- Miért olyan nehéz ma átélni az adventet?
- Mit lehet 500 forintból főzni?
- Ezt tanítja meg néhány hét szerény főzés.
Neked is nehezedre esik átélni az adventi időszakot? Nem vagy egyedül. Szerintem sokan tudunk kapcsolódni az érzéshez: klassz lenne lelassulni, tudatosabbnak lenni, azzal foglalkozni, ami igazán fontos. Aztán valahogy mégse történik meg a csoda.
Jó a gyerekeknek, mert számukra még magától értetődik, hogy ez az időszak ünnepélyes várakozással van tele. Egy vallásos felnőtt megint csak bőven kap kapaszkodót ahhoz, hogy szépen felépüljön benne a várakozás íve. És mi lesz a többiekkel? Mivel tagolja az időt és fokozza a várakozást az, akinek nincsenek ilyen támpontjai? Nekem néhány éve a főzés, egészen pontosan az advent heteiben kevesebből, szerényebben főzés adja meg a fix pontot.
Te hogy kapcsolódsz a várakozáshoz?
2020-ban kezdtem az Instagramra feltölteni olcsó, egyszerű és leginkább is szerény receptjeimet. Elsősorban saját szórakoztatásomra: főzök, eszünk, aztán kikerül belőle a közösségi oldalra is annyi, amennyi főállásom mellett belefér. A hétköznapokban nem azért spórolok, mert ne lehetne lazábbra engedni a nadrágszíjat. Szerencsére jó ideje biztonságos középosztálybeli életet élek, és még csak nem is a gyerekkorból hozott szűkösség az oka.
Egyszerűen szeretem megbecsülni az olcsóbb alapanyagokat, és élvezem, ha kevésből többet hozhatok ki.

Barbi Instagram-fiókja: @asszonypajtas
Az ünnepi nagy trakták, céges rendezvények, meghívások, és főleg a nagy tepsi flódni előtt viszont különösen jól esik a szokásosnál is takarékosabban főzni. Ezért harmadik éve kihívás elé állítom magam ilyenkor. Karácsony előtt néhány hétig úgy főzök egészséges, tápláló, kiegyensúlyozott és finom ételt, hogy egy adag ne kerüljön többe ötszáz forintnál.
Mennyit ér 500 forint?
500 forint. Kevés pénz? Sok? Rengeteg dologtól függ. Annak, aki minden nap 3-4000 Forintból menzázik, nevetségesen kevés egy ebédért. Annak viszont, aki nap, mint nap hattagú családjára főz szerény költségvetésből, mindennapi rutin, hogy akár ennél kevesebből kell kijönni. Én nem menüzök (sajnálom rá a pénzt, főleg, mert sokszor rossz minőségű az ilyen), viszont csak hármunkra főzök napi szinten.
Az 500 forint nekem épp olyan kihívást jelent, amit némi odafigyeléssel, de meg tudok valósítani. Pláne, ha arra gondolok, némi odafigyeléssel milyen sok pénzt meg tudok spórolni, és hogy az így megtakarított pénzt mennyi hasznosabb dologra tudom fordítani.
Sok kicsi sokra megy
November 17-én kezdtem. Ebben az évben 5 hétig folyik a konyhai takarékoskodás, a megspórolt pénzt pedig ahhoz viszonyítom, mintha minden nap megennék egy 2500 forintos (tegyük hozzá, Budapesten nagyítóval kell keresni az ilyen olcsó) menüt.
Napi kétezer forinttal lennék beljebb, és elhatároztam, hogy ezt az összeget idén tényleg félre is teszem.
Tudod, mennyi pénzt lehet így félretenni 5 hét alatt? 50 000 forintot! Ha ma elkezded, karácsony előtt 3 hét alatt 30 000 forint mehet a perselybe. Elképesztő, nem? Órákig tudnám sorolni, ebből a pénzből hogy adhatsz jót magadnak és a környezetednek. Kijön belőle két főre jó vacsora, színház vagy épp operettjegyek, koncert. Ajándékok, bevásárlás pár napra vagy épp egy nagyvonalú adomány valamilyen segítő szervezetnek.
Ezt adja a szerény advent
A nem kényszerű spórolás önmagában is szórakoztató elfoglaltság, de az utóbbi évek tapasztalatai alapján sok más pozitív hozadéka van, ami miatt mindenkit arra buzdítok, próbálja ki.
1. Tudatosság
Néhány héten át minden nap átgondolni, hogyan tudsz finom, tápláló ételt 500 forint alatt kihozni, igazi konyhapénzzsonglőrré tesz. Rájössz, hogy egy-egy alapanyag mennyire sokféleképpen felhasználható, mi az, ami tényleg megéri, és hol csúszik ki a pénz a kezedből. Ezt a tudást a jövő évben is hasznosíthatod.
2. Kreativitás
A 500 forintos adagok világa nem az önsanyargatás terepe, hanem a kreativitásé. Az ember rájön, hogy egy szerényebb étkezés is lehet teljes értékű, finom és tápláló, a szolid költségvetés pedig ráirányítja az ember figyelmét az izgalmas megoldásokra is.
3. Fegyelmezettség
A napi 500 forintos főzés és a maradék félretétele első ránézésre apróságnak tűnik. De három hét alatt olyan összeg jöhet össze, ami már valódi mozgásteret ad, miközben azt is megtapasztalod, hogy a kicsi, de a következetes döntések idővel nagy hatást hoznak.
4. Igazi ünnep
Néhány hét szerényebb, tudatosabb, megfontoltabb időszak után az ünnep is máshogy érkezik majd meg. Jobban esik egy apró ajándék, egy együtt töltött óra, egy közös élmény, nem beszélve azokról a finom falatokról, amiket ebben az évben aztán tényleg kiböjtöltél.
5, Öröm
Ha sikerül végigvinni a kihívást, az olyan belső elégedettséget ad, amit egy drága ebédmenü sosem. Lehet ennél teljesebben, őszintébb mosollyal ráfordulni az ünnepre?
Egy kihívás mindenkinek
Ez a kihívás nem csak annak szól, aki szeret spórolni. Bárkinek sokat adhat, aki úgy érzi, az advent rohanással és teljesítménykényszerrel jár. Az, hogy néhány hétig tudatosabban főzünk, nem a nélkülözésről szól, hanem arról, hogy visszataláljunk szüleink és nagyszüleink konyhai hagyományaihoz.
Ez a tudatosság és odafigyelés visszahoz valamit az ünnepi készülődés igazi ritmusából. A kihívás így nemcsak arról szól, hogy olcsóbban készül egy ebéd, hanem arról is, hogy lelassulsz, fókuszáltabb leszel, és a mindennapok sűrűjében megfogsz egy kis darabot az advent lényegéből.
Kipróbálod?
Kapcsolódó: 6 karácsonyi könyv, amitől azonnal ünnepi hangulatba kerülsz
Kiemelt kép: Getty Images