Páros filmek hideg időre, amiket mindketten élvezni fogtok

Nem vagyunk hívei a nő-férfi sztereotípiáknak, ugyanakkor azt elismerjük, hogy vannak olyan filmek, amikkel elsősorban a férfi közönséget lehet megfogni. A következők is ilyenek, de ez nem jelenti azt, hogy a hölgyek nem élvezhetnék, sőt páros kikapcsolódáshoz kifejezetten ezeket ajánljuk, főleg, hogy hamarosan itt a Valentin-nap.

Star Trek trilógia (Star Trek Trilogy, 2009, 2013, 2016)

Szereplők: Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Zoe Saldana

Be kell vallanunk, hogy elsőre mi is picit idegenkedtünk a trilógia megtekintésétől, egyrészt, mert nem szeretjük, amikor egy sorozatból egész estés mozifilmet csinálnak, másrészt maga az űrben játszódó sci-fi sem feltétlenül a kedvenc műfajunk, de a Star Trek-filmek minden várakozásunkat felülmúlták. Kirk (Chris Pine) és Spock (Zachary Quinto) kezdeti rivalizálása, ami tiszteletbe, majd barátságba csap át, az akciódús, látványelemekkel tarkított jelenetek, és a logikusan felépített történet minden szempontból csakis csillagos ötöst érdemelhet.

Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

Szereplők: Tom Hanks, Edward Burns, Matt Damon, Tom Sizemore

A normandiai partraszállást követően Miller százados (Tom Hanks) nyolc emberével azt a feladatot kapja, hogy szabadítsák ki James Ryan (Matt Damon) közlegényt, akinek fivérei közel egy időben vesztették életüket a fronton. A hadsereg azzal szeretne adózni a családnak, hogy utolsó, még életben maradt fiukat leszerelik, de jogosan merül fel a kérdés: vajon egyetlen ember élete többet ér, mint a másik kilencé? Az öt Oscar-díj, amit a film 1999-ben elnyert, önmagáért beszél – nekünk nagy kedvencünk.

Harcosok Klubja (Fight Club, 1999)

Szereplők: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Jared Leto

A magát csak egyszerűen Jacknek nevező férfi (Edward Norton) összeismerkedik a Tylerrel (Brad Pitt), aki egy titkos társasággal, a Harcosok Klubjával szeretne úrrá lenni a világ káoszán. A két rokonlélek tökéletesen kiegészíti egymást, de akkor betoppan az életükbe a nagybetűs Nő, Marla (Helena Bonham Carter), aki Tyler ideológiát egyetlen pillanat alatt kétségbe vonja és lerombolja. Ami pedig a felszín alatt rejtőzik… Nem lőjük le a poént, de annyit elárulunk: szerintünk az egyik legerősebb görbe tükör, ami még a mai társadalmi-gazdasági viszonyokra vetítve is tökéletesen megállja a helyét.

Másnaposok (Hangover, 2009)

Szereplők: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham

Végy egy férfit, aki nősülni készül, két barátot, akik fergeteges bulit szerveznek számára, és egy sógorjelöltet, aki finoman szólva is különc. Az eredmény: három másnapos ember, akik egy szétrombolt hotelszobában ébrednek, nem emlékeznek az előző éjszaka eseményeire, és nyomtalanul elvesztették a vőlegényt. Annak ellenére, hogy a Másnaposok is trilógiává bővült, mi kifejezetten az első részt kedveljük, mert 2009-ben valami egészen újat tudott mutatni a vígjátékok műfajában, nosztalgiázni pedig mindig jó. :)

Sully – Csoda a Hudson folyón (Sully, 2016)

Szereplők: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Sam Huntington, Anna Gunn, Laura Linney

2009. január 15-én a világ egy emberként ünnepelte Chesley „Sully” Sullenberg repülőgép pilótát, aki New York szívében, a Hudson-folyó fagyos vizén hajtott végre kényszerleszállást, megmentve ezzel a fedélzeten tartózkodó 155 utas és a kiszolgálószemélyzet életét. De miközben a híradások Sully és másodpilótája kivételes tehetségéről szóltak, a két férfi ellen vizsgálatot indítottak gondatlanság miatt. Sőt, azzal fenyegették őket, hogy soha többé nem vezethetnek repülőt. Igaz történet nívós színészekkel és emberi sorsokkal – remek kombináció!

Törés (Fracture, 2007)

Szereplők: Sir Anthony Hopkins, Ryan Gosling, Rosamund Pike, Billy Burke

Ted Crawford (Sir Anthony Hopkins) rájön, hogy a felesége megcsalja, ezért megöli őt. A rendőrök kezében a pisztollyal találnak rá, sőt, a férfi még beismerő vallomást is tesz, így mindenki azt gondolja, hogy az ügynek gyorsan a végére lehet járni, csakhogy a vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a szóban forgó fegyverrel nem lőttek, így önmagában a beismerő vallomás mit sem ér. Willy Beachum (Ryan Gosling) a feltörekvő kerületi ügyész mindent megtesz, hogy Crawfordra bizonyítsa a gyilkosságot, nem látva, hogy a férfi marionettfiguraként rángatja őt. De az nevet, aki utoljára nevet. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=HxpYO8RGolw&t=15s

Az olasz meló (Italian Job, 2003)

Szereplők: Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton, Seth Green, Jason Statham

Charlie Crocker (Mark Wahlberg) nagyágyú rabló, aki bár tökéletes rablásokat eszel ki, nem számol az egyik legmegbízhatatlanabb emberi tényezővel, a kapzsisággal. Társa, Steve velencei balhéjuk után saját akcióba kezd, és bár Charlie és a többiek élve megússzák az árulását, az aranynak már csak hűlt helyét találják. Egy év telik el, mire sikerül ismét rálelniük a rudakra, de ahhoz, hogy visszaszerezzék a jussukat, szükségük lesz egy veterán páncéltörőre, akinek a bosszú iránti vágya sokkal nagyobb, mint az erkölcsi érzéke. Akció, bonyodalom, szerelem – néha nem is kell ennél több.

Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (Ocean’s Eleven, 2001)

Szereplők: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts, Andy Garia

Egy nap sem telik el szabadlábra helyezése után, Danny Ocean (George Clooney) már legújabb, legmerészebb tervén dolgozik: egy nagy bokszmeccs éjszakáján Las Vegas három legnagyobb kaszinóját akarja kirabolni. Ehhez azonban profi csapatra van szüksége, akik tisztában vannak azzal, hogy 150 millió dollár a tét, azt azonban nem tudják, hogy a kaszinók tulajdonosa (Andy Garcia) Ocean egykori feleségével (Julia Roberts) jár együtt. Kultikus film, amit legalább egyszer az életben látni kell!

Szöveg: D.A.

Fotó: IMDb