Kapcsolj ki! Irodalmi és kortárs művészeti fesztiválon, kiállításon vagy gesztenyenapokon

Október közepén is jobbnál jobb programokat ajánlunk nektek: a közelgő napokban a művészetek, az irodalom, a fényképészet és a festészet is helyet kapnak a kínálatban, sőt, egy szabadtéri gasztronómiai és hagyományőrző esemény is vár rátok. Lesz miből válogatni.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Összesen 40 kiadó legfrissebb könyvei, nagyjából 100 program, 6 külföldi író és 5 színpad vár majd a Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron. A hatodik alkalommal megrendezett Margón mutatja be legújabb könyvét Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Vass Virág, Lackfi János, Kollár-Klemencz László, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Tóth Krisztina, de Varró Dániel is. A bemutatókon túl részt vehettek számos izgalmas programon is, például Nádas Péter életéről és irodalmáról való beszélgetésen, kézműves- és gyerekprogramokon, Szabó Balázs Bandájának koncertjén vagy éppen a női irodalom témáját feszegető előadáson. Ne hagyjátok ki! Részletek a programokról a Margó oldalán.

Időpont: Október 18-21.

Helyszín: Várkert Bazár, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Art Market Budapest 2018

4 kontinens összesen 25 országából 100 kiállító vesz részt az idei Art Marketen, ahol ezúttal a visegrádi országok és a fotográfia kerülnek a középpontba. A programon nemcsak külföldi, de jelentős hazai kortárs galériák is jelen lesznek, ezen kívül az Art Photo Budapest szekción egy különleges nemzetközi fotóvásár részesei is lehettek. A nagyszabású képzőművészeti esemény mintegy félszáz programmal, performanszokkal, filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal és kerekasztal beszélgetésekkel is vár minden érdeklődőt. Az eseményről bővebben itt tájékozódhattok.

Időpont: Október 11-14.

Helyszín: Millenáris, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

Könyvajánló – Carrie Cooper: Marionettjátszma I. – Kétségekbe zárva

Álomgyár Kiadó, 2018

Egy romantikus könyvet is ajánlunk a műfaj kedvelőinek. Főhősünk Lili Green élete szinte tökéletes, szereti a munkáját, sok igaz barátja van és szerelmével boldogságban él. Ez az idill azonban egy csapásra megváltozik, amikor a nő párja segélykérő üzenetet kap volt kollégájától. A férfi a hívás nyomába ered. Amikor aztán ő is eltűnik, Lili kétségbeesetten veszi a kezébe a nyomozást, és azzal a kevés információval, aminek a birtokában van, Franciaországba utazik. Ahogy halad előre az ügyben, egyre több olyan kérdéssel és kétséggel találja magát szemben, ami könnyen véget vethet korábbi boldogságának. Vajon a bennünk élő félelmek és kételyek a valóság vészharangjai, vagy saját bizonytalanságunk hangjai? Ez az üzenete a történetnek.

Kele Juci – We Can Fly kiállításmegnyitó

„Csukd be a szemed, és várj. Aztán ugorj egy nagyot a mélybe. Ne félj, nem fogsz leesni! Csak tárd ki a karod, engedd ki a hajad, vagy csak úgy hidd el, hogy menni fog!” Röviden erről szól majd Kele Juci kiállítása. A művész képein szinte minden lehetséges, mint ahogy az esemény címe is mutatja, különleges utazás vár rátok, a nézőkre. Az izgalmas élmények mellett fontos állomás is lesz ez a kiállítás: hét évvel ezelőtti első lehetőségeinek helyszínére tér vissza alkotásaival a fiatal lány. A megnyitó szándékosan került a festészet napjára, amelyen közreműködik majd Bozsó Tibor csellista, Dj Bem pedig az est további részéhez szolgáltatja majd a hangulatot. A Facebook-eseményhez ide kattintva csatlakozhattok.

Időpont: Október 19. 18.30

Helyszín: Tranzit Art Café – 1114 Budapest, Kosztolányi Dezső tér

27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Sinfonietta Rīga, Chad Lawson, Ólafur Arnalds, Balog József, a Recirquel Újcirkusz Társulat, Sebestyén Márta és a Jazzical Trio, Girls with Pearls, Guillaume Perret, az East Gipsy Band, az Atreyu’s Horse, Masego, a Flat Earth Society, a The King’s Singers és a Peeping Tom. Csak hogy néhány nevet említsünk abból a több, mint 100 előadóból és programból, ami közel 40 helyszínen és 17 napon át vár titeket. A koncertek mellett formabontó köztéri programok, izgalmas felfedeznivalók, kiállítások, filmvetítések és interjúk is lesznek. A CAFe Budapest pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivál, amely a főváros meghatározó kulturális intézményeivel együttműködve mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális szcéna legmeghatározóbb alkotóit és egyben alkotásaikat. Rengeteg program lesz, melyekről itt tudhattok meg részleteket.

Időpont: Október 5-21.

Helyszín: Budapest, több helyszínen

Velemi Gesztenyenapok 2018

Ha szeretnétek részt venni egy gasztronómiai és hagyományőrző ünnepen és vásáron, akkor ott a helyetek Velemben! A Kőszegi-hegység legjellegzetesebb növénye, a szelídgesztenye lesz a főszereplője a hétvégének. A vonzó és értékes helyi terméket ti is megkóstolhatjátok majd, emellett részesei lehettek néptánc bemutatóknak, műhelymunkáknak valamint egy nagyszerű Bikini és Holdviola koncertnek is. Ha szeretitek az őszi szabadtéri eseményeket, akkor irány Velem! A programról itt olvashattok bővebben.

Időpont: Október 13-14.

Helyszín: 9726 Velem, Rákóczi utca

 

Szöveg: L. J.

Fotók: sajtóanyagokból, facebook.com/ArtMarketBudapest, alomgyar.hu, velem.hu