5 Emmy-díjra esélyes sorozat, amit mindenképpen érdemes megnézni

Az idei Emmy-díjra esélyes sorozatok listáját pár napja jelentették be, aminek apropóján mi is szemezgettünk kicsit a jelöltek között. Humoros és drámai alkotások, sőt mini sorozat és tévéfilm kategóriában is válogathatunk, ha egy kis kikapcsolódásra vágyunk. Mutatjuk öt kedvencünket!

A csodálatos Mrs. Maisel

A Szívek szállodája alkotói ezúttal egy egészen érdekes történettel jelentkeznek: az ötvenes évek Amerikájában egy férjezett háziasszony úgy dönt, hogy stand up komikus lesz. A szókimondó, talpraesett és önálló nő abszolút modern gondolkodású, sok szempontból is megelőzi korát. A huszonhat éves kétgyermekes Midge valóságos őstehetség, arról azonban, hogy esténként mikrofonnal a kezében a színpadon áll, szüleinek például egy szót sem szól. Ebben az időszakban ugyanis a nőknek másfajta feladatuk volt az életben. Elgondolkodtató és egyben szórakoztató történet egy korszakváltó személyiségről és az ő életéről.

Miért szeretjük?

A fiatal és csinos anyuka példát mutat, és bebizonyítja, hogy nőként a háztartáson és a családon túl is lehet érvényesülni.

A szolgálólány meséje

A Margaret Atwood sikerregénye alapján készült drámasorozat egy olyan társadalomban játszódik, ami az egykori Amerikai Egyesült Államok helyén jött létre. A Gileád Köztársaságot nemcsak környezeti katasztrófák súlytják, nagy problémát jelent a közösségben az is, hogy a gyermekek születésének száma egyre csak csökken. Ezért a hagyományos értékekhez való visszatérést szorgalmazó társadalomban a még termékeny nőket szexuális rabszolgaságra kényszerítik. Az Emmy-díjas sorozat második évadában a főszereplő Offred azért küzd, hogy megszabadítsa leendő gyermekét ennek a társadalomnak a szörnyűségeitől. Egyetlen esélye van: harcolni mindenáron.

Miért szeretjük?

Érdekesnek tartjuk, hogy a könyv alkotója is közreműködött a sorozat forgatásának munkálataiban, így tökéletesen megteremtette a regényben megismert hangulatot és világot.

Géniusz

Az amerikai életrajzi minisorozat Pablo Picasso, a 20. század egyik legnagyobb hatású és legtermékenyebb festőjének életét és munkásságát mutatja be. 91 évéből 80-at töltött alkotással a művész, nem is csoda, hogy ez idő alatt több mint ötvenezer mű keletkezett. A National Geographic nagyszabású sorozata az avantgárd korszak legismertebb zsenijének művészetét, zaklatott és állandóan hullámzó magánéletét és nőügyeit, valamint karrierjének sarkalatos pontjait is megmutatja. Antonio Banderas főszereplésével egy egészen különleges filmes feldolgozás született.

Miért szeretjük?

Izgalmas alakítás és egy újfajta feldolgozás, amiben Antonio Banderast új oldaláról, Picasso életét pedig egy modern köntösbe bújtatva ismerhetjük meg.

Patrick Melrose

Az angol minisorozat a dráma műfaját erősíti. Főszereplőnk Patrick (Benedict Cumberbatch), aki traumatikus és bántalmazó gyerekkorának köszönhetően egy önpusztító felnőttkori élethez jutott. Sok szenvedést élt meg apjának köszönhetően, akinek halálhírével – pontosan egy ezt közlő telefonhívással – indul az egész sorozat. A súlyos alkoholista és drogfüggő főhős, vagyis inkább antihős hirtelen nem is tudja, hogyan reagáljon a történtekre. Az arisztokrata Patrick karakterét – és magát a sorozatot is – sokan hasonlították össze az 1996-os Trainspottinggal. A fanyar brit humor persze nem maradhat ki a sorozatból, emellett viszont, mintegy ellensúlyozásként a főszereplő belső monológjait is folyamatosan hallhatjuk. A sorozat Edward St Aubyn önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült.

Miért szeretjük?

Fontos kérdéseket feszeget: körüljárja a gyermekkort, a szülő-gyermek kapcsolatot és ennek kihatását a felnőttkorra.

A korona

https://www.youtube.com/watch?v=ME2umFQ_xBA

A sorozat középpontjában a huszonöt éves II. Erzsébet királynő áll. A fiatal nő komoly feladatot kap: át kell vennie a világ leghíresebb és legnagyobb monarchiájának vezetését, és jó kapcsolatot kell kialakítania az ország méltán ikonikus miniszterelnökével, Winston Churchillel is. A Brit Birodalom mondhatni hanyatlik, a világpolitikában is zűrzavar uralkodik, a fiatal királynő trónra kerülésével viszont új korszak köszönthet be.

Miért szeretjük?

Egy végletekig őszinte történetet és egy merész forgatókönyvet nézhetünk végig, amiből megismerhetjük Erzsébet királynő életútját.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest