first lady-k karácsony

Karácsony a Fehér Házban – így változott az elnöki rezidencia a first ladyk ízlése szerint

Barbara Bush-tól Michelle Obamán át a jelenlegi elnökfeleségig mindenki más tematikát álmodott meg az ünnepekre.

Néhány egyszerű faággal kezdődött még az 1950-es években, napjainkban pedig már egy évet vesz igénybe a Fehér Ház monumentális karácsonyi dekorációjának megtervezése, mely hagyományosan a mindenkori first lady feladata. Az évnek ebben a szakában több tízezer meghívott vendég, köztük katonai veteránok, iskolás gyermekek és karitatív szervezetek képviselői gyönyörködhetnek élőben az aktuális tematikában, mely természetesen minden alkalommal más, de minden esetben a regnáló miniszterelnök feleségének ízlését dicséri.

Barbara Bush több száz fehér liliommal és fényfüzérrel álmodott mesevilágot, Michelle Obama szeretett kutyájuknak, Bónak is emléket állított a dekorációban, míg Melania Trump úgy döntött, szembe megy a hagyományokkal, és fehér ágakkal, valamint az amerikai zászlóra hajazó sötétvörös fákkal varázsolta extravagánssá az elnöki rezidenciát.

A tradíciót megalapozó Mamie Eisenhower óta – aki imádta a karácsonyt, és elsőként csempészett ünnepi hangulatot a Fehér Házba – az elnökfeleségek egyre komplexebb és aktuálisabb dekorációkat álmodtak meg.

Az idei szezonra Dr. Jill Biden „Varázslat, csoda és öröm” témában Willy Wonka csokoládégyárává változtatta az épületet: a rénszarvasok, túlméretezett cukorkák és macaronok, valamint a mennyezetről lelógó tündérfények abban a reményben kerültek a helyükre, hogy – ahogy a first lady fogalmaz – felébresztik majd az emberek szívében lakozó gyermeket. De mielőtt rátérnénk az idei dekoráció további elemeire, idézzük fel az elmúlt elnöki karácsonyok mesés részleteit. 

Fotó: Kevin Dietsch/Getty Images

Visszatérő motívumok, újrahasznosítás és fontos ügyek

Több mint száz éve állítanak karácsonyfát a Fehér Ház impozáns helyiségeiben, az elsőket tehát még az előtt díszítették gyertyákkal és egyszerű, kézzel készült motívumokkal, hogy az épületbe egyáltalán áramot vezettek volna. Ez idő alatt azonban nem csupán a modernizáció, de a hagyomány is rajta hagyta keze nyomát az ünnepi ornamentumokon.

Jackie Kennedy A diótörő-dekorációjából valódi örökség lett, melyet Barbara Bush és Hillary Clinton is előszeretettel vett elő a dobozból, akárcsak mi nagymamáink ránk hagyott porcelángömbjeit.

Melania Trump „America the Beautiful” fantázianévvel ellátott témájába minden államból bevonta a diákokat, ahogy Laura Bush is nagy hangsúlyt fektetett a tradicionális megközelítésre – papírmaséból és marcipánból keltette életre a Fehér Ház egykori háziállatait.

A hagyomány és fényűzés mellett természetesen a gazdasági helyzet is beleszólt az évek során az aktuális ünnepi díszítésbe, így például Betty Ford 1974-ben házi készítésű elemek, Michelle Obama 2009-ben pedig újrahasznosított díszek mellett döntött, tekintettel az ország financiális körülményeire. Ám a karácsonyi dekoráció egyben önkifejezési forma is, melybe az ország első asszonya egyéni kezdeményezéseit, a számára fontos, támogatott ügyeket vagy az adott év uralkodó történéseit egyaránt beleszőheti. Nancy Reagan kábítószer-rehabilitációs programban résztvevő tinédzsereket kért fel a díszek megvalósítására, Michelle Obama pedig ugyanígy tett a katonák családjaival, akik számára a Joining Forces nevű támogatóprojektet is megálmodta, mely fölött egyébként Jill Biden a mai napig bábáskodik. A jelenlegi first lady idén 100 000 látogatót vár a gyermeki varázslatot megidéző rezidenciára, de vajon milyen dekorációval kedveskedett az elmúlt évtizedek során többek között Patricia Nixon vagy a tematizálást bevezető Jacqueline Kennedy?

Így nézett ki a first ladyk karácsonya 

Noha Mamie Eisenhower nevéhez kötődik a Fehér Ház karácsonyi dekorálásának hagyománya, valójában nem ő volt az első first lady, aki ünnepi díszbe öltöztette az épületet. Lucretia Garfield, James A. Garfield elnök hitvesével ellentétben azonban Mamie Eisenhower a karácsonyfákkal, mikulásvirágokkal, koszorúkkal és magyaldíszekkel olyan szintre emelte a hely ünnepi pompáját, mely új fejezetet nyitott az ikonikus karácsonyi dekorációk történetében.

1961-ben Jacqueline Kennedy már sajátos tematikákat is meghonosított, első választása pedig Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő balettjére esett – fából készült gyerekjátékok, angyalok és madarak idézték a színpadi mű részleteit.

Patricia Nixon ugyanígy a mézeskalácsból készült Fehér Házzal – az első ház állítólag közel 20 kg-ot nyomott –, míg Betty Ford a vörös szobában elhelyezett áfonyacserjékkel járult hozzá az azóta hagyománnyá vált újításokhoz, de az ő szolgálata alatt vált a karácsonyi dekoráció hónapokig tartó, komplett tervezőcsapatot és önkéntesek százait igénylő feladattá is. 

Íme néhány kép az elmúlt évtizedekből:

Mamie Eisenhower
Galéria | 4 kép

Nancy Reagan 1982-ben már egyéni preferenciáit igyekezett megjeleníteni a dekorációban, így a papírkúpok és fémből kovácsolt hópelyhek megalkotását a washingtoni, marylandi és virginiai kábítószer-rehabilitációs program tizenéves fiatalokból álló csoportjaira bízta. Barbara Bush is a gyerekeket helyezte 1989-es karácsonya középpontjába, melyen a Fehér Ház fenyőfája az írás fontosságáról üzent – a 80 szoborfigura egytől egyig valamilyen népszerű mesekönyvből került elő. Ugyanígy 1993-ban szintén a kézzel készült alkotásokra terelődött a fókusz, ugyanis Hillary Clinton first lady kerámiából, üvegből és fából barkácsolt díszeket akasztott a karácsonyfára a „Year of American Craft” téma jegyében. 

Nancy Reagen
Galéria | 3 kép

A kézművesség, a hazafias szimbólumok és a fontos ügyek megjelenítése a modern kor elnökfeleségei számára is követendő példák a dekoráció megvalósításában. A Fehér Házban töltött ideje alatt volt rá példa, hogy Michelle Obama 60 közösségi csoportra bízta, a „Reflect, Rejoice, Renew”, vagyis a „Gondolkozz, örvendj, újulj meg” téma jegyében alkossanak 800 díszt a rezidencia számára, míg Melania Trump 2017-ben a korábbi elnökök szellemét megidézve tisztelgett a hagyományok előtt. Többek között Ronald Reagan porcelánját és Franklin D. Roosevelt egyik könyvét, Dickens Karácsonyi ének regényének 1866-os kiadását is belecsempészte a dekorációba.

Jill Biden first lady már első alkalommal is az 1966-os hagyománynak megfelelően saját kezűleg ellenőrizte a több mint 5 méter magas karácsonyfa érkezését. Mint az a Fehér Ház hivatalos közleményéből kiderül, ez most sincs másként, sőt, a 2023-as ünnepi kiállítást úgy tervezték, hogy épp a karácsony valódi lényegére, a varázslatra, a csodákra és az örömre emlékeztesse a látogatókat. Erről idén közel 34 000 dísz, több mint 142 000 ünnepi fény és 98 karácsonyfa gondoskodik. 

Michelle Obama
Galéria | 3 kép

Karácsonyi hagyományaik mellett stílustippjeikből is inspirálódnál? Akkor olvasd el korábbi cikkünket, melyben a legdivatosabb first ladyk gardróbjait vettük szemügyre.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/noklapja.hu