A klasszikus és kortárs művészetek kedvelőire is gondolva hét érdekes dizájntárlatot ajánlunk a figyelmetekbe külföldről és itthonról egyaránt.

150 ÉVES A HARPER’S BAZAAR

A híres brit dizájner, Zandra Rhodes által alapított, ikonikus ruhadarabokat gyűjtő és a kortárs textil- és ékszerkészítőknek, fiatal tervezőknek bemutatkozási lehetőséget adó Divat- és Textilmúzeum gyakorta hangos rendhagyó bemutatóiról. Idén ősszel a Harper’s Bazaar megalapításának 150. évfordulója kapcsán emlékeznek meg a világ egyik legsikeresebb és irányadó amerikai divatmagazinjáról. A több mint 100 fotót bemutató tárlaton a 22 éven át a magazinnak dolgozó és a divatfotózás úttörőjeként emlegetett Louise Dahl-Wolfe képei dominálnak, aki modelljeit előszeretettel helyezte egzotikus környezetbe, és aki a lapnak összesen 86 címlapot, 600 színes felvételt és több mint 2000 fekete-fehér anyagot készített.

Még több információt az eseményről itt találtok.

Időpont: 2017. október 20-tól 2018. január 21-ig

Helyszín: Divat- és Textilmúzeum, 83 Bermondsey St., London SE1 3XF, Egyesült Királyság

FENNTARTHATÓ DESIGN, A FEJLŐDÉS NYOMÁBAN

Az idei Design Week Budapest keretein belül – ahogyan a kiállítás neve is elárulja – a fenntartható fejlődésé lesz a főszerep. A hazai divat- és formatervezők a jelen és a jövő környezeti, gazdasági és társadalmi kihívásait figyelembe véve hívják életre alkotásaikat, hogy megismertessék az ökodivathoz kapcsolódó problémaköröket a nagyközönséggel. A kiállítással, szakmai kerekasztal-beszélgetéssel és workshoppal tűzdelt program a maga nemében kiemelkedőnek ígérkezik, nem érdemes tehát kihagyni – ahogy a budapesti design hét egyetlen hátralévő programját sem.

A részletekért ide kattintsatok!

Időpont: 2017. október 12-15.

Helyszín: GRAP (Gregersen Art Point), Budapest, Lónyay u. 31,

DESIGN HÉT GYŐRBEN

Sopron és Pécs után idén Győrben is megrendezésre kerül a Design Hét, hogy teret adjon a kortárs magyar dizájn iránt érdeklődő lakosságnak és a kiállítóknak. Vajon hol lakik Győrben a dizájn? Hol ér össze képzőművészet, urbanisztika, formatervezés és helytörténet? Melyek Győr legkevésbé ismert, ám dizájnszempontból mégis legjelentősebb épületei, részletei? Többek között ezeket a válaszokat is megkaphatjátok, ha a város felé veszitek az irányt.

A részleteket itt találjátok.

Időpont: 2017. október 6-15.

Helyszín: Győr, Dunakapu tér 6.

A BRIT FORMATERVEZÉS GYÖNGYSZEMEI

Az elismert formatervező, a kortárs brit lakáskultúra követe, Sir Terence Conran által megálmodott Design Museum tavaly új, igen impozáns, izgalmas építészeti megoldásokban bővelkedő, több mint 10 000 négyzetméteres otthonba költözött. A közel ezer tárgyat bemutató, Designer Maker User, azaz Dizájner Gyártó Felhasználó nevet viselő állandó kiállítás, mely ingyenesen látogatható, a dizájn valamennyi stációját – a tervezéstől kezdve a gyártáson át a végső termékig – prezentálja. Az időszaki kiállításai közül, melyek belépőjegyesek, és a földszinten kapnak helyet, az iparfejlődés egyik kiemelkedő gyöngyszeme, a kultusszá lett, formabontó Ferrari luxusautó fejlődésének 70 éves történetét bemutató tárlat tart számot érdeklődésre.

A részletekért kattintsatok ide!

Időpont: 2017. november 15-től 2018. április 15-ig

Helyszín: Design Museum, 224-238 Kensington High St., Kensington, London W8 6AG, Egyesült Királyság

ELEVEN Ősz a Bartókon

Finnország államiságának 100. évfordulója tökéletes alkalom arra, hogy az újrahasznosítás és környezettudatosság jegyében dolgozó finn dizárjnerek bemutassák munkásságukat. A kiállításra az ELEVEN Ősz fesztivál és a Budapest Design Week keretében kerül sor, ahol a tárlat megtekintése után vásárlási lehetőséget is biztosítanak a kiállítók.

Itt találtok bővebb információt a programról.

Időpont: 2017. szeptember 22-október 15.

Helyszín: Bartók Béla Boulevard, Budapest, Bartók Béla út 33.

DESIGN HÉT SOPRONBAN

2014-ben Sopron is bekapcsolódott a dizájn körforgásába: a város és művészei workshopok, beszélgetések (például a köztér alkotásról), belvárosi séták és gasztro túrák keretében engednek teret a kortárs műalkotások bemutatkozásának. Kihagyhatatlan programnak ígérkezik.

Itt találtok részleteket a soproni dizájn hét programjairól.

Időpont: 2017. október 6-15.

Helyszín: Sopron, Balfi utca 2.

BLICKFANG A MAK-BAN

Október 27. és 29. között várja a legújabb trendek iránt érdeklődőket a német nyelvterület egyik legnagyobb nemzetközi dizájnvására, a Blickfang. Ékszerek, bútorok, lakásberendezési tárgyak, kézműves termékek és divat az egyedi stílus kedvelőinek. A Design 2017 vásáron, melyet november 10. és 12. között rendeznek meg, prémium kategóriás termékeket gyártó cégek legújabb kollekcióikkal lepnek meg, és kiállítják exkluzív termékeiket, ahol a funkcionalitás, a forma, a dizájn összhangja áll a középpontban, egészen magas színvonalon. Autók, bútorok, szőnyegek, csempék és sok egyéb, izgalmas berendezési tárgy várja a látogatókat.

Itt tudtok bővebben tájékozódni a programról.

Időpont: 2017. október 27-29. (Keddenként 18.00 és 22.00 óra között ingyenesen bejárható a vásár.)

Helyszín: Nemzetközi dizájnvásárok – MAK (Osztrák Iparművészeti és Kortárs Művészeti Múzeum), Bécs, 1. kerület, Stubenring 5.

 

Még több külföldi dizájnkiállításról és vásárról olvashattok a Nők Lapja Enteriőr 2017. őszi számában, illetve, ha kedvet kaptatok a kulturális kalandozáshoz, akkor havi programajánlónkba is belekukkanthattok.

Szöveg: D.A.

Fotó: ftmlondon.org, mak.at, designhet.hu, designhetgyor.hu, designhetsopron.hu, designmuseum.org, viennadesignweek.at