5 focis film, ami kihagyhatatlan a vébé alatt (is)

Az egész világ (legalábbis a férfiak biztosan) focilázban ég, a döntő kapujában néhány magyar és külföldi filmklasszikussal készültünk, amivel még tovább fokozhatjuk, esetleg meghozhatjuk a hangulatot, ha nőként néha úgy érezzük, az egész már az agyunkra megy. A néhol drámai, néhol humoros alkotásokból kiderül, hogy ez a sport sokkal több, mint egy stratégiai játék, kétszer kilencven percben itt legtöbbször élet-halál harcot vívnak a játékosok.

A csodacsatár (1956)

Méray Tibor ismert filmje egy elképzelt országban, Futbóliában játszódik, ahol az elnyomottan élt, elégedetlen népet a vezetők egy kis futballsikerrel igyekeztek elkápráztatni. A történet valójában egy erős rendszerkritika volt, amelynek bemutatóját az ’56-os forradalom elmosta. A filmben a főszerepet minden idők leghíresebb magyar focistája, Puskás Ferenc játszotta.

Két félidő a pokolban (1961)

Sinkovits Imre és Garas Dezső is játszik abban a magyar háborús filmdrámában, amit Fábri Zoltán rendezett. 1944-ben, egy ukrán táborban járunk, ahol egy csapat munkaszolgálatos barátságos futballmérkőzést játszhat a német katonák válogatottjával, Hitler születésnapjának tiszteletére. A mérkőzés azonban egyik pillanatról a másikra élet-halál harccá alakul át. A humoros párbeszédek mellett a néző hamar rájön, hogy itt valójában egy kőkemény drámáról van szó.

Menekülés a győzelembe (1981)

A fenti Fábri-alkotásból hollywoodi filmadaptációt is készítettek, amelyben Sylvester Stallone mellett a híres futballista, Pelé is szerepel. A Magyarországon forgatott történetben megismerjük a focibolond Steiner hadnagyot, aki híres játékosokat fedez fel a különböző nemzetiségű, szövetséges foglyok között, és futballmérkőzést szervez a náci katonáknak és a raboknak. Úgy gondolja, a felhajtás tetszeni fog a megszállt Párizs lakóinak, az edzések pedig lekötik a foglyokat, de a rabok inkább szökésre használják a focimeccs keltette felbolydulást. Érdekesség, hogy mindkét filmben szerepel az ismer focista, Gera Zoltán.

Csavard be, mint Beckham (2002)

Kevésbé drámai, sőt, kifejezetten kedves film is készült már ebben a témakörben, amit különösen a nők figyelmébe ajánlunk. A többek között a Büszkeség és balítélet vagy a Vágy és vezeklés című filmekből is ismert színésznő, Keira Knightley azt a 18 éves angol lányt alakítja a történetben, aki rendkívül tehetséges a fociban. Csapattársa lesz a szintén ügyes, indiai Jess, akivel elhatározzák, hogy mindent megtesznek azért, hogy valóra váltsák álmukat és elmenjenek Amerikába, hogy profi futballista lehessen belőlük.

Pelé (2016)

Igaz történet egy fiúról, aki kisgyermekként eldönti, hogy focivébét nyer Brazíliának. A 2016-ban bemutatott életrajzi dráma a sportlegendáról, Edson Arantes do Nascimentóról, vagy ahogy világszerte ismerik, Peléről szól. Azt azonban kevesen tudták róla, hogy mielőtt ikonná vált, Sao Paolo egyik nyomornegyedében kergette a rongylabdát, és egy romos háztetőn keresztül kukucskálta a tévéképernyőn a közvetítéseket. A nehéz és küzdelmes gyermekkor után 15 évesen már a Santosban játszott, és 17 évesen jutott fel a csúcsra, amikor (betartva ígéretét) győztes góllal világbajnokká tette hazáját.

Szöveg: D. E.

Fotó: IMDb