Kapcsolj ki! Jazz- és halászléfőző fesztiválon, levendulamezőn vagy egy jó könyvvel

Jobbnál jobb programokat kínál az idei nyár számunkra. Minden korosztály és minden érdeklődési kör iránt rajongó megtalálhatja majd a számára legvonzóbb rendezvényt, legyen szó a fővárosról vagy éppen a vidéki fesztiválokról. Irány a levendulaföld, a kiállító terem és Óbuda macskakövei!

Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor

Az Improvizatív Zeneműhely egy baráti társaságból nőtte ki magát, aminek célja, hogy az improvizatív zenei műfajokat élő koncertek formájában népszerűsítsék. A 18 éve létező fesztivál fő feladatának tekinti a jazz, soul, funk, blues, gospel és társműfajaik megismertetését és sokszínűségük megszerettetését a közönséggel. A fellépők között többek között a következő művészek is megfordulnak majd: Joe Sanders (USA), a Dresch Quartet, a Kéknyúl, Tóth Vera & Budapest Jazz Orchestra, Joe Louis Walker (USA) és Snétberger Ferenc. Bővebb információt és a részletes programot a rendezvény oldalán találjátok.

Időpont: június 24-30.

Helyszín: Szombathely

Könyvújdonság – Mörk Leonóra: A porcelán lány

Jaffa Kiadó, 2018

Mörk Leonóra legújabb regénye egy különleges múltbéli utazásra hívja az olvasót: Egy fotóalbum, egy emlékkönyv és egy biedermeier komód – ennyi jut Lilinek a családi hagyatékból. Az örökség mégis meglepetéssel szolgál: amikor a lány felfedez az interneten egy régi udvarházról készült fotót, rájön, hogy az épület nem véletlenül ismerős neki, a századfordulós emlékkönyvben látta már. De hogy került egy északnémet kastély képe 1914-ben egy miskolci polgárlány emlékkönyvébe? Lili nyomozni kezd, a megfejtéshez azonban csak akkor jut közelebb, amikor a munkahelyéről egy távoli, keleti-tengeri szigetre küldik. Ott akad rá a vörös téglás udvarházra, és váratlan segítőtársra lel a romos épület új gazdájában. Amikor kinyitják a kastély padlásán talált, első világháborús katonaládát, izgalmas utazásra indulnak egy letűnt korba. A régi levelek, rajzok és fotók két fiatal megható és fájdalmas történetét mesélik el, akik száz évvel korábban szerettek egymásba. Az első világháború miatt azonban búcsút kellett mondaniuk egymásnak. Vajon találkoztak-e még valaha? Lili egyre mélyebbre merül a régmúlt emlékeibe, és közben nemcsak az üknagymamája, hanem a saját élete sorsfordító kérdéseire is választ kell találnia. Meddig élhet úgy, hogy nem vesz tudomást azokról a körülményekről, amelyek megbetegítik? Választhat-e másik utat? A könyvet ezen az oldalon rendelhetitek meg.

Kockázati tényezők – A kulturális ellenállás archívumai

A Kockázati tényezők hazai és közép-kelet-európai archívumok anyagából készít válogatást, és magukat a gyűjteményeket, létrejöttüket, társadalmi és politikai környezetüket állítja a középpontba. Azt, hogy az egykor elrejtett, háttérbe szorított és elnyomott tevékenységek dokumentumai hogyan vesztek el az emlékezetünkből az elmúlt három évtizedben és hogyan kerültek újra a felszínre jelenünkben. A program célja, hogy megmutassa az egykori kulturális ellenállás kortárs vonatkozásait, különböző módszereket és személyes sorsokat mutasson be és értelmezzen az archívumok és gyűjtemények segítségével. Bővebb információt a rendezvény Facebook-oldalán találtok.

Időpont: június 14. és július 15. között

Helyszín: FUGA Budapest V. kerület, Petőfi Sándor u. 5.

Levendula Fesztivál – Tihany

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a tihanyi Németh László Művelődési ház idén 14. alkalommal várja majd a levendulavirágok rajongóit a Levendula Hetek és Levendula Fesztivál programjain. A virágzáshoz igazított szedd magad-eseményen mindenki átélheti a közösségi szüretelés élményét, emellett pedig élvezheti a festői tájú Tihany és Balaton látványát. A vízparti várost régi hagyományok kötik a levendulatermesztéshez és feldolgozáshoz, aminek ezzel a fesztivállal is hódol a település. Még több információért látogassatok el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldalára!

Időpont: június 15.

Helyszín: Tihany, Belső-tó partja

Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra koncertje

A formáció kultikus filmjei – Macskajaj, A cigányok ideje – és azok zenéi mindenkinek ismerősek és mindenkiben különleges hangulatot hívnak elő. Az itthoni közönség egy nem mindennapi koncerthelyszínen, a Hősök terén lehet részese a fergeteges világzenének, ahol nem csak az új albumot, de a klasszikus dalokat is hallhatjuk majd. Aki szereti az elsöprő lendületet, az ősi és naturális szenvedélyt, és a különféle stílusok keveredését, annak ott a helye a show-n! További részletekért keressétek fel az esemény Facebook-oldalát!

Időpont: június 15.

Helyszín: Budapest, Hősök tere

Óbudai Nyár 2018

Az Óbudai Nyár már 18. alkalommal kerül megrendezésre. A mára komoly rangot szerzett programsorozat nemcsak a harmadik kerületben élőket, de minden érdeklődőt vár kulturális eseményeire. Részt vehetünk például szabadtéri koncerteken, kiállításokon, színházi előadásokon és filmvetítéseken is. Bővebb információ és a részletes program az esemény weboldalán!

Időpont: június 15. és július 27. között

Helyszín: Budapest III. kerület, több helyszínen

Bajai Halfőző Fesztivál 2018

Köztudottan Baja a halászlé fővárosa, ahol évente közel kétezer helyi és vidéki szakács készíti el saját receptje alapján a levest, amivel aztán a belvárosban meg is vendégelik a látogatókat. A fesztivál immár négynapos, és több tízezer embert mozgat meg, így aztán nem nehéz elképzelnünk azt a húszezer adag bajai halászlevet, ami órákig fog az üstökben rotyogni. A finomsághoz közel 14 tonna halat, 600 kiló őrölt vörös paprikát és 12 mázsa vöröshagymát használnak majd fel a szakácsok. A részletekről a fesztivál oldalán tudhattok meg többet.

Időpont: július 12-15.

Helyszín: Baja, Szentháromság tér, Petőfi-sziget, Belváros

 

Összeállította: L. J.

Képek: a rendezvények oldalairól