5 tökéletes hazai úticél, ha elmenekülnél az ünnepi forgatag elől

Hétvégén már advent első vasárnapját ünnepeljük, amivel hivatalosan is megkezdődik az ünnepi időszak és vele együtt a karácsonyi forgatag. Ha hozzánk hasonlóan ti sem kedvelitek a tömeget, és elvonulnátok a nyüzsgés elől, akkor ezeket az úticélokat ne hagyjátok ki!

Őrség – Múlt a jelenben

őrség

Nádfedeles házikóival és népi jellegével az Őrség egy másik korba kalauzol bennünket, ahol még nem volt sietség, stressz és technika, az emberek a természettel éltek békében. Ezt ti is megtapasztalhatjátok, ha a tájegység valamelyik falvába látogattok, mert itt szinte minden a hagyományokról szól. A városi zajból kiszakadva az egész olyan, mint az időutazás és az életmódváltás elegye, amire az embernek olykor-olykor nagy szüksége lenne.

Hollókő – Hagyományok otthona

hollókő

A Nógrád megyei palóc falu, ami az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, a 20. századi falusi élet iskolapéldája, melynek bája – az Őrséghez hasonlóan – néprajzi jellegében rejlik. Bár nyáron szinte moccanni sem lehet az ide érkező turistaáradattól, ilyenkor már sokkal kevesebben látogatnak a településre, pedig hóesés idején maga a falu, és az azt körülvevő erdő – a Hollókői várról már nem is beszélve – úgy fest, mint egy óriási hógömb belseje.

Badacsony – Meseország a Balaton északi partján

badacsony

A nyári szezon végével a Balaton szinte teljesen elnéptelenedik, így aki magányra és festői környezetre vágyik, annak valamelyik tóparti településen a helye, például Badacsonyban. A környék lankái és dombjai sétára, a helyi kápolnák, várromok és múzeumok kulturális barangolásra csábítanak, ha pedig megéheznétek, érdemes a hangulatos vendéglők valamelyikébe betérni és a helyi borospincék nedűivel felmelegíteni magatokat.

Zebegény – A megelevenedett történelem

zebegény

A Börzsöny és a Duna ölelésében fekszik Zebegény, melynek története egészen a 13. századig nyúlik vissza, nem véletlen, hogy számtalan emlékműre bukkanhatunk az alig több mint ezerfős községben. Itt található a Maróti-villa, a Dőry-kastély, a Kálvária-kápolna, de például Farkas Vince magyar hajóskapitány emlékei is itt kaptak helyet, ahogy az Országzászló és nemzeti hőseink emlékparkja is. Lehet, hogy kicsi a település, de annál több látnivaló akad, ha pedig megunnátok ezeket, még mindig tehettek egy kis kirándulást a Kálváriahegyen, ahonnan az egész Dunakanyar belátható.

Óbánya – A természet bűvöletében

óbánya

A magyar Svájcként is emlegetett Óbánya természeti és építészeti szépsége miatt érdemelte ki a nevét. A környező hegyek és völgyek a természetjárók kedvenc helyének számítanak, ami érthető, hiszen a csörgedező patakok és kisebb vízesések mesebeli festményekre kívánkoznak. A község azonban nemcsak környezeti adottságairól, hanem fazekas munkásságáról is híres, és csak halkan súgjuk meg, hogy ezekből akár remek karácsonyi ajándék is válhat. ;)

Szöveg: D.A.

Fotó: országalbum.hu/miccer, kp67, holloko.hu, zebegeny.hu