Április 22-én éjszaka mindenki szegezze a tekintetét az égboltra! Vasárnap éri el ugyanis a maximumát a Lyridák meteorraj, az egyik legrégebben megfigyelt csillaghullás, melyet először megközelítőleg 2600 évvel ezelőtt jegyeztek fel. Ajánlunk néhány nagyszerű magyarországi kilátót a különleges alkalom apropóján.

Galya-kilátó, Galyatető

Galya-kilátó

A turisták egyik kedvelt kirándulóhelye Galyatető, amelynek egyik csúcsán, a 995 méter magas Péter hegyesén áll a különleges Galya-kilátó. A világhírű építmény és környezete idén tavasztól újra látogatható. Innen igazán kitűnő panoráma nyílik az égboltra, ezért, ha nem is ezen a vasárnapon, de a tavaszi-nyári időszakban mindenképp érdemes kirándulást tervezni ide.

Virágos-nyereg, Hármashatár-hegy

Virágos-nyereg

Nem kell messzire utaznunk a fővárosból, ha a tökéletes helyet keressük az esti égbolt megfigyeléséhez. A Hármashatár-hegy északi oldalán található a Virágos-nyereg, amit egy fenyvesek szegélyezte, zöld kereszt jelzésű túraútvonalon közelíthetünk meg. Nem árt túracipőt húzni, mivel ide hosszabb séta vezet, de megéri a fáradalmat. A horizontot itt nem árnyékolja semmi, tapasztalt csillagvizsgálók is szívesen látogatnak ide.

Írott-kő, Kőszegi-hegység

Írott-kő

A Kőszegi-hegységben található a Dunántúl legmagasabb, 882 méteres pontja, amely egyben az Országos Kéktúra nyugati végpontja is. A napórás kőkilátón elénk tárul a tiszta égbolt és ráadásul látni a Fertő-tavat is. Festői a kilátás, a levegő tiszta, mi kell még?

Dobogókő, Visegrádi-hegység

Dobogókő

A népszerű kiránduló- és üdülőhely nemcsak a lenyűgöző panorámája miatt varázslatos, hanem a környéken található történelmi látnivalói miatt is. Itt épült 1898-ban az ország egyik első turistaháza, a báró Eötvös Loránd menedékház, az egyébként a téli sportokra is alkalmas területen pedig már a két világháború között is sípálya működött. A sípályánál áll a Zsindelyes Vendégház, ami Makovecz Imrének meghozta anno a nemzetközi ismertséget.

Kis-Tubesi kilátó, Mecsek

Kis Tubes

Az 1950-es építették ezt a kör alakú kilátót, ami kényelmesen, akár autóval is megközelíthető. A maga 404 méteres magasságával nagyszerű kilátás nyílik Pécsre. Esténként a város villódzó fényei mellett csak a csillagos égbolt világít.

Szöveg: D. E.

Fotók: Pinterest, kilatasgaleria.blog.hu