karácsonyi program

Idén inkább otthon maradnál? – Szuper karácsonyi programok a négy fal között

Nem kell elmennünk otthonról ahhoz, hogy a karácsony emlékezetes legyen.

Mindannyiunkban vannak előzetes elvárások a karácsony ünnepével kapcsolatban, melyek egytől-egyig azt a célt szolgálják, hogy az év legszebb időszaka egyben a legkülönlegesebb is legyen. Az asztal roskadozzon a finomságoktól, szeretteink szemében boldogság csillogjon, és a végeláthatatlan rokonlátogatások mellett jusson idő a közös családi élményekre is. Miután ezt már valószínűleg végigolvasni is kimerítő volt, senkit sem hibáztatunk, ha egy ilyen fárasztó év után úgy dönt, idén karácsonykor inkább otthon, a négy fal között marad. Épp ezért igyekeztünk olyan programokat összegyűjteni számotokra, melyek közül akkor is választhattok, ha a család többi tagjával, és akkor is, ha inkább egyedül töltenétek az ünnepeket meghitt otthonotokban. 

Sütés-főzés egy kis extrával

A legjobb az otthoni főzőcskézésben, hogy ha nincs kedvetek hozzá, nem kell túlgondolni, és még csak igazodni sem a kötelező karácsonyi fogásokhoz. Ragadjatok fakanalat a saját szabályaitok szerint, és próbáljatok ki valami újat, amit eddig még nem kóstoltatok, de a régi kedvencekhez is nyugodtan visszatérhettek. Csaphattok tematikus vacsoraestet is például olasz fogásokkal, miközben a háttérben a filmvásznon túl a konyhában is brillírozó Stanley Tucci egyik filmjét hallgatjátok. 

Ki lehetett a gyilkos? 

Ha a rejtélyeknél már csak a tettesek felkutatását szeretitek jobban, akkor a szokásos társasjáték-alkalmakat ezúttal dobjátok fel egy izgalmas nyomozással. Az utóbbi években nem csupán a krimisorozatok szaporodtak meg gomba módra, de a detektívjátékokból is egyre többet találunk a boltok polcain. Mi például személyes tapasztalat alapján szívből ajánljuk a Bűnügyi krónikákat és a Fekete történeteket, míg kisebbeknek inkább a Rókanyomon lehet szórakoztató. 

Hangoskönyv és forró csoki

karácsonyi program

Fotó: Getty Images

Miután a legújabb karácsonyi könyvektől kezdve a klasszikus kedvencekig számos könyvet végiglapozhattatok velünk, megosztanánk veletek a másik kedvenc irodalmi időtöltésünket, méghozzá a hangoskönyvek hallgatását. Ha már belefáradtatok a filmkínálatba, mégis szeretnétek elmerülni egy jó történetben, akkor töltsetek le egy tetszőleges hangoskönyvet és helyezzétek magatokat kényelembe egy bögre forró finomsággal. Szerencsére már novellagyűjteményekből is válogathattok, ha a regényeket túl hosszúnak találjátok – ez az adventi Agatha Christie válogatás például remek választás lehet egy sötét téli délutánra.

Karácsonyi filmmaraton

Reszkessetek betörők századjára is? Vagy inkább Igazából szerelem? Esetleg idén már új kedvenceket avatnátok? A karácsonyi filmmaraton olyan kikapcsolódás, melyet egyszerűen nem lehet kihagyni a listáról, hiszen mikor máskor ülnénk neki egy mozidélutánnak, ha nem az ünnepek alatt? Mindenesetre a filmek mellett szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani néhány kihagyhatatlan sorozatot is, hiszen ne feledjük, megérkezett a Korona utolsó évada és az HBO Maxon futó Aranykor második évada is elérhető már. Sőt, a streamingszolgáltatók további filmpremierekkel egyaránt készülnek december második felére. 

Színházi előadás a kanapéról

Akkor is élvezhetjük a színházi hangulatot, ha nincs kedvünk vagy lehetőségünk elmenni egy hagyományos karácsonyi előadásra. Az online térben behozhatjuk a lemaradást Csajkovszkij A diótörő balettjével, melyet egyébként a pandémia ideje alatt a Magyar Állami Operaház is közzétett oldalán ingyenesen. A külföldi előadások legtöbbje – például a Mary Poppins is – egyébként megtalálható ilyen formában a videómegosztó weboldalakon, ha nem jelent különösebb problémát az angol nyelv. 

Itt az ideje az öngondoskodásnak

Amennyiben a családi zsivaj mellett jut rá alkalmunk, vagy már most tudjuk, hogy egyedül készülünk tölteni az ünnepeket, a karácsonyi szabadságot arra is hasznosíthatjuk, hogy feltöltjük lemerült energiaraktárainkat. Egy kényeztető fürdőzés, gyertyagyújtás, zenehallgatás vagy kreatív kikapcsolódás mind az énidőnk része lehet, a lényeg, hogy magunkra is fordítsunk kellő figyelmet, így valóban újult erővel vághatunk majd neki a 2024-es kihívásoknak. 

Ha az ünnepek mellett a hétköznapokba is szeretnél több öngondoskodást csempészni, akkor kövesd kolléganőnk személyes tippjeit, melyeket egyszerűen beépíthetsz a zsúfolt mindennapokba is. 

Kiemelt kép: Getty Images