nickolas-muray-1946

1946-ban újabb műtéten esett át, ez azonban nem segített az állapotán. A művészt az állandó fájdalmak mellett már súlyos depresszió is gyötörte.

Élet a kerekesszékben

working-table-of-frida-kahlo-1951-mexiko

1950-ben hét operációt végeztek a gerincén, ettől kezdve kerekesszékbe kényszerült. A képen az akkori dolgozószobája látható. 

A magánnyal magyarázta

Élete során 140 képet festett, ebből 55 önarckép.

Oscar-díjas alkotás Fridáról

2002-ben Salma Hayek főszereplésével filmet forgattak a különleges művész életéről.

 

Fotók: The Red List, Archív